08 June 2018

Binnen 3 weken 3 keer door een teek gebeten

teek (ongeveer ware grootte, 2-3 mm)
12 mei 2018

teek (vergroot) 8 pootjes
12 mei 2018
Het zal je maar gebeuren: binnen 3 weken 3 keer aangevallen worden door een teek. Dat is mijn vrouw overkomen. Alle drie keren ontdekt tijdens/na het douchen. De eerste is ontdekt de volgende ochtend na een week vakantie in de natuur. De tweede en derde waren zeer waarschijnlijk uit de tuin afkomstig.

Je voelt helemaal niets. Je weet niet wanneer, hoe en waar ze op je kleding of je lichaam terecht zijn gekomen. Zitten ze op bladeren, grassprietjes? Ze zijn te klein om te zien zitten. Ze graven zich in je huid in en zitten daar stevig vast. Als je 's nachts op je zij of rug ligt maakt niets uit. Onder de douche spoelen ze er echt niet af. Ze blijven zitten. Je kunt ze ook niet altijd makkelijk vinden, bijvoorbeeld als ze op je rug zitten.

Lakens verschoond, maar waarschijnlijk was dat het probleem niet. Je weet ook niet hoe lang ze op je kleren kunnen blijven zonder dat je het weet. Dus: schone kleren aantrekken voor de zekerheid.

Het beest er voorzichtig uit getrokken met een pincet. Als er dagen later symptomen lijken te ontstaan van een met de Lyme bacterie besmette teek naar de huisarts. Doxycycline antibiotica kuur. Dat is een breed-spectrum antibioticum dat werkt tegen een hele lijst bacteriële infecties. Waarom eigenlijk een breed-spectrum antibioticum? Dat moet je tegenwoordig toch niet meer willen? Is er niets specifieker? En: helpt het?


Zegt de apotheekmedewerkster: U kunt aanvullend een pro-biotica kuur nemen om de darmflora weer op peil te brengen. Tijdens de antibiotica kuur? Dan worden toch die bacteriën ook gedood? Ja, daar had ze nog niet over nagedacht.

Het probioticum Orthiflor Plus van Orthica is verkrijgbaar bij de drogist en bol.com. Tsja, wat koop je niet bij bol? Helpt het? Herstelt de darmflora zich niet vanzelf? Het wordt verkocht als 'voedingssupplement' (!). Dan is het dus geen geneesmiddel.

Een tekenbeet is wel een serieuze zaak. Bij 5% van de patiënten ontwikkelen zich langdurige klachten zoals pijn en vermoeidheid. Het is dus zaak om alert te zijn op teken op je lichaam. Pas je kleding aan als je een wandeling in de natuur maakt of in de tuin werkt.

Er bestaat anti-teken spray dat teken af zou schrikken omdat ze een hekel hebben aan de geur. Helpt het? Waarschijnlijk net zo effectief als anti-muggenspray? 

Overigens zijn teken veel slimmer dan muggen. Muggen hoor je en voel je. Teken niet. Die bijten zonder dat je het voelt. Ze hebben de hele nacht de tijd om zich vol te zuigen met bloed. Slim. En geniepig.

Een wandeling in het bos of tuinieren is niet meer zo ongevaarlijk als het ooit was.


Lyme ziekte (NL wikipedia)


Simon Rozendaal: Teken: de gevaarlijkste dieren van West-Europa, Elsevier weekblad 26 juni 2018. Een diepgravend artikel gebaseerd op een interview met teken-specialist prof. Frans Jongejan.
"Een teek kan een waslijst enge bacteriën en virussen herbergen."

3 comments:

 1. Ik vraag me af of het tuinieren en vertoeven in de natuur ooit wel zo ongevaarlijk was. Otzi leed 5000 jaar geleden al aan Lyme. Hij had geen Doxy op de plank liggen. Bijzonder eigenlijk. Al duizenden jaren trekt Borrelia en de mens in Europa gezamenlijk op maar het lijkt er niet op dat we door de generaties heen genetisch gezien een sterkere afweer tegen Borrelia opgebouwd hebben. Te lage selectiedruk, wellicht? Redelijk vaak zie je na verloop van tijd attenuatie van pathogenen maar dat zien we nu niet bij Borrelia, terwijl je als je het hebt over 5000 jaar en over bacterien het dus ook gaat over een groot aantal generaties. Niet altijd, maar wel bij Borrelia, die tenslotte steeds van gastheer wisselt en zich dan ook steeds moet vermeerderen.

  ReplyDelete
 2. Eppie, bedankt voor het wachten. Interessant punt wat je naar voren brengt.
  Hier vond ik het bericht over Otzi en Lyme terug:
  Iceman Mummy May Hold Earliest Evidence of Lyme Disease.
  Is Lyme dodelijk? Je kunt het niet uitsluiten, vaak zullen er tegelijk andere doodsoorzaken een rol spelen:
  https://aspenn.com/lyme-disease-deadly/

  Een complicatie is: "Een teek kan een waslijst enge bacteriën en virussen herbergen."

  ReplyDelete

Commentaar wordt gemodereerd bij posts ouder dan een maand.