Nieuws

12 feb: Darwin jarig en nieuw essay: Who created the first Tree of Life? op mijn website.
2 feb: positieve bespreking van 'From Bacteria to Bach and Back: The Evolution of Minds' van Daniel C. Dennett in Nature vandaag.
22 jan Alweer een apparaat op te laden met Waka-waka
16-20 jan: EO 'Rot op met je religie' 5-delige reality-tv serie met 5 deelnemers. Leerzaam, schokkend, entertainment
12 jan: Over representaties van de werkelijkheid, 8 colleges Studium generale Utrecht.
2 jan: José van Dijck, Wim Saarloos: Wetenschap is niet 'maar een mening', nrc
30 dec: Goed nieuws: China verbiedt algehele handel in ivoor vanaf eind 2017, nrc.
29 dec: De wereld wordt steeds beter. Kijk maar naar de data! nrc

*) zie hier. [ Archief Actualiteiten ]

15 februari 2011

Alles voor de wetenschap

Alles voor de wetenschap is een 6 delige serie over Belgische wetenschappers op KETNET/CANVAS op de donderdag. Ik heb aflevering 2 en 3 gezien en was zeer onder de indruk. In 55 minuten krijgen we een beeld van een wetenschapper die baanbrekend werk heeft verricht, maar waarvan de naam niet is doorgedrongen tot het grote publiek. De opzet is zowel aandacht voor de persoon als voor de wetenschappelijke ontdekkingen. Compleet met animatiefimpjes van DNA en nagespeelde scenes uit het verleden. Dit is een zeer geslaagde combinatie van persoon en werk. We hebben op Nederland de serie Profiel (40 minuten) van HUMAN die vooral de nadruk legt op de persoon en waar je niet veel over de wetenschap te weten komt (uitzendingen over Ellen van Wolde en Hans Clevers zijn voorbeelden). Overigens: aanstaande woensdag gaat Profiel over Dick Swaab (hier). Dan heb je op Nederland op de dinsdag het programma Labyrint (35 minuten), waar ik al eerder over geblogd heb (over de Arseen bacterie, Robotsex en Thermphos). Gaat vooral over actuele onderwerpen op wetenschappelijk gebied in Nederland, meestal een thema dat uit twee verschillende invalshoeken wordt belicht. Ik vind Alles voor de wetenschap nog de beste. Maar die duurt dan ook het langst.

Niet te vergeten: BBC Madagascar: aanbevolen! door Gerdien de Jong (dan moet het wel goed zijn!)

1 opmerking:

Gerdien de Jong zei

Op de Madagascar serie krijg je de beesten te zien. Klinkt wel alsof Attenborough een beetje achter is wat betreft de systematiek, omdat hij de fossa een 'mongoose' noemt.

Canvas is VEEL beter dan enige Nederlandse tv.