Pagina's

08 June 2020

Waarom zijn corona virussen zo groot? KNAW lezing van Eric Snijder 19 mei 2020

Er is iets merkwaardigs met de corona virussen: ze zijn groter dan alle andere RNA virussen:

 

Corona virussen vallen op door hun uitzonderlijke genoomgrootte
dat geldt zowel voor SARS-CoV-1 als SARS-CoV-2 (Eric Snijder)

 

Corona virussen hebben een RNA genoom van plm. 30.000 bases en dat is 2x–3x groter dan de rest van de RNA virussen. Evolutiebiologen dachten altijd dat RNA virussen een beperkte grootte hadden omdat RNA een hogere mutatiefrequentie heeft dan DNA. Coronavirussen zijn geen retrovirussen, want op geen moment er is er DNA betrokken in de reproductie cyclus van het virus.

mutatiefrequentie mens t.o.v. virus (Eric Snijder)

 

De mutatiefrequentie van planten- en dierencellen is 1 op de 109. Dat is 1 fout op de miljard gekopieerde bases. Onvoorstelbaar nauwkeurig! De mutatiefrequentie van RNA ligt rond de 1 op de 104. Dat is 1 op de 10.000. Dat is een gigantisch verschil. Hoe kan dat? De verklaring is dat DNA stabieler is dan RNA èn dat op DNA gebaseerde organismes een uitgebreid foutcorrectiesysteem hebben. Een klein RNA virus overleeft een mutatiefrequentie van 1 op de 104 (zie rekenvoorbeeld in kader). Maar hoe kan een groot corona RNA genoom zich handhaven? Waarom gaat het niet ten onder aan een steeds groeiend aantal (schadelijke) mutaties? Coronavirussen leven boven hun stand!


In een interessante KNAW online college wijst moleculair geneticus Eric Snijder (Universiteit Leiden) er op dat de grotere corona virussen een foutcorrectie gen (nsp14-ExoN) hebben opgepikt van een gastheer in de loop van hun evolutie. En dat gen is zeer waarschijnlijk de verklaring voor het grotere genoom van de coronavirussen. Kleinere RNA virussen hebben het niet. De grotere wel. Dat is een belangrijke hint. Dit is een spectaculaire vondst. Dat is nieuw voor mij. Het geheim van corona: een RNA virus met foutcorrectie! Evolutie tekstboeken moeten herschreven worden.

Manfred Eigen
Het idee dat er een relatie bestaat tussen genoomgrootte en een maximum aantal kopieerfouten, is afkomstig van Nobelprijswinnaar Manfred Eigen. Een bekende en beroemde naam in de evolutiebiologie. Hij heeft de begrippen error threshold, error catastrophe, Eigen's paradox in de jaren 70 in de evolutiebiologie geïntroduceerd. Al weer 50 jaar geleden. Ze zijn van blijvende waarde omdat die begrippen zo fundamenteel van aard zijn. En Eigen was niet eens een evolutiebioloog. Een foutcatastrofe betekent dat boven een bepaalde mutatiefrequentie een genoom van een bepaalde lengte niet meer in stand gehouden kan worden. Er zijn neutrale, negatieve en positieve mutaties. Als de negatieve mutaties niet worden gecorrigeerd, krijgt een soort last van een sterke negatieve selectie. Er blijven steeds minder gezonde individuen in leven. Tot er een kantelpunt wordt bereikt. En het genoom instort. De populatie sterft uit.

Toren van Pisa




Toren van Pisa
≈ korter genoom
hogere toren
≈ langer genoom
valt eerder om

 

Speciaal voor onze vrienden in Italië: de toren in Pisa is een leuke illustratie van de error threshold. Een error threshold is vergelijkbaar met de hellingshoek van de toren van Pisa. Wanneer de hellingshoek groter is dan 5,5 graden (met gelijkblijvende hoogte) valt de toren om. Dat is letterlijk en figuurlijk het kantelpunt! Is de hellingshoek kleiner dan 5,5 graden dan kan hij nog eeuwen blijven voortbestaan. De maximale hellingshoek hangt af van de hoogte van de toren. Heb je een hogere toren dan is de maximale hellingshoek kleiner. Maak je de toren kleiner dan is het probleem ook opgelost. Maar als je technische maatregelen neemt om hem rechter te zetten of hem te verstevigen, dan blijft hij staan. En dat is gedaan met de toren van Pisa. Daarom valt hij niet om.
Vergelijk dit met het coronavirus. Een coronavirus (lengte 30.000 bases) is (voor zover nu bekend) groter dan alle overige RNA virussen. Het coronavirus 'valt om' als het 1 op de 10.000 of meer mutaties heeft [1]. Tenzij je een gen hebt dat het aantal fouten verlaagt tot bijvoorbeeld 1 op de 100.000. En precies dat is er aan de hand is met coronavirussen [2]. Coronavirussen hebben met een 'reparatiegen' hun genoom verstevigt zodat ze nog eeuwen kunnen blijven voortbestaan. Net als de toren van Pisa.


Corona virus gehoorzaamt Darwin




(Eric Snijder)
Prof. Eric Snijder benadrukt dat virussen de wetten van natuurlijke selectie van Darwin volgen. De evolutie van virussen speelt zich af in dagen, weken en maanden in plaats van miljoenen jaren. Dat zie je in de volgende 2 illustraties:

Links: rood = 1 virus deeltje. Rechts: na vermenigvuldiging
duiken twee blauwe mutanten op. (Eric Snijder)

in een andere gastheer is de blauwe mutant voordelig (Eric Snijder)
Er is positieve selectie voor de blauwe en negatieve selectie voor de rode mutant.
 

Genetische mutanten die het virus produceert komen in verschillende aantallen terecht in de volgende generatie. De gastheer bepaald welke mutanten het beste reproduceren. Het milieu selecteert. Dat heet natuurlijke selectie. In de plaatjes hierboven produceert een virus-stam behalve identieke kopieën (rood) ook een paar mutanten (blauw). In een andere gastheer is de oorspronkelijke virus stam juist ongunstig en kunnen alleen de nieuwe mutanten (blauw) vermenigvuldigd worden. De rode stam is vervangen door de blauwe stam. Eén mutatie, een puntmutatie, kan al voldoende zijn. En die variant produceert ook weer een paar mutanten (groen, oranje). There you have it: mutatie + selectie = evolutie. Prof. Snijder merkt op dat Darwin niets van virussen wist (klopt!), maar virussen gehoorzamen de wetten van Darwin. Dat komt omdat die wetten zo fundamenteel zijn. Alles wat zichzelf reproduceert met erfelijke variaties die voordelig of onvoordelig zijn afhankelijk van het milieu, is onderhevig aan natuurlijke selectie. Dat is evolutie.


Rekenvoorbeeld

-Stel je hebt een genoom van 100 bases en stel dat je een mutatiefrequentie hebt van 1:10. Dat wil zeggen dat er bij iedere kopieerronde 10 gemuteerde bases en 90 intacte bases ontstaan. Als je 10 kopieer rondes achter de rug hebt en als er geen selectie optreedt, en als er steeds andere bases muteren, zullen er 100 bases van de 100 originele gemuteerd zijn. Dus alles is gemuteerd. Het origineel is verdwenen. Een meltdown. 
-Stel dat je een mutatiefrequentie hebt van 1:100 dan zal er na 1 kopieer ronde maar 1 base van de 100 gemuteerd zijn en duurt het 100 kopieer rondes voordat alles gemuteerd is. 
-Stel dat je een mutatiefrequentie hebt van 1:1000 dan zal er pas na 10 kopieer rondes 1 mutatie opgetreden zijn in 1 nakomeling. En pas na 1000 kopieerrondes is het hele genoom van 100 bases gemuteerd.
Dit zijn rekenvoorbeelden. In werkelijkheid is een gemiddeld virusgenoom 10.000 bases lang en de mutatiefrequentie 1:10.000 en zal er dus na 1 kopieer ronde 1 base gemuteerd zijn. En duurt het theoretisch 10.000 kopieerrondes voordat het hele genoom weggemuteerd is (meltdown). Een coronavirus met een genoom van 30.000 bases zal met die mutatiefrequentie 3 mutaties hebben na 1 kopieerronde, en zal 3x zo snel tot meltdown komen.



Postscript: profetische uitspraken Mark Ridley


Twintig jaar geleden deed Mark Ridley profetische uitspraken in zijn voortreffelijke maar zeer ondergewaardeerd en vergeten boek Mendel's Demon dat in het jaar 2000 verscheen. 

Het boek heeft een blijvende invloed op mijn denken uitgeoefend. Hij schreef het vóór de SARS-1 en SARS-2 epidemie. Over RNA virussen schrijft hij de profetische woorden:
"Never has so much suffering been caused by so little nucleic acid" [5].
Inderdaad. Dat was naar aanleiding van polio, HIV en influenza. Zijn uitspraak is zeer van toepassing op SARS.
Ridley schat de mutatiefrequentie van RNA virussen op 1 : 103 tot 1 : 105. Als gemiddelde waarde neemt hij 1:30.000. Dat is toevallig de lengte van het SARS-CoV-2 genoom! Dat zou betekenen dat iedere kopie van het SARS-CoV-2 één puntmutatie heeft. En dit is te danken aan het RNA-polymerase die RNA moet kopieren. Zonder RNA-polymerase zou 1 op de 100 bases gemuteerd zijn, schrijft hij. Ridley wist toen nog niets van het unieke error-correctie mechanisme ExoN waar Eric Snijder het over heeft en waardoor corona virussen de uitzonderlijke lengte van 30.000 bases kunnen bereiken. Is de schatting van Ridley toeval? Of is de bovengrens van plm. 30.000 al 20 jaar hetzelfde? Misschien wijst de kloof in genoomlengte tussen corona en de andere RNA virussen (in de grafiek van Snijder) alleen maar op ontbrekende gegevens. Dat kan. Volgens Ridley hebben RNA virussen een genoomgrootte van 3.000 tot 30.000 bases. In dat geval ziten corona virussen gewoon aan de bovengrens van de genoomgrootte van RNA virussen. Verder meldt Ridley dat RNA virussen een variabele kopieerbetrouwbaarheid hebben. Ja, dat kan kloppen. De vraag is: is die variatie van dien aard dat je continuïteit moet verwachten in genoomgrootte of is het ExoN gen zo uniek en zo effectief dat er een kloof ontstaat in genoomgrootte? Verder onderzoek zal het leren. We hebben van Ridley geleerd dat er een noodzakelijk verband is tussen kopieernauwkeurigheid en genoomgrootte. Die het weer van Eigen heeft geleerd. 

Conclusie: het corona virus heeft een genoomgrootte dat aan de bovengrens zit van wat een RNA virus met een RNA-polymerase en een daarbij horende mutatiefrequentie kan bereiken

Wat er ontbreekt in het verhaal van Eric Snijder is de mutatiefrequentie van SARS-CoV-2 [7] en een berekening wat dat betekent voor de maximale lengte van het virus [6]. En nog belangrijker: hoe is de mutatiefrequentie met en zonder dat speciale proofreading gen ExoN? Ik vond in de literatuur [3] dat het experimenteel uitschakelen van ExoN in SARS-CoV-1 een 21-voudige verhoging van het aantal mutaties tot gevolg had! Dat is inderdaad een heel groot effect. De functie van het ExoN is daarmee voorlopig redelijk goed aangetoond: proofreading. Het is dan even niet zo belangrijk hoe het virus aan dat gen komt (gestolen of niet). Belangrijk is het effect dat het heeft. Dit zou de discontinuïteit van genoomgrootte kunnen verklaren:  er zijn virussen die ExoN hebben en zij die het niet hebben. De haves and have-nots. De coronavirussen als de elitevirussen!

Een andere vraag is: een hoge mutatiefrequentie is toch juist voordelig voor het virus? Denk aan HIV en influenza. Snellere evolutie is immers voordelig om je gastheer te slim af te zijn. Maar het nadeel is dat als je veel genen hebt die bepalend zijn voor je succes in de nieuwe gastheer (de mens), dan wil je die genen ook niet kwijtraken door mutatie. Ik geeft toe: dit is een lastig probleem. Misschien zijn er twee oplossingen voor hetzelfde probleem.

Ik vind een grote discontinuïteit evolutionair gezien onwaarschijnlijk. Er zullen vast vele manieren zijn om de replicatiebetrouwbaarheid te verhogen met tussenliggende betrouwbaarheden. Er is in ieder geval een groot verschil tussen single-stranded (ssRNA) en double-stranded (dsRNA), en tussen positive-strand en negative-strand RNA virussen [4]. dsRNA virussen lijken de kloof te overbruggen. Snijder heeft het niet over verschillende soorten virussen gehad. Bovendien is die discontinuïteit zeer waarschijnlijk een toevallig feit. Geen noodzakelijkheid zoals het verband tussen mutatiefrequentie en genoomgrootte.



Postscript 30 juni 2020

In een Scientific American interactieve visual wordt helemaal aan het einde prachtig uiteengezet dat het SARS-CoV-19 virus groot is en waarom. Aanbevolen. Vrijwel helemaal in overeenstemming met het verhaal van Eric Snijder. De hele visual is een absolute aanrader!
genoomlengte van 6 virussen vergeleken. ©Scientific American.
Ook hier is een gap te zien van plm 10.000 baseparen

For a static version of this content as it appears in the July 2020 issue of Scientific American, please click here.



Noten

  1. Want dat is de mutatiefrequentie van andere virussen. Dit is mijn veronderstelling want Snijder noemt de mutatiefrequentie niet. Het moet ergens tussen de 1 op de 104 en 1 op de 109 liggen. Waarschijnlijk dichter bij de andere virussen dan bij die van de hogere planten en dieren.
  2. Een virus profiteert van de machinerie van de gastheercel. Waarom zou hij dan niet kunnen profiteren van een error-correctie mechanisme van de gastheer? Dan hoeft het virus zijn eigen genoom niet met dit gen te belasten en kan zijn genoom kleiner zijn en tegelijk nieuwe nuttige genen in zich opnemen. Als de gastheer de error correction verzorgt is er geen grens aan de grootte van het genoom. Kan het zijn dat zoogdiercellen geen RNA error correction systeem hebben?
  3. Lance D. Eckerle et al (2010) Infidelity of SARS-CoV Nsp14-Exonuclease Mutant Virus Replication Is Revealed by Complete Genome Sequencing, PLOS Pathogens. Waarschijnlijk baseert Snijder zich op deze publicatie.
  4. Viral Genome Size Distribution Does not Correlate with the Antiquity of the Host Lineages, Frontiers in Ecology and Evolution, 2015. 
  5. Hoofdstuk 4 'The history of error' van Mendel's Demon is speciaal relevant voor de huidige covid-19 pandemie. Met name pagina 88-89 zijn zeer relevant. Zie ook mijn review van het boek op mijn WDW site. Nog iets leuks uit zijn boek: uit het bovenstaande volgt dat foutcorrectie (proofreading) en nauwkeurige replicatie de Achilleshiel van het virus is. Als je dàt kunt blokkeren, versnel je een meltdown van het coronavirus. Laat dat nu precies het voorstel zijn van Mark Ridley! In theorie kun je het virus zich kapot laten muteren!
  6. Ik kwam na het posten van dit blog een publicatie tegen met een mutatiefrequentie voor coronavirussen van: " ∼1 × 10−5 to 1 × 10−6 mutation per site per replication" (bron) dus oplopend tot 1 mutatie op de miljoen! Dat is een factor 10x tot 100x beter dan andere RNA virussen. Maar dat heeft gevolgen voor de potentiële genoomgrootte van coronavirussen! Ze zouden in plaats van 30.000 wel 100.00 tot zelfs 1 miljoen bases groot kunnen zijn! Als dit klopt zitten huidige Coronavirussen zeker niet tegen het plafond van genoomgrootte aan zoals Ridley dacht. Dan zou je je moeten afvragen: waarom zijn coronavirussen niet veel groter? [ 8 jun 2020 ]
  7. Een studie rapporteert een totaal van 198 verschillende mutaties in 7500 covid-19 virussen. Let op deze komen niet tegelijk in 1 virus voor, maar verspreid over alle virussen. Dit toont aan dat de kans op een nuttige mutatie veel groter is dan als je alleen maar kijkt naar de mutatiefrequentie. Genetic mutation study finds new coronavirus spread swiftly in late 2019,6 mei 2020. [12 jun 2020 ]


Bronnen / Verder lezen:


24 comments:

  1. hartelijk dank voor dit leerzame blog: evolutie in actie!

    Ik las al een paar keer dat er mutaties zijn gevonden van SARS-CoV-2. Kan dat kloppen?

    Ik las ook dat er nog steeds grote onduidelijkheid is over die ACE2 receptor- dus de grote truc van dit virus, als ik het goed begrijp.


    ReplyDelete
  2. ps

    ad noot 6
    bijvoorbeeld: Bodo saltans virus 1,385,869 length 1227 proteins
    https://en.wikipedia.org/wiki/Giant_virus

    ReplyDelete
  3. Ja, die Giant viruses zijn de kampioenen in virusland, maar het zijn DNA virussen en daarvoor gelden andere regels dan RNA virussen. RNA is inherent instabieler dan DNA. Daarom hebben alle hogere, complexere organismen DNA als erfelijk materiaal en niet RNA.

    "Ik las al een paar keer dat er mutaties zijn gevonden van SARS-CoV-2. Kan dat kloppen?"
    Ja zeker. Als je kijkt naar het 1e plaatje in mijn post van 24 May 2020, een stamboom van SARS-CoV-2, het huidige virus: die is gebaseerd op mutaties van het virus. Zonder mutaties kun je geen stamboom maken. Het maximum is 23 mutaties. De meerderheid komt niet verder dan 15 mutaties. Dat is nogal bescheiden aantal. Het maximum aantal mutaties gevonden is slechts 0,05% van de totale lengte 30.000 bases van het virus genoom. Let op: er moeten meer mutaties geweest zijn, maar die zie je niet terug want die zijn nadelig of fataal en hebben zich niet of minder kunnen voortplanten. Hiermee rekening houdend: een ruwe schatting zou zijn: 0,1% mutatiefrequentie oftewel: 1:1000. En dat is eigenlijk best wel hoog.

    "Ik las ook dat er nog steeds grote onduidelijkheid is over die ACE2 receptor-" Ik weet niet precies waar je hier op doelt. Weet je nog waar je dat gelezen hebt? Ondertussen ben ik aan het googelen.

    ReplyDelete
  4. Giant virussen:
    hartelijk dank voor de toelichting

    mutaties:
    als die mutatiefrequentie 'best wel hoog'is, is het wachten dus op die mutatie die niet fataal is voor het virus zelf, maar wel voor zijn 'gastheer'.....?


    ACE2 receptor:

    1) dat is de plek waar dit virus op 'aangrijpt' en zijn werk kan gaan beginnen. Het lijkt dus eerder omgekeerd is aan wat U zegt: " De gastheer bepaald welke mutanten het beste reproduceren. Het milieu selecteert."

    Juist het virus weet zelf die ACE2 receptor - de zwakke plek dus- te vinden. Dit in tegenstelling tot al die andere virussen die daar kennelijk niet de juiste mutaties voor hadden en dus verder dus niet zo gevaarlijk zijn zoals dit virus.

    Het lijkt bij virussen allemaal met mutaties te beginnen. Dat geldt in ieder geval ook voor al die virussen die zichzelf al de wereld uit gemuteerd hebben!

    2) die ACE2 receptoren blijken ook op/aan neuronen te zitten. Daarom kan dit virus mogelijk ook (grote) schade in de hersenen aanrichten, en niet alleen in de longen, zoals eerst gedacht.
    SARS‐CoV-2 in COVID-19 patients is likely to infect the brain.

    ReplyDelete
  5. "als die mutatiefrequentie 'best wel hoog'is, is het wachten dus op die mutatie die niet fataal is voor het virus zelf, maar wel voor zijn 'gastheer'.....?"
    Dat zou kunnen, want het virus kan nog 'verbeterd' worden door een hogere mortaliteit, bijv. 50% sterfte onder geinfecteerde mensen, of dit: hoofdzakelijk dodelijk voor mensen in de leeftijd 20 - 40 jaar in plaats van 65+ of 85+. Kijk dan zullen die dertigers met hun rechtzaken tegen de Staat en die de sterfte onder de 85+ verwaarloosbaar vinden, wel anders piepen!

    Mutatie frequentie: ik schreef 'best wel hoog' er moet bij staan: voor een virus van 30.000 bases. Stel: zo'n virus heeft gemiddeld 10 mutaties: is dat veel? Als je dat opschaalt naar het menselijke genoom van 3 miljard bases, dan krijg je het waanzinnige aantal van 1 miljoen mutaties! Dat ben je 1000x dood! De schatting v an Ridley voor de mens is dat ieder mens bij geboorte 200 mutaties heeft.

    Vergelijk een boek met 2 drukfouten per pagina: is dat erg? Mmm, als het een boek is van 500 pagina's dan heb je toch maar eventjes 1000 drukfouten! Wie wil dat kopen?

    ReplyDelete
  6. Ik denk dat de analogie met drukfouten toch een beetje mank gaat als het virus daardoor ook in onze hersens de zwakke plekken weet te vinden (en ook nog eens zo 'slim' blijkt te zijn dat het zich asymptomatisch weet te verspreiden-= via hard praten en zingen bijvoorbeeld)

    COVID ‐19: a global threat to the nervous system. by Igor. J Koralnik M.D. Kenneth L. Tyler M.D.
    Annals of Neurology doi:10.1002/ana.25807

    ReplyDelete
  7. Toevallig dat je hersenen en zenuwstelsel noemt. Ik las net in HOW TO SURVIVE A PANDEMIC dat het op basis van labexperimenten met het Influenza H5N1 virus te verwachten is dat neurodegeneratieve ziektes als Parkinson en Alzheimer in de mens zullen toenemen.

    Wat ik met het boek voorbeeld probeerde duidelijk te maken is dat dezelfde mutatiefrequentie in een groot genoom ontzettend veel meer schade aan kan richten.

    ReplyDelete
  8. Een leuk voorbeeld Gert van de toren van Pisa. De beroemde treshold-waarde of drempelwaarde voor de hoogte van de toren ofwel de lengte van het genoom voor wat betreft de replicatiefouten.

    De vraag of een hoge of lage mutatiefrequentie goed of slecht is voor het virus wordt geloof ik uitgedrukt met de term trade-off. Een virus heeft precies die eigenschappen die goed voor zijn eigen reproductie zijn. Ik hoorde over het gebruik van die term m.b.t. de virulentie van virus. Hoe virulenter, hoe sneller de gastheren sterven, hoe slechter de verspreiding, hoe sneller het virus uitsterft. Bezit het virus een lage virulentie dan infecteert het te weinig gastheren om zich goed te verspreiden en sterft ook uit. Er moet precies de juiste virulentie bestaan zodat het virus floreert en dit heeft wellicht direct te maken met de mutatiefrequentie.

    Het tekstgedeelte over de profetie van Mark Ridley begrijp ik niet helemaal. Wat is het verband tussen een door Ridley geschatte mutatiefrequentie van virussen van 1 : 30.000. Wat is de rol van RNA-polymerase hierin? Je schrijft: “Zonder RNA-polymerase zou 1 op de 100 bases gemuteerd zijn”. Je bedoelt dat er proofreading zou zijn? Is dat niet alleen het geval bij transcriptie van DNA? Je schrijft in de kenmerken van “mutatiefrequentie mens t.o.v. virus (Eric Snijder)” dat genoomreplicatie bij het RNA virus er geen proofreading is van nieuw RNA.

    Mooi blogebericht. Het gedeelte van het webinar met Eric Snijder was veruit het meest interessant.

    ReplyDelete
  9. hartelijk dank voor de verwijzing
    virussen zijn van groot belang voor evolutievan onze hersens (geweest), meer dan we denken.

    Uiteraard richt een zelfde mutatiefrequentie meer schade aan in een groter dan in een kleiner genoom. Maar het gaat niet alleen om het aantal fouten. En itt zoals ik het formuleerde, gaat de analogie dus helemaal niet mank want ook de ene drukfout is de andere niet. Er zijn er waar je gewoon overheen leest. En er zijn er waar je bijna over struikelt. En er zijn er die ineens nieuwe betekenis geven aan een woord, of een nieuw woord opleveren- al kan ik daar zo snel geen voorbeeld van geven

    ReplyDelete
  10. Mutation Allows Coronavirus to Infect More Cells, Study Finds. Scientists Urge Caution
    https://www.nytimes.com/2020/06/12/science/coronavirus-mutation-genetics-spike.html

    Onderzoekers menen een mutant SARS-CoV-19 virus gevonden te hebben die het virus evolutionair voordeel geeft (beter aangepast). Dit is aangetoond in celkweken in het lab zeggen ze. Andere onderzoekers beweren dat de mutant door toeval (of founder effect?) frequenter is geworden dan andere varianten van het virus. Dit moet nog verder onderzocht worden. TYpisch een evolutieprobleem: is het natuurlijke selectie of toeval?

    ReplyDelete
  11. Hoi Marleen.
    eerst even dit "Het tekstgedeelte over de profetie van Mark Ridley ..." , de rest komt morgen.
    Als ik Ridley goed weergeef onderscheidt hij 3 periodes in de geschiedenis van het leven op aarde:
    1) pre-enzymatische RNA periode (replicatie zonder polymerase),
    2) enzymatische RNA periode (replicatie met polymerase)
    3) enzymatische DNA/RNA periode (replicatie met zeer uitgebreid systeem van polymerases en proofreading enzymen)

    1e fase: wordt er RNA gesynthetiseerd zonder polymerases dus puur alleen base paring (chemie), gaat langzaam en foutgevoelig: 1:100 fout.
    2e fase: 1 error per 1000 - 100.000 bases. dat is de range van schattingen. Ridley kiest voor 1:30.000 als gemiddelde, ik weet niet waarom hij dat toen gekozen heeft, maar 'toevallig' is 30.000 de genoomlengte van coronavirussen. Coronavirussen zouden dus volgens hem (achteraf gezien) helemaal geen speciale proofreading enzymen nodig hebben want het valt binnen de nauwkeurigheid van polymerase.

    Maar volgens Eric Snijder is er wel extra proofreading nodig om die nauwkeurigheid en genoomgrootte te verklaren. Voor die stelling pleiten: 1) er zit een gap in genome sizes tussen coronavirussen en de kleinere RNA virussen, 2) coronavirussen hebben een gen: ExoN dat kleinere RNA virussen niet hebben, 3) van dat gen is experimenteel aangetoond dat het de mutatiefrequentie aanzienlijk verlaagt.

    Het bijzondere en het nieuwe van het verhaal van Eric Snijder is dat hij RNA proofreading voorstelt. Tot nu toe was dat alleen bij DNA bekend.
    Kijk naar de eerste dia van Snijder: daar vraagt hij zich af: "het genoom van RNA virussen moet klein blijven om overmaat aan kopieerfouten te voorkomen?" let op de vraagteken. Hij vraagt het zich dus af (op basis van Manfred Eigen). Maar ligt de scheiding tussen de coronavirussen en de rest of hebben de coronavirussen de bovengrens bereikt?
    Best een lastig onderwerp en mijn kennis van de werking van polymerases schiet te hier kort.

    ReplyDelete
  12. Bedankt voor de verwijzing naar het artikel in the NYT met mooie foto’s ook van een TEM-plaatje met virussen in een cel.

    Ik lees hier en daar (ook in Wikipedia) dat de RNA-polymerase DNA-dependant of RNA-dependant kan zijn. De DNA-dependant vorm komt in alle organismen voor terwijl de RNA-dependant RNA-polymerase of RdRP in virussen voorkomt. Deze gebruikt ssRNA als template voor een negatieve strand om daar vervolgens de positieve van af te schrijven. De mutatie-frequentie zou afhangen van hoe ‘nauwkeurig’ het enzym is en dat hangt af van hoe makkelijk de RdRP van positieve strand verwisselt tijdens de synthese van de negatieve strand waardoor er meer of minder recombinatie plaatsheeft. Recombinatie zou bepalen hoe fideel de replicatie is en dus niet de puntmutatie als gevolg van fouten in de replicatie zelf.

    https://en.wikipedia.org/wiki/RNA-dependent_RNA_polymerase#Recombination

    Koonin heeft hier veel werk aan gewijd. Misschien is dat de moeite waard om me daar eens in te verdiepen.

    Intussen vond ik ook best goed nieuws uit Italië, uit Perugia, Umbrië. Aan de Universiteit daar hebben onderzoekers gevonden dat bepaalde moleculen uit de gal, derivaten van cholesterol, steroïden, de Receptor Binding Domain of RBD van de Spike proteine van SARS-CoV-2 kunnen vullen en daarmee de binding met ACE2 kunnen verhinderen. Deze steroïden zijn ook beschikbaar als medicijn, dus zouden voorgeschreven kunnen worden. Het is gisteren pas bekend gemaakt op tv en het artikel is nog niet peer reviewed, dus voorzichtig. Maar het geeft aan dat het menselijk lichaam, behalve een immunsysteem, ook natuurlijke stoffen produceert die mogelijk een barrière vormen tegen het coronavirus. Dit zou effectief kunnen zijn wanneer de viral load laag is.

    https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.06.10.144964v1

    ReplyDelete
  13. Marleen, ook bedankt voor uitleg. Het is nu duidelijk dat RNA-dependent RNA polymerase meer of minder nauwkeurig kan werken. Ik doe een gok: die nauwkeurigheid hangt af van de sequence van het RNA-dependent RNA polymerase gen! en is dus te verbeteren. Tenzij het al optimaal is en dus onderworpen is aan sterke stabilizing selection. Dan heeft het zijn maximum nauwkeurigheid bereikt en is dat de verklaring voor de kloof tussen de kleinere RNA virussen en de coronavirussen. Dan klopt het dat je iets extras moeten toevoegen zoals Eric Snijder zegt (het ExoN gen).

    Met je opmerkingen over trade-off ben ik het eens. Alleen vraag ik me af: aangezien dit een gloednieuw virus is in een nieuwe gastheer: heeft het al een evenwicht bereikt in de menselijke gastheer? Het kan zijn dat het nog evolueert in dat opzicht. En van belang is ook: hoe reageert de gastheer? het virus kan dodelijker worden als verzorgers van de doodzieke patient onvoldoende beschermd zijn en ondanks de dodelijkheid kan het virus zich verspreiden. Dodelijke virusmutanten gaan overheersen. Terwijl als er strikte isolatie van de doodzieke patient is betekent dodelijkheid einde verhaal voor het virus. Dat soort zaken beïnvloed de evolutie van de trade-off en is dus niet een natuurgegeven gebeiteld in steen.

    ReplyDelete
  14. Beste Anonymous, ja dat klopt: de ene mutatie is de andere niet. Dat geldt voor typefouten in de taal en voor RNA en DNA. Echter: voor virussen zijn typefouten al gauw nadelig of zelfs fataal omdat virussen een zeer compact genoom hebben, er nl. zitten nauwelijks betekenisloze letters in zoals bij alle dieren en planten. Iedere letter telt bij virussen. Bij de mens is naar schatting 95% van het DNA rotzooi!

    ReplyDelete
  15. Marleen, bedankt voor het goede nieuws uit Italie. Een goed idee om biologische stoffen in vitro te testen op het spike protein van SARS-CoV-2. Ik snap alleen niet waarom dit vooral werkzaam is bij lage viral load. Een kwestie van de dosis verhogen?

    ReplyDelete
  16. Gert,
    
Ik denk dat de auteurs bedoelen dat wanneer de besmette gastheer nog niet echt ziek is, dus wanneer er nog weinig virusdeeltjes zijn, deze natuurlijke barrière, wel eens zou kunnen voorkomen dat de gastheer ziek wordt. Maar alleen als er weinig virusdeeltjes zijn, wellicht omdat de concentratie van deze steroïden in het lichaam van nature niet hoog is. Mocht de gastheer ze innemen als extra bescherming, dan moet je misschien oppassen voor de bijwerkingen ervan.

    ReplyDelete
  17. Marleen, bedankt voor de toelichting. Het is dus een soort preventieve behandeling om te zorgen dat het niet erger wordt... Je moet er dus op tijd bij zijn.

    ReplyDelete
  18. Gert,

    Je schrijft: Je moet er dus op tijd bij zijn

    Ik vond het een interessant artikel omdat het aangeeft dat we behalve ons immuunsysteem, ook een andere natuurlijke fysiologische verdediging hebben tegen dit virus, namelijk deze steroïden die geproduceerd worden door ons eigen lichaam. Je hoeft er dus niet echt op tijd bij te zijn. Het is een natuurlijke verdediging.

    ReplyDelete
  19. Marleen, " Het is een natuurlijke verdediging." die tekort schiet als covid-19 de overhand krijgt en de patient erg ziek wordt. Je kunt die steroïden behandeling dus zien als een soort vaccinatie die het natuurlijke immunnsysteem een extra boost geeft? Ik kende dat steroïden immuun systeem niet.

    ReplyDelete
  20. Marleen: Coronavirus breakthrough: dexamethasone is first drug shown to save lives.
    In a large trial, a cheap and widely available steroid cut deaths by one-third among patients critically ill with COVID-19.
    Nature News 16 Jun.

    ReplyDelete
  21. News: Researchers have found a second protein that SARS-CoV-2 uses to enter human cells. The human protein neuropilin-1 (NRP1) also aids viral invasion.
    An antibody that binds to NRP1 can block infection of human cells grown in the laboratory.

    ReplyDelete
  22. Gert,

    Ik geloof niet dat het om een steroïden immuunsysteem gaat. In het geval van de Italiaanse studie, wordt er beschreven dat het derivaat van cholesterol, de steroïde, op de plek van de Spike proteïne gaat zitten die normaal mat de menselijke ACE2 bindt. Het steroide werkt in dat geval als eenecht inhibitor en verhindert het virus de cel binnen te gaan, maar het heeft niets te maken met een antilichaampje, of een wit bloedlichaampje.

    In het artikel van Nature News wordt helaas weinig duidelijk gemaakt over het mechanisme dat er voor zorgt dat patiënten verbeteren. Ik heb in het geval van dexamethasone heb ik het idee dat het zijn functie als hormoon uitvoert en het immuunsysteem wat minder agressief laat optreden.

    Het Italiaanse fysiologische steroïde inhibeert de RBD van de Spike proteine te binden aan de menselijke cellen terwijl het Engelse steroide het immuunsysteem kalmeert. Van het eerste ben ik zeker, van het tweede niet echt omdat het mechanisme niet beschreven wordt.

    Bedankt in ieder geval ook voor het aanvullend materiaal over NRP1.

    ReplyDelete
  23. Voor zover ik het begrijp zou dit misschien ook goed nieuws kunnen zijn?

    Grifoni, A., Weiskopf, D., Ramirez, S. I., Mateus, J., Dan, J. M., Moderbacher, C. R., ... & Marrama, D. (2020). Targets of T cell responses to SARS-CoV-2 coronavirus in humans with COVID-19 disease and unexposed individuals. Cell. Available online 20 May 2020

    ReplyDelete
  24. Anonymous, dit ligt ver buiten mijn expertise! Ik hoop dat het positief nieuws is! Iemand anders?

    Marleen, dus het steroïde bindt aan ACE2 ? en verhindert het virus om aan ACE2 te binden? Als het aan ACE2 bindt dan kan het interfereren met de natuurlijke functie van ACE2: 'ACE2 lowers blood pressure'.

    ReplyDelete

Comments to posts >30 days old are being moderated.
Safari causes problems, please use Firefox or Chrome for adding comments.