Nieuws

24 feb: Science bespreekt The Usefulness of Useless Knowledge (gaat over 'nut' (!) fundamentele research met essay van Robbert Dijkgraaf)
12 feb: Darwin jarig en nieuw essay: Who created the first Tree of Life? op mijn website.
2 feb: positieve bespreking van 'From Bacteria to Bach and Back: The Evolution of Minds' van Daniel C. Dennett in Nature vandaag.
22 jan Alweer een apparaat op te laden met Waka-waka
16-20 jan: EO 'Rot op met je religie' 5-delige reality-tv serie met 5 deelnemers. Leerzaam, schokkend, entertainment
12 jan: Over representaties van de werkelijkheid, 8 colleges Studium generale Utrecht.
2 jan: José van Dijck, Wim Saarloos: Wetenschap is niet 'maar een mening', nrc

*) zie hier. [ Archief Actualiteiten ]

02 januari 2012

Enorm verschil levensverwachting Noord en Zuid Korea

Noord- (blauw) en Zuid- (rood) Korea
van 1800 tot 2010. @Gapminder World.
Naar aanleding van het reisverslag van Floortje Dessing (3 op reis) naar Noord Korea leek mij het wel aardig even in Gapminder te kijken of ze data hebben over levensverwachting en inkomen. En ja wel hoor. Hoe ze aan de data komen weet ik niet, maar de grafiek laat niets aan duidelijkheid te wensen over. Noord en Zuid beginnen op het zelfde punt, trekken paralel op, gaan in 1974 plotseling van elkaar verschillen, om in 2010 met een onvoorstelbaar groot verschil in levensverwachting en inkomen te eindigen. Zuid Korea eindigt met een levensverwachting van 81 jaar en Noord Korea met 69 jaar. Dat is 12 jaar verschil. Het verschil in inkomen per hoofd van de bevolking is nog groter: 25.000 (Zuid) ten opzichte van 1600 dollar (Noord). Dat is een factor 15 maal verschil!

De preciese verklaring van alle details laat ik over aan experts. En er is nog veel meer te zien aan de grafiek. Feit is dat Noord en Zuid Korea één land en één volk waren, en door totaal verschillende politieke systemen (een democratisch-kapitalistisch en een communistisch-totalitair) dramatische uit elkaar gegroeid zijn in levensverwachting en inkomen. Goed om even bij stil te staan.

Vorige blogs over levensverwachting:

10 dec 2011 Levensverwachting en kindersterfte
  8 dec 2011 Het nut van de wetenschap (3)

8 opmerkingen:

DEEN zei

Ik zag laatst een lezing van Hitchens over (onder andere) Noord Korea. Volgens hem kon je aan de grens duidelijk het lengte-verschil zien tussen de soldaten van Zuid en Noord.

gert korthof zei

DEEN, gek genoeg komt lichaamslengte niet in de variabelen van Gapminder voor. Dat lijkt mij een extreem makkelijk te scoren eigenschap die universeel beschikbaar zou moeten zijn! Wel: Body Mass Index (mannen): 22 (Noord) en 24 (Zuid Korea). Dat scheelt niet zo veel.
Wel is er een dramatisch verschil in BMI tussen bijv Japan en USA: alsof ze op verschillende planeten worden: ze overlappen niet eens! Terwijl voor beide landen de BMI gestegen zijn in de laatste 30 jaar, hadden Japanse mannen in 2008 nog steeds een lagere BMI (24) dan Amerikaanse mannen in 1980 (25). Overgewicht is BMI>25. Dat lijkt mij niet gezond. Ik weet niet hoe het zit met lichaamslengte en levensverwachting, maar volgens Gapminder zijn wij rijker en dikker geworden EN leven langer...

nand braam zei

Als je de grafiek over het verschil in levensverwachting in de beide Korea’s anders presenteert , zie je meteen een belangrijk breukpunt rond 1990 (gegevens wereldbank):

http://www.google.nl/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=sp_dyn_le00_in&idim=country:PRK&dl=nl&hl=nl&q=levensverwachting+in+noord-korea#ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sp_dyn_le00_in&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country&idim=country:PRK:KOR&ifdim=country&hl=nl&dl=nl

Wat is daarvan de oorzaak?
De jaren negentig werden in Noord-Korea voor een groot deel getekend door een enorme voedselcrisis die het gehele decennium voort zou duren en ten slotte tussen de 2 en 3 miljoen levens zou kosten. Als oorzaken voor de crisis zijn aangemerkt het beperken van subsidies door Rusland en China, het strikte overheidsbeleid ten aanzien van de landbouw en een opeenvolging van droge en natte periodes.

gert korthof zei

Nand, bedankt. Gapminder heeft standaard het inkomen op de horizontale as. Maar je kunt dat vervangen door 'tijd'. Als je dat doet komt er voor de levensverwachting een scherpe daling tussen 1990 en 1999 voor Noord Korea terwijl Zuid Korea rustig blijft stijgen. Na 1999 begint ZK weer te stijgen maar bereikt niet het niveau van 1990. Het is allemaal tragisch dat door het regime mensen eerder dood gaan dan nodig is.

gert korthof zei

Nand, op de site die je noemde is ook te zien dat er in Noord-Korea helemaal geen internet is, terwijl Zuid Korea de mondiale trend volgt van toenemende internet aansluitingen. Is het erg voor de bevolking om zonder internet te leven? Ik zag gisteren een uitzending over de gevaren voor de privacy van Facebook gebruikers. Het lijkt sterk dat Facebook en anderen totalitaire trekjes vertonen en op slinkse wijze misbruik maken van privacy gegevens van hun 'onderdanen'. Kijk, daar hebben Noord Koreanen in ieder geval geen last van. (Net als cybercrime etc.). Alleen: zij weten niet eens dat ze daar geen last van hebben...

nand braam zei

@ Gert
Je zegt:”Na 1999 begint ZK weer te stijgen maar bereikt niet het niveau van 1990.”

Je bedoelt NK neem ik aan.

gert korthof zei

Ja, klopt, moet NK zijn.

gert korthof zei

correctie: "Het lijkt sterk dat Facebook" moet zijn: "het lijkt er sterk op dat Facebook". Bron: programma Radar gisteren.