25 October 2010

Kip niet meer nodig!


Dit zijn opnames van Indian Curry. Ik heb het gekocht bij de De Vegetarische Slager in Den Haag. Deze paradoxale 'slager' heeft vorige week als eerste in Nederland een vegetarische slagerij geopend. Hij is helemaal geen slager, want er wordt geen dier geslacht. Er komt helemaal geen dier aan te pas.

Vegetarische slager is gewoon een leuke, uitdagende naam. Ik noem het kip omdat het qua structuur, dus als je het kauwt, ontzettend veel op lijkt op kipfilet. Maar het is 100% plantaardige soja. Het unieke aan deze vleesvervanger is dat de fabrikant het een vezelige en gelaagde structuur heeft meegegeven (zie foto 2), net als bij spiervezels. Het wordt geproduceerd door de Wageningse producent Ojah (Eet Beeter) en is gerust een doorbraak te noemen.

Wedstrijd


Tot nu toe leken vleesvervangers niet op vlees. Dit product wel. En volgens de website van de vega-slager vinden zelfs doorgewinterde vleeseters het verdacht veel op kipfilet lijken. Het zou interessant zijn, en zeer informatief om wedstrijden te organiseren wie van de vleeseters, de kenners, de experts, de topkoks, echt van namaak kan onderscheiden in een dubbelblind onderzoek. Als de experts echt niet van namaak kunnen onderscheiden, kunnen we zeker een doorbraak verwachten. Zo'n wedstrijd kan bovendien een stimulans zijn het product nog meer te verbeteren (1). Ik vraag me af als je smaak, voedingswaarde, beleving, etc volledig kan vervangen, waarom zouden we dan nog vlees afkomstig van levende dieren nodig hebben? Vitamine B12? Volgens de producent zitten er geen toevoegingen in het product. Dus moet je zelf zorgen voor vitamineB12 (melk,eieren).

Motivatie

Voor mij is het product een stap om de bioindustrie de wereld uit te helpen. Om te beginnen in Nederland. Tevens om de inefficiënte omzetting van plantaardig voedsel naar dierlijk eiwit (vlees noemt men dat ook wel) terug te dringen. En bovendien hebben we dan een stap gezet in het omlaag brengen van die 18% broeikasgas uitstoot waar de wereldwijde veeteelt voor verantwoordelijk is. De primaire motivatie van beide bedrijven is betere vleesvervangers produceren, zo kun je uit hun website opmaken. Ze doen op hun websites geen uitspraken over de bio-industrie. Misschien zou dat te negatief overkomen? Het moet toch meegespeeld hebben zou je denken. Opvallend is dat het Vleesmagazine juli 2010 een redelijk objectief en neutraal artikel heeft gepubliceerd over de nieuwe vleesvervanger (hier), terwijl je zou verwachten dat ze vleesvervangers onzin vinden of zelfs bedreigend voor hun handel. Misschien is zoiets het resultaat van het beleid van beide bedrijven zich niet openlijk tegen de bioindustrie te keren? Misschien is de markt voor vleesvervangers nog te klein (2%) om bedreigend te zijn? Hoe dan ook, de nieuwe vleesvervanger is een stukje innovatie op het gebied van levensmiddelentechnologie door een Nederlands bedrijf. En daar mogen we trots op zijn.

Supermarkten

Het is nu nog maar in 1 winkel te koop. De fabrikant is nog niet zo ver, dat er grootschalig geproduceerd kan worden. Waarschijnlijk volgend jaar. Om een echte doorbraak te worden moet het in supermarkten liggen. En moet de prijs wel lager zijn dan die van biologische kip.

Zie ook: Dierenbescherming ontwikkelde vleeskeurmerk ‘Beter Leven’ voor bioindustrie vlees


Noten

  1. Precies zo'n test is al gedaan voor de Belgische radio: hier met verrassend resultaat dat 14 van de 15 mensen niet door hadden dat ze géén vlees aten (en interview met Jeroen Willemsen, directeur Ojah).

18 comments:

  1. U kunt nu ook de optie Anoniem gebruiken als U geen van de andere identiteiten hebt, maar vul aub wel U naam in.
    Hartelijk dank.

    ReplyDelete
  2. Nu is het supersnel, en wordt een regel weer afgebroken. Je zou bijna zeggen: proficiat, Gert. En je bent meteen maar begonnen met maatschappelijk engagement met dit onderwerp.
    Gisteren stonden er de twee laatste opties, naam met URL en anoniem nog niet bij. Probeer nu eerst de optie Anoniem.

    Nou ja het kan vervolgens ook gewoon als vanouds: naam en URL, denk ik dan. Maar dan geeft hij aan dat mijn URL ongeldige tekens zou bevatten. Dat snap ik even niet. Dus toch maar even Anoniem dan. Theo Smit, trouwe lezer...

    ReplyDelete
  3. Ok, Theo, jij mag anoniem commentaar geven als je maar ondertekent met je eigen naam!

    ReplyDelete
  4. Ik had gisteren ook moeite om een reactie te plaatsen- zelfde als Theo. Maar deze editor is geweldig!

    Ik krijg trek van die fotoos! Overigens, zo slecht zijn de huidige vleesvervangers toch niet? Sommige kant en klaarproducten zijn erg zout, maar gewone tofu en dergelijke is wel lekker te bereiden.

    Waar ik wel goede verwachtingen van heb is het eten van insecten: dat is werkelijk het ei van Columbus, of niet? (Mag een vegetarier overigens sprinkhanen-burgers eten?)

    ReplyDelete
  5. Bovenstaande reactie is van Jan Riemersma (soory, nog even proberen).

    ReplyDelete
  6. Beste Gert (en sommige slimmeriken op het terrein van blogontwikkeling): voeding - en nieuwe voedseltoevoer en toch ook nog wel gewoon vitamine B12 nodig hebben - en ook blogvoeding verandert snel.

    Ook al ben ik vooral 'lezer', als ik dan een keer iets wil zeggen, zou ik toch ook graag lezen: Theo Smit zei: .... of Adantina of Ina zei...

    Via welke weg kan dat dan? Ik neem toch aan dat je dat patroon kan hebben als daarvoor....

    Bij proberen van (gebruikers)naam en bij URL het eigen e-mailadres is niet goed. Ook werkt het niet als ik werkelijke eigen naam invul (allerlei goede redenen dat niet te doen), die bij dat e-mail adres hoort.

    Kortom, je kunt tegenwoordig van alles, ook twitteren en twetteren en wat niet al, maar uit deze 'profielkeuze' kom ik dus niet zo maar uit.

    Ben ik nou zo stom??

    Iemand die me zegt hoe ik dit bericht kan openen met gewoon Theo Smit zei....?

    (Gert, dit even omdat er meer moeten zijn met dit soort 'niet zomaar meteen begrijpen'. Gerdien had het kennelijk wel meteen door.)

    Theo Smit

    ReplyDelete
  7. Theo (en anderen)
    ik heb, (terwijl ik niet was ingelogd) Naam/URL gebruikt en dat werkte.

    ReplyDelete
  8. Jan,
    wij gebruiken ook vleesvangers als tofu, en Quorn filets (deze zijn erg lekker en komen in de buurt van Beeter product) en dat moet je ook blijven doen.
    Maar die producten helpen vleeseters en vleesverminderaars niet over de streep. Wil je een vleeseter verleiden dan moet je iets plantaardigs produceren dat voelt, proeft, smaakt als vlees...

    ReplyDelete
  9. Theo,
    Gerdien heeft een blog (evolutiebiologie.blogspot.com)
    bij dezelfde blog provider, en heeft haar google account gebruikt om commentaar in te voeren.

    Wat jij kunt doen is Naam/URL en dan een url erbij verzinnen.

    ReplyDelete
  10. Even proberen dan. Inderdaad, met www.zelfstandignaamwoord.com als URL kom je er. Dat is hogere wiskunde....

    ReplyDelete
  11. Nou nog even kijken of ie het echt ingevulde zelfstandignaamwoord in de url nog zelf onthoudt ook, dan kunnen we ons verder weer op het hier geserveerde geestelijk voedsel storten.

    En jawel.

    ReplyDelete
  12. Het is nog wel even wennen hoor dat het evolutie blog verplaatst is. Hopelijk bevalt blogspot je meer. Ik blijf je in ieder geval gewoon volgen.

    ReplyDelete
  13. brandende vraag: en hoe zit het met de prijs?
    met een ondermodaal inkomen belangrijke vraag.

    ReplyDelete
  14. Julian, dat weet ik niet, maar ik hoop dat je met een ondermodaal inkomen niet in de verleiding komt om kiloknallers te kopen! Bonen, etc zijn goedkope vleesvervangers.

    ReplyDelete
  15. Julian, het is tamelijk duur, omdat het om processed food gaat. Wil je het goedkoper en verantwoord, zoek het dan in - liefst biologische - peulvruchten. Samen met graanproducten vormen ze een goede eiwitbron. Eventueel een zuiveltoetje en je hebt een gezonde en niet al te dure vegetarische maaltijd. Milieutip: heb je nog een theemuts of zoiets, breng dan je 1 nacht geweekte peulvruchten 's ochtends voor je de deur uit moet aan de kook, stop ze in de theemuts of whatever en 's avonds zijn de peulvruchten binnen een half uur gaar.

    Andantinaa

    PS Sorry beetje haast, zal volgende keer netjes een profiel gebruiken, ben even een wachtwoord kwijt :-(

    ReplyDelete
  16. peulvruchten = witte, bruine, rode bonen.
    ze moeten gedroogd zijn.

    ReplyDelete
  17. Gedroogde peulvruchten, ook biologisch, zijn goedkoper dan de bewerkte uit glas of blik. Alleen, je moet een beetje plannen!

    Andantinaa

    ReplyDelete

Comments to posts >30 days old are being moderated.
Safari causes problems, please use Firefox or Chrome for adding comments.