26 October 2015

Jacobine Geel spreekt met filosoof en bioloog Matthijs Schouten

Filosoof/bioloog Matthijs Schouten
Zaterdag 24 okt 2015 sprak theoloog Jacobine Geel met filosoof en bioloog Matthijs Schouten in het tv programma Schepper & Co (Een beter milieu begint bij jezelf).
Een programma dat je moet zien o.a. omdat een theoloog zich openlijk uitspreekt voor het milieu en het klimaat en zelfs aan het eind oproept om 1 dag geen vlees te eten. Ook toonde ze beelden van 'milieupilgrimages' georganiseerd door de kerken om te onderstrepen dat de kerken goed zijn voor het milieu [1].
En omdat Matthijs Schouten een interessant figuur is. Hij merkte op dat in de christelijke traditie de natuur ons gegeven was als gebruiksgoed en de mens de natuur moest bedwingen, onderwerpen. Gebaseerd op de Bijbel. Maar toch heeft hij geen hard oordeel over het christendom. Tenminste in deze uitzending.  Hij heeft wel kritiek op het christendom, maar hij zegt het allemaal op een vriendelijke, gematigde manier. Hij zegt veel interessante dingen over de relatie christendom en de natuur. Hij is positief over de huidige paus. Hij heeft sympathie voor het boeddhisme vanwege de inherent natuurvriendelijke houding.

Enige opvallende uitspraken van Matthijs Schouten:
 • "Als God ons de dieren heeft gegeven als voedsel had hij ze ook wel zo kunnen scheppen dat ze geen pijn konden lijden."
 • In zijn jeugd verdedigden jagers hun jachtpartijen met: "God heeft ons de dieren gegeven".
 • Uit zijn katholieke schooljaren: "De eerste leefregel van het Boeddhisme is niets te doden of te kwetsen dat pijn kan lijden." (dat heeft grote invloed op zijn denken gehad).
 • "Ik eet geen vlees".
 • "Ik heb geen auto, ik ga met het openbaar vervoer."
 • "ik heb me nooit voortgeplant".
 • "Als we in Nederland 1 dag geen vlees eten halen we die dag 1 miljoen auto's van de weg."
 • Advies voor iedere Nederlander: eet 1 dag geen vlees (om te beginnen).
Een wijsheid om te onthouden en toe te passen: "niets te doden of te kwetsen dat pijn kan lijden". Wie is het daar niet mee eens? Hoeveel filosofische fundering heb je daar voor nodig? Moet zoiets filosofisch bewezen worden voordat je het in de praktijk brengt? [2]. Naar analogie: hoe bewijs je dat naastenliefde goed is? Hoeveel bewijs heb je daar voor nodig?

Noten

 1. Ze wist zelfs van het Volkswagen schandaal (waarover ik geblogd heb).
 2. Naar aanleiding van het blog van de theoloog Taede Smedes: Floris van den Berg: Beter weten–Filosofie van het ecohumanisme (boekbespreking). In scherpe, harde bewoordingen wordt Floris verweten dat hij geen filosofische argumenten geeft voor zijn milieuvriendelijke meningen. Filosoof Riemersma valt Smedes bij: meningen zijn geen argumenten! Ik vraag me af: zou de theoloog goede filosofische argumenten hebben om zijn vrouw en kinderen lief te hebben? Moet je een filosofische fundering hebben om een positieve houding t.a.v. dieren te hebben? Vraagje: hebben theologen of filosofen ooit een filosofische fundering voor de Tien Geboden gegeven?

6 comments:

 1. Nou dat is bijzonder zeg, een theoloog die op de hoogte is van een schandaal dat over de hele wereld de headlines haalde! Zo heb je er niet veel.

  ReplyDelete
 2. De theoloog stelt:"ik heb me nooit voortgeplant".

  Is dat een verdienste?

  ReplyDelete
 3. Wiesje Westerink "Nou dat is bijzonder zeg, een theoloog die op de hoogte is van een schandaal ...."
  Jacobine Geel is ook degene achter de jaarlijkse Grote Bijbel Quiz op TV, ze bedenkt vragen, ze is er aanwezig en geeft toelichting op de juiste antwoorden. Kennelijk vindt ze het belangrijk dat mensen de bijbel foutloos kennen in deze tijd van internet, ruimtevaart en globalisering. Kennelijk vindt ze het belangrijk dat mensen weten: "Welke leefregel geeft God als het volk in de woestijn kampeert?" "Poep buiten het kamp in een kuiltje" En dit is letterlijk citaat! De presentator Bert van Leeuwen roept triomfantelijk ter toelichting "Wie zegt dat de Bijbel geen praktisch boek is?!"
  Alsof je hedendaagse wereldproblemen op kunt lossen met DIT SOORT KENNIS!

  Overigens wat heb je een mooie naam: alliteratie! leuk gevonden van je ouders hoor!

  ReplyDelete
 4. Egbert zei "De theoloog stelt:"ik heb me nooit voortgeplant".
  Die was dus van Matthijs Schouten. Jacobine heeft een zoon.
  En: wat is de verdienste van je voortplanten? De meest simpele dieren kunnen dat ook! Kinderen? Er zijn er al zoveel!
  En met ieder kind is er weer een extra mond om te voeden, die ook weer een woning wil, waarvoor er weer een stuk natuur voor platgegooid wordt en die ook weer varkensvlees (!) wil eten en wil consumeren, op een vliegvakantie wil (CO2!), etc.
  Wel eens gehoord van het celibaat?

  ReplyDelete
 5. gert

  kostelijk citaat. Ik had belangrijke praktische kennis gemist als ik jou niet had!

  ik schaar het soort uitlatingen van die van Leeuwen onder de nieuwe logische argument, bedacht voor andere onzin, de zogenaamde 'reductio ad ridiculum': Als je alleen zo'n belachelijk argument weet te verzinnen diskwalificeer je automatisch je eigen bewering(en).

  heb me weer even kostelijk vermaakt. Dat die jacobien zich voor dit soort ongein leent. dacht dat dat een slimme meid was.

  ReplyDelete
 6. @Gert, klopt, stelde was Matthijs Schouten, iets te snel overheen gelezen, als je vreugde in je bestaan schept, op welke manier dan ook, ben je je ouders toch achteraf dankbaar dat zij bij jouw ontstaan hierbij als doorgeefluik hebben gefungeerd,'Gaat heen en vermenigvuldigt u'. dat is een guldenregel,trouwens niet celibatair leven betekent tegenwoordig toch niet meer hetzelfde als talrijke nakomelingen verwekken zoals dat ooit eens het geval is geweest en waarbij trouwens meer dan de helft het leven liet, het hebben van veel kinderen fungeerde destijds tevens als een soort van verzekering, gezien de toenmalige grote armoede, overbevolking moeten we wel alert op blijven, dat hebben ze in China trouwens prima geregeld, geeft blijk van een progressieve visie, hoewel ik daar als vader van een tweeling destijds waarschijnlijk wel in de problemen was gekomen.:-)(Varkens)vlees eten is een keus en je kunt ook op vakantie gaan met de fiets. (Wist je overigens dat ze blij zijn in Duitsland met al de vluchtelingen omdat daar veel te weinig kinderen worden geboren).

  ReplyDelete

Commentaar wordt gemodereerd bij posts ouder dan 30 dagen.