13 July 2015

Onze eigen Maastrichtse Mosasaurus in Jurassic World (3D)

Onze eigen Mosasauris krijgt een white shark als lunch
en dat levert altijd een spectaculaire 'dolfinarium'-achtige show

safari driving with Gallimimus: ze lijken gevaarlijk,
raampjes dicht, maar het zijn een soort struisvogels.

dinotrainer in actie, ik twijfel of ze geschikt zijn
 voor circussen: het blijven wilde dieren!

een Pterosaur: zgn sterk genoeg om een mens op te tillen,
dus zorg dat ze niet ontsnappen!
Het vernieuwende van de nieuwe Jurassic World is wat mij betreft de 3D opnames; je krijgt er een 3D bril bij. Zonder die bril zie je beelden enigzins dubbel. Dus verplicht bril dragen. De 3D effecten zijn zeer overtuigend en levensecht. 
Eén feit dat in Amerikaanse evangelische kringen nog niet zo is doorgedrongen: er is één uitspraak in de trant van: 'miljoenen jaren evolutie zit in die beesten' (ongeveer). Zowel in de ondertiteling als in de gesproken Engelse tekst. Het is dus niet waarschijnlijk dat er een gecensureerde Amerikaanse versie bestaat waarin die uitspraak niet staat. Bovendien komen er regelmatige 'miljoenen jaren' voorbij, waardoor de film in ieder geval niet geschikt is voor Young Earth Creationists. Voor de rest wordt er niet gesproken over evolutie. Jammer, dat ze ook niet echt  aandacht gaven aan de namen en levenswijze van verschillende soorten, die wel in de film voorkwamen. Ze staan wel op de officiële website.

Hier wordt Jurassic World besproken door Christian Answers net: 
"They can, sadly, be be used to promote a Darwinian Evolutionary worldview, but they can also be used to promote a Biblical worldview"
Dat laatste omdat dinosauriers, zoals bekend [3], in de Bijbel voorkomen. Christelijke ouders mogen hun kinderen wel meenemen naar de film, maar zo moeten wel uitgebreide follow-up geven over de bijbelse interpretatie van dino's. Ouders moeten hun kinderen dirigeren naar christelijke websites over bijbelse dino's, dan worden ze niet vergiftigd door evolutiepropaganda.

Leuk dat onze eigen Maastrichtse Mosasauris er in voorkwam, jammer dat hij moet optreden in dolfinarium-achtige shows. Ik zeg Maastrichtse omdat het beest in de Sint Pietersberg gevonden is, maar later door de Fransen als oorlogsbuit meegenomen is naar Parijs... helaas.

Zitten er foutjes in de film?

dit kan dus echt niet!
Een Pteranodon (30 kg) en zeker een Dimorphodon (2 kg) kunnen echt geen volwassen mensen optillen en vliegend meenemen! Een Pteranodon zou misschien net een baby of kleuter op kunnen tillen, maar daarmee heb je het wel gehad.
Pteranodon vergeleken met de mens (wikipedia)
De Pteranodon lijkt wel groot ten opzichte van een mens, maar dat komt door de vleugelspanwijdte van 6 meter. Hij vliegt zoals een albatros (10 kg): voornamelijk zwevend en zo nu en dan actief vliegend. Een zwaan weegt 15 kg. Het is zeer onwaarschijnlijk dat hij nog eens zijn eigen gewicht zou kunnen tillen, laat staan een mens van 60 kg. Ieder vliegend dier bezuinigt zoveel mogelijk op zijn gewicht.
In de film komt de Indominus rex voor. Dat is een niet bestaande, genetische gemodificeerde combinatie van verschillende dinosauriers. Dat is wat de paleontoloog en dinosaurier-expert Jack Horner, die als wetenschappelijk adviseur voor de film heeft gediend, vertelde in een interview in Nature [1]. Maar die heeft geen vleugels zoals op de Jurassic world website te zien is. Stel dat je die vleugels geeft? Helaas: zelfs een gefantaseerde genetisch gemodificeerd vliegend dier moet aan fysische wetten gehoorzamen. Hoe zwaarder, hoe meer spieren nodig, en daardoor wordt het nog zwaarder, waardoor ... Het kan dus echt niet [2].

Een wens. Ik had dino's met jongen willen zien. Een gezinnetje. Zeker leuk voor kinderen. En dit is ook een gemiste kans: dat kinderen baby-dino's mogen aaien (dan hebben ze nog geen tanden!) als een soort apenheul (baby Triceratops is wel op de website). En, zoals ik elders las: ze moeten natuurlijk ontsnappen en de rest van de wereld veroveren: zich oncontroleerbaar voortplanten en rampen veroorzaken en een bedreiging voor de mensheid vormen. De pterosauriers doen het vliegend/zwevend, dieren als de mosasauris verspreiden zich via de zee over de rest van de wereld. De rest heeft het wat moeilijker, maar die zouden nog net op de passenger catamaran met vluchtende bezoekers kunnen springen en zich zo over de continenten verspreiden! Aangezien de inkomsten van deze film een aardig startkapitaal vormt voor de volgende, moet dat toch allemaal kunnen?

Noten
 1. Q&A: The dinosaur doctor, Nature  522, 32–33 (04 June 2015)
 2. Vliegtuigen hebben ook dat probleem. Grotere vleugels, zwaardere motoren en meer brandstof maken een vliegtuig zwaarder, waardoor de vleugels nog groter moeten zijn en er nog meer brandstof nodig is. Voor iedere extra 100 kg brandstof moet je 15 kg extra brandstof (15%) meenemen, puur vanwege het gewicht. 
 3. Zie:  Behemoth, en deze: Behemoth magazine ! (gekker kan het niet!)

Why Christians should oppose Jurassic World (waarschijnlijk een parodie!)

Jurassic World - Official Trailer (HD)

7 comments:

 1. Die site met "Why Christians should oppose Jurassic World" is heel erg geflipt. Behalve dat hij vertelt dat met name genoemde mensen in de hel zijn (oa paus Johannes Paulus II) is er ook dit:
  https://creationsciencestudy.wordpress.com/2015/05/10/slavery-is-not-against-god/
  De bodem van Amerikaanse christelijke gekkigheid blijkt nog verder weg.

  ReplyDelete
 2. Gerdien, je moet er rekening mee houden dat de hele site
  https://creationsciencestudy.wordpress.com/
  een parodie zou kunnen zijn op amerikaanse evangelicalen.
  Als je de onderwerpen bekijkt, de extreme wijze hoe het gebracht wordt en de comments, zoals "Back on track with your humour! Good job!" onder
  https://creationsciencestudy.wordpress.com/2015/05/10/slavery-is-not-against-god/ dan is het hele blog vermoedelijk een parodie site van een clubje atheisten.

  ReplyDelete
 3. Cor, zie bijv. : "Horner's 2009 book, How to Build a Dinosaur: Extinction Doesn't Have to Be Forever,[13] describes his plan to recreate a dinosaur by genetically "nudging" the DNA of a chicken" (wiki)
  Dit is het thema van Jurassic Park en Jurassic World, uiteraard...

  ReplyDelete
 4. Hoi Gert, dit gezien?

  http://www.geloofenwetenschap.nl/index.php/nieuws/item/621-zout-naar-amerika.html

  en

  https://waaromschepping.wordpress.com/

  ReplyDelete
 5. Interessante link (de onderstaande),@Lucas, de hypothese van Abiogenese kan inderdaad niet gefalsifieerd worden en je kunt de evolutie toch niet scheiden van het ontstaan van het leven, deze zaken lijken me juist onlosmakelijk met elkaar verbonden, er zou inderdaad wel iets van intelligente aard achter kunnen schuilen, maar dan weer het bekende Christelijke verhaaltje. Pff.  ReplyDelete
 6. Lucas, wat vind je er zelf van? Als iemand een nieuwe geologische hypothese heeft, dan publiceer je dat in een wetenschappelijk geologisch tijdschrift. Dat iemand een verhaal houdt op een creationistsch congres heeft geen enkele wetenschappelijke waarde. Integendeel.

  ReplyDelete
 7. Gert, ik had de neiging de titel te parafraseren: zout op naar Amerika! Maar toen bedacht ik dat iedereen dat natuurlijk mag vinden en denken en geloven. Het viel me wel op dat jij en Gerdien niet meteen in de touwen klommen, meestal zijn jullie er als de kippen bij. Maar het is natuurlijk niet jullie vakgebied. Klik nog even op de 'About' van die tweede site. Wat ik ervan vind? Dit soort creationisme vind ik een beetje sneu. Wat erger is dat door dit soort jongens elke reëele kritiek verstomt.

  ReplyDelete

Commentaar wordt gemodereerd bij posts ouder dan 30 dagen.