05 December 2024

Reformatorisch Dagblad blundert met zogenaamde Fastned laadpaalfraude

Criminelen kunnen QR-codes op laadpalen vervalsen

Het Reformatorisch Dagblad blundert met een stuk over fraudetruc van cybercriminelen bij laadpalen voor elektrische auto's. Het RD plaatst een levensgrote foto van een Fastned laadstation bij het artikel met als onderschrift: 'Criminelen kunnen QR-codes op laadpalen vervalsen'. 

Maar bij Fastned is die fraude helemaal niet mogelijk. Fastned gebruikt geen QR-stickers op haar laadstations. Alleen in uitzonderingsgevallen worden ze toegepast, maar dan staan ze op een scherm en kunnen dus niet vervalst worden. Fraude is wel mogelijk wanneer er QR-codes op een sticker voorkomen. En dat is op openbare laadpalen in de bebouwde kom. Die laadpalen hebben geen scherm. Criminelen kunnen op die QR stickers hun eigen stickers met hun eigen QR-codes overheen plakken. Die linken naar hun fake website en incasseren honderden euro's zonder dat de klant het door heeft omdat het laden wel start. Maar de meeste elektrische rijders gebruiken laadpassen. Dan heb je helemaal geen QR-code nodig.

Even een stukje fact-checking. Ik heb Fastned om een reactie gevraagd. Dit is hun antwoord:

"Fastned biedt op een klein aantal laders een QR-code als betaaloptie via het scherm. Dit doen we omdat deze specifieke laders geen pinautomaat ondersteunen, maar we klanten toch de mogelijkheid willen bieden om met een debit- of creditcard te betalen.
Het is goed om te weten dat we er bewust voor kiezen de QR-code alleen op het scherm aan te bieden en niet via een sticker. Dit doen we juist om dit soort incidenten te voorkomen."

Het is dus duidelijk een blunder om het artikel over laadpaalfraude te illustreren met een foto van Fastned!

De QR-codes op laadpalen hebben te maken met de Europese verplichting om de laadinfrastructuur zo toegankelijk mogelijk te maken (betalen zonder speciale laadpas of abonnement). De Vereniging Elektrische Rijders VER had al in maart dit jaar gewaarschuwd voor potentiële oplichting met QR-codes.

De fraude is al in mei 2024 geconstateerd bij laadpalen in Brussel (België)! Voor zover ik weet is alleen daar daadwerkelijk fraude geconstateerd. Maar het is aardig dat het RD haar lezers waarschuwt voor het gevaar. Kennelijk zijn er veel elektrische rijders onder hun abonnees!

 

Voorbeeld van een QR code op een laadpaal in de bebouwde kom.
Er zijn altijd meerdere betaalopties beschikbaar.



Bronnen

No comments:

Post a Comment

Comments to posts >30 days old are being moderated.
Safari causes problems, please use Firefox or Chrome for adding comments.