30 July 2018

Blogvakantie. Nachtvlinder, das, clivia, libelle, maansverduistering, ringslang

das (foeragerend) (telelens, statief)

Misschien wel de eerste das die ik ooit heb gezien. In levende lijve. Een toevalstreffer zonder hulp van de boswachter. In het hoge gras is hij soms lastig te zien. Hij is zo druk bezig dat hij geen aandacht heeft voor wat er rond om hem heen gebeurd. 

Deze waarneming is in overeenstemming met de beschrijving in wikipedia: "In bermen, weilanden en graslanden wroet de das naar kevers en insectenlarven, wanneer die gedurende een paar weken in het voor- en najaar onder het gras zitten."

DSC054721000x664.JPG

(nog) onbekende fraaie nachtvlinder
met een zeer kleine nachtvlinder erbij

 

Wie weet hoe deze nachtvlinder heet? Ben de naam vergeten.  

Toegevoegd 7 Maart 2022: heb de foto's in waarneming.nl ingevoerd: imago Wapendrager - Phalera bucephala 100% zekerheid!  

Gefotografeerd tijdens de nachtvlinderexcursie 10 juli 2018 met Kees Boele (website). Dit is een relatief grote vlinder, de rest is allemaal veel kleiner (zie foto) en niet zo spannend voor een nachtvlinderleek. Methode is een paar HPL (UV) gloeilampen (website) na zonsondergang met een wit laken waar de vlinders op af komen. Ze gaan dan op het witte laken zitten. Het is onverklaarbaar dat nachtvlinders op UV licht afkomen. Wat is het nut daarvan? De kleuren die ze hebben zijn voor overdag als ze zich moeten camoufleren!
Tevens vleermuizen gezien en gehoord. Om hun sonar te horen heb je een zgn. bat detector nodig:

Pettersson Ultrasound detector D100 (website)
goedkoopste model is 165 euro
die de hoge frequentie transformeert naar lagere voor de mens hoorbare tonen. Kennis maken met vleermuisgeluiden (youtube).

libel op uitkijkpost in eigen tuin, zonnig weer.
Libellen eten wel degelijk ook in de volwassen, vliegende fase. Deze heeft een favoriete uitkijkpost in de zon, en schiet op een voorbijvliegend insect af. Of wacht hij op een partner? Letterlijk schitterende vleugels in de zon.

libelle vleugel close-up in zonlicht. 20 juli 2018
vertoont intrigerend patroon van gekleurde lichtvlekjes
De vleugels zijn ultra dun en licht, maar stevig. Ze vertonen gekleurde lichtvlekjes als je er op de juiste manier tegen het zonlicht in naar kijkt.

Na méér dan 10 jaar bloeit de Clivia weer!
en hoe! Vóór 1990 heeft hij ook eens gebloeid.

maansverduistering 27 juli 2018 23:13: uur
55-300 telelens + statief

 

Maansverduistering 27 juli 2018: het was droog weer, maar half bewolkt, en de maan zat té vaak achter dunne wolkenlagen waardoor hij niet scherp in beeld te krijgen was. Bovendien stond ze erg laag; ze kwam maar net boven de daken uit. Bovendien was het lastig fotograferen tussen de bovenleiding van het spoor (station!). Dit was een spontaan gekozen plek! Volgende keer een betere positie uitkiezen met zichtbare horizon richting Zuid-Oosten. Maar beter iets dan niets. Maansverduisteringen zijn beter te voorspellen dan het weer!


zwemmende ringslang 31 juli 2018 (Arboretum Gimborn)

Deze ringslang lag aan de oever te zonnebaden. Toen hij mij zag, schoot hij het water in en zwom snel weg. Tong uit de bek. Ik vond hem niet meer terug.

Voor alle foto's geldt: klikken voor vergroting.

Augustus is blogvakantie. Alle comments worden gemodereerd (i.v.m. spam).

Ik wens iedere blogbezoeker een prettige zomer!

21 July 2018

Blendle laat je betalen voor een gratis artikel. Update 22 Sep 2018. Update 23 Feb 2019

Blendle laat je betalen voor dit artikel
Dit artikel kun je lezen voor  € 0,89

maar het artikel in de Groene Amsterdammer kun je gratis lezen op de website van de krant:

het gratis artikel
in de Groene Amsterdammer

 

Het artikel is zeer de moeite waard. Het is een interview met de onderzoeker die het boek Do Fish Feel Pain? (Oxford University Press). En het is helemaal gratis tot en met de laatste letter. (De beroemde gedragsonderzoeker, dierenliefhebber en carnivoor Frans de Waal wordt ook nog geciteerd. Zie dit fragment.)

Ik had een leestegoed aangeschaft bij blendle. Ik krijg op onregelmatige tijden een email alert met een lijst van nieuwe artikelen. Soms klik ik op eentje. Niets is verplicht. Als je het leest wordt het bedrag van je tegoed afgetrokken. Eenvoudig en transparant. Maar ik controleer nooit of de artikelen die ik via blendle lees ook echt achter een betaalmuur zitten. Deze keer wel. En ik schrok van het resultaat! Een eenmalig foutje? Of is het een bewuste strategie om zo nu en dan een gratis artikel er tussen te stoppen waarvoor je mag betalen?

Heeft U ook soortgelijke ervaringen, meld het aub!

Update 22 Sep 2018

Alweer laat blendle me betalen voor een gratis artikel (toevallig) weer in de Groene Amsterdammer! Nu heb ik het gehad met blendle. Eén keer kan een foutje zijn, twee keer is absoluut verdacht. Ik maak mijn tegoed op en daarna ben ik helemaal klaar met blendle. Het zijn bedriegers.

De Groene Amsterdammer (19 Sep 2018): gratis artikel.

 

Update 23 Feb 2019


Waarschuwing: alweer laat blendle je betalen voor een gratis artikel:

Cosmopolitan, 13/08/2018

Blendle laat je voor dit interessante gratis artikel uit 2018 0.89 betalen! Oplichterij! Ze hopen dat je gewoon klikt en niet controleert of het gratis is. Hier kun je het gratis lezen.

17 July 2018

Wilma de Rek: De Kleine Darwin. Een samenvatting van de Origin of Species

Wilma de Rek (2018)
De Kleine Darwin.
Atlas Contact

Journalist en auteur Wilma de Rek schreef De Kleine Darwin. Zijn baanbrekende evolutietheorie samengevat. Het is inderdaad een klein boekje, 96 pagina's. Verkrijgbaar op papier als hardback en als ebook. Het is géén vertaling van de Origin of Species maar een samenvatting gebaseerd op de Nederlandse vertaling van Ludo Hellemans van de eerste druk. 

Wilma de Rek schrijft: "Dit boekje is geen commentaar, geen wetenschappelijke verhandeling, geen essay; het is een samenvatting. Dit is wat Darwin in de Origin beweert. Hier zullen we Darwins opbouw daarom netjes volgen, te beginnen met de inleiding en eindigend met zijn conclusie."
Zo'n samenvatting bestond er nog niet in de Nederlandse taal. Het is een goed idee om dat te doen. Ze heeft het manuscript door de filosoof Johan Braeckman laten lezen. Ik heb geen idee hoe groot zijn invloed was.

Ze geeft een uitgebreide historische inleiding over Darwin en zijn tijd voordat ze met de eigenlijke hoofdstukken begint. Ze merkt op dat de Origin 13 hoofdstukken telt (het zijn er 14). Haar boek telt echter 10 hoofdstukken inclusief de Inleiding maar exclusief haar historische inleiding. Zij heeft dus 10 hoofdstukken terwijl Darwins Origin 14 hoofdstukken telt. Darwin's hoofdstukken 7 (Instinct), 8 (Hybridism) en 9 (The imperfection of the geological record) zijn niet als zodanig terug te vinden. Verder is haar hoofdstuk 8 een samenvoeging van Darwin's hoofdstuk 11 en 12 'Geographical Distribution'.
Dit had ze wel mogen vertellen in haar inleiding, want de indruk wordt gewekt dat het hele boek hoofdstuk voor hoofdstuk wordt samengevat.

Grappig is dat ze ook geen commentaar geeft op verouderde inzichten zoals de erfelijkheid van verworven eigenschappen, ook niet in een voetnoot. Maar dat is ook wat ze in de inleiding heeft gezegd. Van één formulering vraag ik me af of Darwin dat zo gezegd heeft: dat kruising tussen soorten steriele nakomelingen oplevert is om 'verwarring van alle organische vormen te voorkomen'. Idem: dat verbazingwekkende aanpassingen van organismen 'het waarmerk dragen van een veel hoogstaander vakmanschap' (verwijst naar de Schepper en dat is nu net wat Darwin bestreed). Haar hoofdstuk 6: Moeilijkheden met de theorie opent ze met "In het zesde tot en met negende hoofdstuk komt Darwin zelf op de proppen met een aantal moeilijkheden met de theorie." Maar Darwin heeft maar één hoofdstuk met die titel. Zijn Hoofdstuk 7 heet 'Instinct', 8 'Hybridism' en 9 'On the imperfection of the geological record'. Zo had ik het nog niet gezien, maar het is wel haar interpretatie dat die 4 hoofdstukken over moeilijkheden gaan. Maar goed, er zit een kern van waarheid in. Darwin's eerlijkheid is daardoor alleen maar indrukwekkender.

Alles bij elkaar is het een goed idee om de Origin samenvatten in het Nederlands. Als je niet weet wie Darwin was en wat hij geschreven heeft, is dit een laagdrempelig begin. Doordat Wilma de Rek een buitenstaander is, komt zij zo nu en dan tot andere formuleringen dan je gewend bent. Dat geeft soms een verfrissende nieuwe blik op sommige inzichten uit Darwin's werk. Jammer dat Darwin's portret niet op het omslag staat! Al was het maar een klein portretje.

Ik heb de e-book versie gebruikt. Ik heb het boek toegevoegd aan mijn pagina met Nederlandse evolutieboeken (WDW website). 

 

PS: wil iemand met toegang tot Facebook, LinkedIn, etc. haar op de hoogte stellen van dit blog?