08 January 2018

EO maakt melding van wetenschappelijke theorie over het ontstaan van het leven in Blue Planet (*Update*)

Blue Planet II 4 jan 2018
In de uitzending Blue Planet II op 4 januari 2018 maakte de EO melding van een wetenschappelijke theorie over het ontstaan van het leven.

Direct na de etherische slakdolf (een vis):
"Er bestaat nu een theorie dat het leven op aarde ontstaan zou kunnen zijn in de diepzee." (42:42) [3]
  Over de hydrothermale bron 'The Lost City' [1] vertelt de commentaarstem:
"Binnen de 60 m hoge torens gebeurt iets wonderbaarlijks: bij extreem hoge druk en temperatuur ontstaan spontaan koolwaterstoffen; de moleculen die de basis vormen van al het leven.
Veel wetenschappers geloven nu dat het leven op aarde rondom zo'n schoorsteen 4 miljard jaar geleden ontstaan is." (48e minuut) [4]
Deze theorie is binnen de wetenschap al jaren bekend, maar het opvallende is dat de EO deze theorie niet heeft gecensureerd, d.w.z. niet uit de BBC documentaire heeft geknipt. In 2007 werd botweg iedere zin met de woorden 'evolutie' en 'miljoenen jaren' uit de natuurdocumentaires van David Attenburough geknipt [2].

hydrothermale bron 'The Lost City'
Het melding maken van het bestaan van een wetenschappelijke theorie betekent natuurlijk niet dat de EO de evolutietheorie accepteert. Merk ook op dat het vermelden van 4 miljard jaar geen probleem meer vormt. Vroeger, toen de aarde 6000 jaar oud was, werd dat bij de EO nog vertaald als 'heel lang geleden'! De EO is met zijn tijd meegegaan.

De uitzending bevat uitzonderlijke opnames over nooit eerder gefilmde diepzee wezens op 8 km diepte, en is bijzonder de moeite waard. De documentaire is nog enige dagen (of weken?) terug te zien op uitzending gemist.


Met dank aan Gerdien de Jong voor de tip over de 48e minuut.

De uitzending was dinsdag 9 januari 2018 ook op Canvas te zien met eigen ingesproken commentaarstem. De Belgen maken dus hun eigen vertaling, en is dus niet overgenomen van de EO. De documentaire is te zien tot 15 maart 2018.

Vorige blogs over dit onderwerp

 

Noten

  1. Lost City Hydrothermal Field (wikipedia artikel)
  2. De EO censuur affaire in 2007 op WDW website Het oorspronkelijk blog (evolutie.blog.com) is helaas door de provider uit de lucht gehaald.
  3. CANVAS geeft deze vertaling: "En we zijn er nu meer en meer van overtuigd dat het leven op aarde is ontstaan in de diepzee." Dat is iets sterker uitgedrukt dan de EO! [11 jan 2018]
  4. CANVAS geeft deze vertaling: "Veel wetenschappers zijn nu van mening dat het leven op aarde rondom een schoorsteen als deze is ontstaan, vier miljard jaar geleden." Een mening lijkt mij iets zwakker dan een theorie, maar de gepubliceerde 'mening' van een wetenschapper kan ook dezelfde betekenis hebben als een theorie. [11 jan 2018]

1 comment:

Natusaurus said...

Het is ook de moeite om de uitzending 'natuur op 2' van 27 januari 2016 terug te kijken, hoewel ik hem via uitzending gemist niet meer terug kan halen. In deze uitzending van de EO werd gezegd dat het lachen van apen iets kan vertellen over 'de evolutie van mensen'. Misschien glipte dat er per ongeluk door? In ieder geval was het een voor de EO vreemd programma, met ideeën die alleen in het licht van evolutie konden worden gezien.