17 September 2018

Zomer 2018: reuzepanda's, dagpauwoog, kleine vos, onbekende vlinder

Dagpauwoog. 29 aug 2018

Dagpauwoog. 29 aug 2018

Deze met geen enkele andere vlinder te verwarren Dagpauwoog trof ik aan op een plaats waar ik hem niet verwacht had: een paadje met riet aan beide kanten in de Breebaartpolder (tussen de binnen- en buitendijk) tegen de Dollard aan gelegen (Groningen). De foto is gemaakt met een telezoom. Dan heb je niet het risico dat hij wegvliegt omdat je er te dicht bij komt. Het nadeel is dat de foto niet gestoken scherp is zoals bij een macrolens.
Maar, als je een statief gebruikt, en de ISO setting hoger zet, kun je toch enige scherpdiepte toevoegen en redelijk korte sluitertijden. Je moet snel werken, anders is hij weg. Deze 2 foto' s zijn uit een serie van plm. 25 opnames.


het kerkje van Termunten (Groningen).

Een relatief grote kerk in het gehucht Termunten. Met vrijwel door ouderdom onleesbare grafstenen. De kerk heeft een lange geschiedenis van restauratie inclusief het verkleinen (!) van de kerk die oorspronkelijk groter was. Zo'n kleine gemeenschap heeft niet het geld om er een groot restauratie project van te maken. De bomen erom heen geven een mooi beeld, maar onttrekt de kerk op afstand, bijvoorbeeld vanaf de dijk, volledig aan het zicht. Misschien waren de bomen vroeger kleiner en de kerk groter?

Kleine Vos op vlinderstruik (4 sept 2018)
onbekende vlinder in eigen tuin (10 sept 2018)

Deze kleine maar fraaie (nacht)vlinder heb ik nog niet op naam kunnen brengen. Op de website van de vlinderstichting was hij niet te vinden tussen een paar honderd foto's (nacht- en dagvlinders), en ik vond zelfs niets wat ook maar in de buurt kwam in de speciaal daarvoor aangeschafte nieuwste druk van Nachtvlinders (met 1000 soorten!). Hoe is het mogelijk! Het zal toch niet een extreme zeldzaamheid zijn? Een dwaalgast? Een mutant? Of is het determineren toch moeilijker dan simpel plaatjes vergelijken? Ik kom er op terug.

Nachtvlinders. 4e druk 2018.

Nachtvlinders hebben een slechte naam: saai, donker, oninteressant. Niets is minder waar: als je de gids doorbladert ontdek je snel dat er vele tropisch uitziende soorten bij zitten. Dat roept weer vele evolutionair-ecologische vragen op... 
het pandapaleis in Ouwehand
binnen: een weinig natuurlijke omgeving...
 
1. zoekplaatje: waar zit panda ?

2. zoekplaatje: waar zit panda ?

De twee reuzenpanda's in Ouwehand zijn in een gigantisch paleis gevestigd. Het paleis is van binnen en buiten prachtig gemaakt. Maar het lijkt eerder op een museum voor moderne kunst. De grote ruimte binnen heeft vele loopplanken en een klimboom, maar er is helemaal geen natuurlijke begroeiing. Er groeit zelfs geen bamboe! De bamboe wordt netjes op maat gesneden neergelegd. Weinig natuurlijks te bekennen. Wat betreft ruimte zouden er toch veel meer panda's kunnen leven? Misschien produceren ze nakomelingen? Dat zou de boel zeker wat opvrolijken.

Tot zover. Welcome back beste lezer na deze lange zomervakantie!

5 comments:

  1. Die onbekende vlinder is de buxusmot. https://www.vlinderstichting.nl/buxusmot/
    Dit jaar heel algemeen in alle huizen.

    ReplyDelete
  2. Dank Gerdien! Zeer nuttige pagina van de vlinderstichting. Ik had geen afbeelding op hun website gevonden en ook niet in de nieuwste editie van Nachtvlinders! De buxusmot zou toch zeker in de 2018 editie moeten staan! Je moet hem toch op naam kunnen brengen?

    ReplyDelete
  3. Welkom terug van vakantie. Inderdaad de buxusmot. Een oude bekende, die als waardplant de buxus heeft. Mijn prachtige buxushaag is ooit helemaal opgevreten door de rupsjes. Het schijnt de afgelopen jaren een plaag te zijn geweest ook in Nederland.

    ReplyDelete
  4. Marleen, dus de buxusmot komt ook in Italië voor? Misschien heb ik hem vorige jaren hier wel eens gezien, maar nooit de moeite genomen hem op naam te brengen...

    ReplyDelete
  5. de witte vlinder met bruine rand is de buxusmot

    ReplyDelete

Comments to posts >30 days old are being moderated.
Safari causes problems, please use Firefox or Chrome for adding comments.