02 April 2020

Wordt de verspreiding van het Corona virus bepaald door de luchtvochtigheid?

In een interessant interview van Vincent Everts op youtube claimt Maurice de Hond dat de verspreiding en het aantal doden door corona voor het grootste deel door de luchtvochtigheid ter plaatse verklaard kan worden. Luchtvochtigheid als oorzaak: een bijzonder intrigerende stelling die ik in alle officiële berichtgeving nog niet was tegen gekomen. 

Maurice de Hond (sociaal geograaf) begint met op te merken dat influenza ook een seizoens-gebonden epidemie is. Dat is ook een virus ziekte. Om te controleren of dat ook voor corona geldt, heeft hij letterlijk in kaart gebracht wat het weer en luchtvochtigheid was in landen en steden op het moment van de corona uitbraak. Hij vond een sterke correlatie tussen het weer (luchtvochtigheid) en het aantal besmettingen (en doden?). Volgens hem is zonnig + koud + droog weer gunstig voor de verspreiding van influenza en corona. Dat is het weer zoals het de afgelopen dagen in Nederland was. Hoge luchtvochtigheid belemmert verspreiding. Hij baseert zich op een paar wetenschappelijke publicaties en verder epidemiologische en meteorologische statistieken. Hij gaat zelfs zover te claimen dat een 'lockdown' niet nodig is als het weer ongunstig is voor de verspreiding. Dus de nationale of zelfs lokale maatregelen laten afhangen van het weer. En dat is nieuw voor mij. En daar heb ik het rivm en Rutte nooit over gehoord.

Het mechanisme zou zijn dat als de lucht erg vochtig is gaat een virusdruppel niet zweven, maar valt meteen op de grond en als het heel droog is blijft hij heel lang zweven. [1]

Ik vind het fascinerend dat geografische en klimatologische factoren een rol spelen in de verspreiding van een virus. In evolutie en ecologie is dit vanzelfsprekend. Een virus houdt zich aan evolutionaire en ecologische omstandigheden net als ieder ander organisme. Maar dat dit ook opgaat voor de mens die voornamelijk in steden en binnenshuis woont is verrassend. Met al onze medische kennis en techniek wordt de ernst van een pandemie niet door menselijke maatregelen bepaald, maar door zoiets stoms als de luchtvochtigheid. Die we niet onder controle hebben.

Ik zie wel enige onduidelijkheden in het verhaal van Maurice de Hond. Bijvoorbeeld: hij lijkt geen duidelijk onderscheid te maken tussen de start, verspreiding en sterftecijfer van een lokale uitbraak. Het sterftecijfer heeft o.a. te maken met de leeftijdsopbouw (hoog percentage 70-plussers), en de Intensive Care capaciteit in een land. Als je eenmaal op de IC ligt zal de luchtvochtigheid niet veel meer uitmaken. Ook de mate van verspreiding zal sterk afhangen van overheidsmaatregelen en de mate waarin de bevolking de aanbevelingen opvolgt. En of mensen andere medische problemen hebben (obesitas, hartproblemen, diabetes) heeft grote invloed op de survival.

Hoe dan ook een fascinerende hypothese die ik graag met U wilde delen.


Noten

  1. "Air humidity also influences the transmissibility of respiratory viruses. Once the pathogens have been expelled from the respiratory tract with a strong sneeze, they literally hang in the air. "On cold and usually dry winter days, the small droplets, together with the viruses, float in the air longer than when the air humidity is high," Pietschmann elaborates. In this way, the pathogens can spread rapidly" 28.02.2020 bron: Will warmer weather stop the spread of the coronavirus?

 

Bronnen


PS: op weer.nl verscheen op 31 maart 2020 het volgende artikel:
Coronavirus: weer factor in verspreiding? (met dank aan Susan) dat weer verwijst naar dit artikel:
Temperature, Humidity and Latitude Analysis to Predict Potential Spread and Seasonality for COVID-19 Posted: 9 Mar 2020 Last revised: 26 Mar 2020

In deze studie (preprint):
Effects of temperature variation and humidity on the mortality of COVID-19 in Wuhan Posted March 18, 2020
wordt de luchtvochtigheid in verband gebracht met het sterftecijfer.

Vraag: zouden de mathematische modellen van virusverspreiding rekening houden met luchtvochtigheid?

No comments:

Post a Comment

Comments to posts >30 days old are being moderated.
Safari causes problems, please use Firefox or Chrome for adding comments.