03 May 2012

Amsterdamse Waterleiding Duinen: een vogelparadijs

Amsterdamse Waterleiding Duinen (30 april)
Duinviooltjes horen hier natuurlijk thuis
zingende fitis omringd met 'zwarte vliegen'

De grootste aantrekkingskracht van de Amsterdamse Waterleiding Duinen zijn natuurlijk de nachtegalen. Ze zingen in het voorjaar net zo fanatiek overdag. Je kunt er heel dicht bij komen als ze in het struikgewas zitten, ze zingen dan 'oorverdovend', maar te zien krijg je ze niet. Dus geen foto. Heb wel geluidsopnames. Als het me lukt zal ik die nog toevoegen. Het moge duidelijk zijn: in het voorjaar zit ik meer in de natuur dan achter mijn computer ...

Hier is mijn nachtegaal (mp3 bestand. duur: plm 1 minuut. 
opgenomen met Olympus LS-10 recorder)

8 comments:

Marleen said...

Toevallig heb ik gisteren ook een opname gemaakt van een nachtegaal (er zitten er minstens twee achter mijn huis). Ze zitten hoog in de bomen en heb ze dus nog nooit kunnen zien.
Er is in deze periode een heel orkest aan vogels te horen.

gert korthof said...

Wat woon je dan fantastisch dat je nachtegalen in je tuin hebt! Of vind je het al gewoon? Ik moet er voor reizen om ze te horen. Heel bijzonder dat ze bij jullie hoog in de bomen zitten te zingen. Bij ons in Nederland zitten nachtegalen altijd in dicht struikgewas en zijn ze daardoor nooit te zien.

Marleen said...

Ik vind het heel bijzonder deze nachtegalen. Ze zitten niet echt in mijn tuin, maar zo'n 300 meter achter het huis in een populierenbos. We horen ze over die afstand luid en duidelijk.
Toen ik wat dichterbij was kon ik hem goed horen en maakte deze opname: http://digilander.libero.it/quartetto.duemondi/audio/DSCN0008%20nachtegaal%2004-05-2012.WAV

gert korthof said...

Marleen, dank voor de opname, ik kon hem beluisteren en het is duidelijk een nachtegaal! Het is mij nog niet gelukt om mijn opname op het internet te krijgen.

Marleen said...

Ik ben blij dat het inderdaad een nachtegaal is (daar had ik eigenlijk niet echt zekerheid over) .
Je zou een site moeten hebben (geen blog dus) waar je de file kunt uploaden, waarna je de URL in je blog kunt zetten. (Maar dat wist je misschien al...)

gert korthof said...

Marleen, het is gelukt, mijn nachtegaal staat gelinkt onder aan het blog! opgenomen in de Amsterdamse Waterleiding Duinen in het struikgewas plm 2 meter afstand.

Marleen said...

Gert, wat leuk ! De Amsterdamse nachtegaal heeft een iets ander repertoire dan die uit Padua.

gert korthof said...

Marleen, het repertoire zal zeker verschillen op zo'n afstand, maar om het repertoire goed te beoordelen moet je veel langer luisteren, en als je een goede indruk wilt hebben door het seizoen heen luisteren en maybe een aantal seizoenen van dezelfde vogel... Vooral bij een zangkunstenaar als de nachtegaal zullen er verschillen optreden. Bij merels kun je dat goed volgen, je kunt een individu herkennen aan bepaalde toontjes, riedeltjes door de jaren heen...