08 January 2018

EO maakt melding van wetenschappelijke theorie over het ontstaan van het leven in Blue Planet (Update**)

Blue Planet II 4 jan 2018
In de uitzending Blue Planet II op 4 januari 2018 maakte de EO melding van een wetenschappelijke theorie over het ontstaan van het leven.

Direct na de etherische slakdolf (een vis):
"Er bestaat nu een theorie dat het leven op aarde ontstaan zou kunnen zijn in de diepzee." (42:42) [3]
  Over de hydrothermale bron 'The Lost City' [1] vertelt de commentaarstem:
"Binnen de 60 m hoge torens gebeurt iets wonderbaarlijks: bij extreem hoge druk en temperatuur ontstaan spontaan koolwaterstoffen; de moleculen die de basis vormen van al het leven.
Veel wetenschappers geloven nu dat het leven op aarde rondom zo'n schoorsteen 4 miljard jaar geleden ontstaan is." (48e minuut) [4]
Deze theorie is binnen de wetenschap al jaren bekend, maar het opvallende is dat de EO deze theorie niet heeft gecensureerd, d.w.z. niet uit de BBC documentaire heeft geknipt. In 2007 werd botweg iedere zin met de woorden 'evolutie' en 'miljoenen jaren' uit de natuurdocumentaires van David Attenburough geknipt [2].

hydrothermale bron 'The Lost City'
Het melding maken van het bestaan van een wetenschappelijke theorie betekent natuurlijk niet dat de EO de evolutietheorie accepteert. Merk ook op dat het vermelden van 4 miljard jaar geen probleem meer vormt. Vroeger, toen de aarde 6000 jaar oud was, werd dat bij de EO nog vertaald als 'heel lang geleden'! De EO is met zijn tijd meegegaan.

De uitzending bevat uitzonderlijke opnames over nooit eerder gefilmde diepzee wezens op 8 km diepte, en is bijzonder de moeite waard. De documentaire is nog enige dagen (of weken?) terug te zien op uitzending gemist.


Met dank aan Gerdien de Jong voor de tip over de 48e minuut.

De uitzending was dinsdag 9 januari 2018 ook op Canvas te zien met eigen ingesproken commentaarstem. De Belgen maken dus hun eigen vertaling, en is dus niet overgenomen van de EO. De documentaire is te zien tot 15 maart 2018.

De uitzending Blue Planet II Open zee 18 januari 2018 bevat uitzonderlijke fraaie beelden en de cameraploeg is tot het uiterste gegaan in het maken van unieke beelden. Nog te zien op de uitzending gemist.

Great Barrier Reef

** 8 feb 2018: 
 
In de uitzending Great Barrier Reef (3/3) uitgezonden door de EO op vrijdag 2 februari 2018 is de Nautilus te zien.

Great Barrier Reef (3/3) vrijdag 2 februari 2018
(kennelijk ook al in 2013 uitgezonden)
Over de Nautilus wordt gezegd:
"het zijn oerverwanten van de octopus en de pijlinktvis, levende fossielen,  de laatste telgen van een geslacht dat volgens de evolutietheorie 500 miljoen jaar geleden de wereldzeeën beheersten."
Omdat de evolutietheorie al lang en breed als bewezen wordt geaccepteerd door wetenschappers, net zoals vele theorieën over de geologie en het verleden van de aarde (continental drift, ijstijden, klimaatopwarming, etc) zijn de woorden 'volgens de evolutietheorie' misplaatst en misleidend. We zeggen ook niet meer dat volgens de theorie van Newton draaien de planeten in elliptische banen rond de zon. Voor een club van mensen wiens wereldbeeld gebaseerd is op een 2000 jaar oud boek, is alle huidige wetenschappelijke kennis (Newton, Darwin, Mendel, Watson-Crick)  'on-Bijbels': het komt immers niet in de bijbel voor! En dus moet je er naar hartelust aan twijfelen. Het is maar 'mensenwerk'...


Vorige blogs over dit onderwerp

 

Noten

 1. Lost City Hydrothermal Field (wikipedia artikel)
 2. De EO censuur affaire in 2007 op WDW website Het oorspronkelijk blog (evolutie.blog.com) is helaas door de provider uit de lucht gehaald.
 3. CANVAS geeft deze vertaling: "En we zijn er nu meer en meer van overtuigd dat het leven op aarde is ontstaan in de diepzee." Dat is iets sterker uitgedrukt dan de EO! [11 jan 2018]
 4. CANVAS geeft deze vertaling: "Veel wetenschappers zijn nu van mening dat het leven op aarde rondom een schoorsteen als deze is ontstaan, vier miljard jaar geleden." Een mening lijkt mij iets zwakker dan een theorie, maar de gepubliceerde 'mening' van een wetenschapper kan ook dezelfde betekenis hebben als een theorie. [11 jan 2018]

6 comments:

 1. Het is ook de moeite om de uitzending 'natuur op 2' van 27 januari 2016 terug te kijken, hoewel ik hem via uitzending gemist niet meer terug kan halen. In deze uitzending van de EO werd gezegd dat het lachen van apen iets kan vertellen over 'de evolutie van mensen'. Misschien glipte dat er per ongeluk door? In ieder geval was het een voor de EO vreemd programma, met ideeën die alleen in het licht van evolutie konden worden gezien.

  ReplyDelete
 2. Natusaurus: bedankt voor je bijdrage. Je maakt me nieuwsgierig. Ik ga proberen om het programma toch te vinden. Als iemand een tip heeft...

  ReplyDelete
 3. Ik geloof dat het programma achter de nieuwe paywall van de NPO zit, excuses!

  ReplyDelete
 4. Die paywall is een soort abonnement? Voor mij zou het ideaal zijn als je via een soort prepaid blendle losse uitzendingen kon bekijken en per uitzending betalen.

  ReplyDelete
 5. De mededeling 'volgens de evolutietheorie' is misleidend om nog een reden: de evolutietheorie doet geen uitspraken over absolute ouderdom. Wat redelijkerwijs direct uit de theorie volgt, is dat het leven op aarde oud moet zijn en dat uitgestorven soorten niet meer terugkomen.

  Maar dat ammonieten 500 miljoen jaar geleden de wereldzeeën beheersten (is dat waar?) kun je ook zonder evolutietheorie concluderen. Een 'old earth creationist' kan bijvoorbeeld het zelfde zeggen.

  De EO heeft dat vaker gedaan, bijvoorbeeld zeggen dat een vulkanische rots 'volgens de evolutietheorie' een bepaalde ouderdom heeft. Maar die ouderdom is gebaseerd op isotopendateringen. Als we allemaal Lamarckianen of Old Earth Creationists waren, zouden we op de zelfde ouderdom komen.

  ReplyDelete

Commentaar wordt gemodereerd bij posts ouder dan 30 dagen.