Frans de Waal (2016) Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn? Atlas-Contact |
Frans de Waal was gisteren 12 april te gast in DWDD ter gelegenheid van de verschijning van zijn nieuwe boek 'Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn?'. De ebook versie 'Are We Smart Enough to Know How Smart Animals Are?' verschijnt 25 april. Bekijk het fragment (10 min) vooral vanwege de kostelijke filmpjes: de bonobo die een zware steen oppakt en meeneemt naar een plek waar ze er noten mee kan kraken, de octopus die met een kokosnoot aan de slag gaat, de olifant die slaagt voor de 'spiegeltest' waar een hond en kat falen, en een grandioos filmpje waar een chimpansee een drone met een stok uit de lucht slaat! Geweldig om te zien!
merel vrouwtje met karakteristieke keelband en wenkbrauw in bloeiende krentenboom ©Gert Korthof |
Dit alles in het kader: dieren zijn intelligenter dan je denkt. In dat verband een treffende observatie in onze eigen tuin. We hebben de gewoonte om 's ochtends bij het ontbijt ons merelpaartje 6 rozijnen te geven. Het mannetje was vanochtend niet in zicht, het vrouwtje wel. Toch de 6 rozijnen neergelegd. Maar in plaats van dat het vrouwtje haar 3 rozijnen pakt zoals gebruikelijk, vliegt ze enigzins opgewonden naar een hoek van de tuin. Dat is vreemd. Ze maakt een paar alarm-achtige roepjes. Toen bleek dat het mannetje toch in de buurt zat, hij hoorde haar, en kwam op de rozijnen af tegelijk met het vrouwtje. Dit is zeer frappant gedrag van het vrouwtje. Het lijkt op vrijwillig delen van voedsel. Tot nu toe at ze de rozijnen gewoon op, desnoods alle 6 als het mannetje niet in de buurt was. Het lijkt er dus op dat ze haar man waarschuwde dat er rozijnen lagen omdat ze wist dat hij in de buurt was. Dus geen egoïsme, maar het delen van voedsel met haar man. Zoiets hadden we nog niet eerder gezien. Ben benieuwd of we het omgekeerde nog te zien krijgen: mannetje waarschuwt vrouwtje. Ik heb mijn twijfels...
Bert, ja, dat is fraai citaat.
ReplyDelete"Zijn we slim genoeg om te weten wat slim is?"
ja, alles vanuit menselijk perspectief, want we vinden onszelf nu eenmaal de slimste aap. En als computers slimmer zijn dan hebben wij ze slimmer gemaakt.
Ik ervaar iets dergelijks met het fotograferen van zonnige landschappen, of zelfs de combinatie van lucht en landschap: ons oog + hersenen heeft geen moeite met grote contrastverschillen in het beeld waar een moderne camera nog steeds mee worstelt en niet voor elkaar krijgt: óf een deel is onderbelicht, óf een ander deel is overbelicht. Een moderne spiegelrefelx heeft nog steeds een knop om handmatig over- of onder te belichten. Dat zou niet nodig hoeven zijn voor normale dagelijkse situaties, maar dat is het wel. Ons oog+hersenen kunnen meer dan een camera. Nog steeds ondanks grote vooruitgang als auto-focus.
Bert, ik ken het principe van zelf-lerende software cq AI. Het is al oud. Maar nog geen doorslaand succes.
ReplyDeleteJe schrijft "het is denkbaar dat computers op eigen kracht slimmer kunnen worden dan mensen."
Inderdaad: denkbaar. Het is nog geen realiteit. Waarom niet? Waarom is dat niet 10 jaar geleden gerealiseerd? Omdat softrware ontwerpers ZELF moeten leren HOE ze het best een zelf-lerend systeem moeten ontwerpen. Net zoals je leerlingen hebt die slecht kunnen leren, heb je ook verschillen in zelf-lerende software; goed en slecht lerende robots.
Tenslotte: op geen enkele planeet zullen er vanzelf zelf-lerende robots ontstaan die bestaan uit electronica (met electriciteit als voedingsbron) zoals we die kennen. Er zal eerst een op koolstof gebaseerd leven moeten evolueren, die intelligent genoeg is om robots te construeren.