Pagina's

30 July 2018

Blogvakantie. Nachtvlinder, das, clivia, libelle, maansverduistering, ringslang

das (foeragerend) (telelens, statief)

Misschien wel de eerste das die ik ooit heb gezien. In levende lijve. Een toevalstreffer zonder hulp van de boswachter. In het hoge gras is hij soms lastig te zien. Hij is zo druk bezig dat hij geen aandacht heeft voor wat er rond om hem heen gebeurd. 

Deze waarneming is in overeenstemming met de beschrijving in wikipedia: "In bermen, weilanden en graslanden wroet de das naar kevers en insectenlarven, wanneer die gedurende een paar weken in het voor- en najaar onder het gras zitten."

DSC054721000x664.JPG

(nog) onbekende fraaie nachtvlinder
met een zeer kleine nachtvlinder erbij

 

Wie weet hoe deze nachtvlinder heet? Ben de naam vergeten.  

Toegevoegd 7 Maart 2022: heb de foto's in waarneming.nl ingevoerd: imago Wapendrager - Phalera bucephala 100% zekerheid!  

Gefotografeerd tijdens de nachtvlinderexcursie 10 juli 2018 met Kees Boele (website). Dit is een relatief grote vlinder, de rest is allemaal veel kleiner (zie foto) en niet zo spannend voor een nachtvlinderleek. Methode is een paar HPL (UV) gloeilampen (website) na zonsondergang met een wit laken waar de vlinders op af komen. Ze gaan dan op het witte laken zitten. Het is onverklaarbaar dat nachtvlinders op UV licht afkomen. Wat is het nut daarvan? De kleuren die ze hebben zijn voor overdag als ze zich moeten camoufleren!
Tevens vleermuizen gezien en gehoord. Om hun sonar te horen heb je een zgn. bat detector nodig:

Pettersson Ultrasound detector D100 (website)
goedkoopste model is 165 euro
die de hoge frequentie transformeert naar lagere voor de mens hoorbare tonen. Kennis maken met vleermuisgeluiden (youtube).

libel op uitkijkpost in eigen tuin, zonnig weer.
Libellen eten wel degelijk ook in de volwassen, vliegende fase. Deze heeft een favoriete uitkijkpost in de zon, en schiet op een voorbijvliegend insect af. Of wacht hij op een partner? Letterlijk schitterende vleugels in de zon.

libelle vleugel close-up in zonlicht. 20 juli 2018
vertoont intrigerend patroon van gekleurde lichtvlekjes
De vleugels zijn ultra dun en licht, maar stevig. Ze vertonen gekleurde lichtvlekjes als je er op de juiste manier tegen het zonlicht in naar kijkt.

Na méér dan 10 jaar bloeit de Clivia weer!
en hoe! Vóór 1990 heeft hij ook eens gebloeid.

maansverduistering 27 juli 2018 23:13: uur
55-300 telelens + statief

 

Maansverduistering 27 juli 2018: het was droog weer, maar half bewolkt, en de maan zat té vaak achter dunne wolkenlagen waardoor hij niet scherp in beeld te krijgen was. Bovendien stond ze erg laag; ze kwam maar net boven de daken uit. Bovendien was het lastig fotograferen tussen de bovenleiding van het spoor (station!). Dit was een spontaan gekozen plek! Volgende keer een betere positie uitkiezen met zichtbare horizon richting Zuid-Oosten. Maar beter iets dan niets. Maansverduisteringen zijn beter te voorspellen dan het weer!


zwemmende ringslang 31 juli 2018 (Arboretum Gimborn)

Deze ringslang lag aan de oever te zonnebaden. Toen hij mij zag, schoot hij het water in en zwom snel weg. Tong uit de bek. Ik vond hem niet meer terug.

Voor alle foto's geldt: klikken voor vergroting.

Augustus is blogvakantie. Alle comments worden gemodereerd (i.v.m. spam).

Ik wens iedere blogbezoeker een prettige zomer!

No comments:

Post a Comment

Comments to posts >30 days old are being moderated.
Safari causes problems, please use Firefox or Chrome for adding comments.