Nieuws

24 feb: Science bespreekt The Usefulness of Useless Knowledge (gaat over 'nut' (!) fundamentele research met essay van Robbert Dijkgraaf)
12 feb: Darwin jarig en nieuw essay: Who created the first Tree of Life? op mijn website.
2 feb: positieve bespreking van 'From Bacteria to Bach and Back: The Evolution of Minds' van Daniel C. Dennett in Nature vandaag.
22 jan Alweer een apparaat op te laden met Waka-waka
16-20 jan: EO 'Rot op met je religie' 5-delige reality-tv serie met 5 deelnemers. Leerzaam, schokkend, entertainment
12 jan: Over representaties van de werkelijkheid, 8 colleges Studium generale Utrecht.
2 jan: José van Dijck, Wim Saarloos: Wetenschap is niet 'maar een mening', nrc

*) zie hier. [ Archief Actualiteiten ]

16 februari 2015

Is de EO nu definitief gestopt met het censureren van evolutie?

Onze kikkers stammen af van een groep amfibieën ...
... die zo'n 300 miljoen jaar geleden leefde.

Zo'n 250 miljoen jaar geleden ...
... verscheen er een tussenvorm, zoals dit fossiel uit Madagascar.

We zien hier David Attenborough die uitlegt dat kikkers afstammen van een groep amfibieën die zo'n 300 miljoen jaar geleden leefde, compleet met een intermediair fossiel van zo'n 250 miljoen jaar oud. Dit is niets minder dan Charles Darwins evolutietheorie. Niets bijzonders, zou je zeggen. Maar het is wel bijzonder. Dit fragment komt nl. voor in een uitzending van de EO. Evolutie is er dus niet uitgeknipt. Dat is nieuw. In 2007 knipte de EO systematisch alle verwijzingen naar 'evolutie' en 'miljoenen jaren' uit de natuurdocumentaires van David Attenborough [1].

Waren vorig jaar al 'miljoenen jaren' te horen geweest [2], en was de aflevering over mensenapen [3] uitgezonden die in 2007 in zijn geheel ontbrak, nu is evolutie compleet ongecensureerd aanwezig. Dit is groot nieuws! De EO lijkt te stoppen met censuur van de evolutietheorie. De EO kijkers hebben nu kennis kunnen nemen van de in de wetenschap gangbare theorie die de oorsprong der soorten verklaard compleet met de daarbij behorende fossielen en miljoenen jaren.

Strikt genomen is stoppen met censuur nog niet hetzelfde als het accepteren van de evolutietheorie, maar het is al een hele vooruitgang. Wetenschap wordt niet meer gecensureerd. De EO staat/stond in een eeuwenoude traditie van censuur van wetenschappelijke resultaten door kerkelijke autoriteiten.

Ook zegt dit niets over hoe de EO achterban over evolutie denkt. Die achterban kan nog steeds in schepping geloven en een 6000 jaar oude aarde. In feite weten we ook niet hoe de leiding van de Evangelische Omroep over evolutie denkt en waarom nu de censuur opgeheven is. En we weten ook niet of het definitief is.

De uitzending was op vrijdag 6 februari 2015 NPO 2 en heet: "Attenborough's coole kikkers" (Attenburough's Fabulous Frogs). De hele uitzending is zeer de moeite waard, het toont de ongelofelijke diversiteit van kikkers en is een parade van de meest excentrieke kikkers op een manier gebracht zoals alleen David Attenborough het kan. De aflevering is niet meer te zien op uitzending gemist (contract issues?) maar zal waarschijnlijk binnenkort te koop zijn in de EO shop (Nederlands ondertiteld).

Noten
  1. EO: Vals getuigenis gastbijdrage Gerdien de Jong op evolutie.blog.com 27 juli 2007.
  2. De uitzending over dolfijnen bevat in minuut 27-28 net voor het einde: "... aangepast, volgens de evolutietheorie, over miljoenen jaren" (Gerdien de Jong).
  3. Serie The Wonder of Animals aflevering Mensapen.

Vorige blogs over dit onderwerp:

4 opmerkingen:

Gerdien de Jong zei

Ik kijk niet (meer) naar de EO dus dit was me niet opgevallen. Het is wel een verandering in benadering. Ik zal bij volgende Attenboroughs op de EO toch maar kijken!

gert korthof zei

Gerdien: zolang David Attenborough nog leeft... hij is nu bijna 89 jaar en still going strong. Tenminste zijn stem doet het nog evengoed als altijd. Hij zal wel niet meer op locatie aanwezig zijn. Vorig jaar dacht ik dat ik wel de laatste afleveringen van hem gezien had, maar de serie die de BBC vorig jaar uitzond had ik nog niet gezien (voor zover ik me kan herinneren). De Fabulous Frogs was sept 2014 uitgezonden. Op de BBC site is te lezen dat er nog afleveringen van de Natural World gepland zijn voor 2015-2016. Dus: Attenborough is voorlopig nog niet klaar.

Samvh zei

Er worden nog wel dingen veranderd, op een vreemde manier. In de EO aflevering "Natuur op 2: Diepzeegebergten" (oorspronkelijk: "Atlantic: The Wildest Ocean on Earth", aflevering "Mountains of the Deep") wordt ergens aan het begin in de Engelse versie gezegd "Sixteen million years ago, an immense rift
tore open the planets surface." - in de Nederlandse versie wordt er gezegd dat dit "volgens de evolutietheorie" is. Heel raar, vooral omdat het helemaal niets met de evolutietheorie te maken heeft.

Roeland Heeck zei

@Samvh,

Klopt, mijn wenkbrauw ging ook even omhoog en ik dacht dat de heer de EO ondertussen had kunnen instrueren om bij vallend tij geen spijkers uit te strooien.

Roeland