27 April 2011

Kritisch review van Sam Harris' boek The Moral Landscape


Op 21 januari had ik geblogd naar aanleiding van twee tamelijk positieve recensies van Sam Harris' The Moral Landscape in Nature en Science. Nu is er een behoorlijk kritische recensie van de evolutiebioloog H. Allen Orr in de New York Review of Books. Orr is van mening dat de kloof tussen is-ought niet door Harris is overbrugd zoals hij claimde omdat zijn argumenten daarvoor niet deugen. Ik was er al bang voor. Het zou een historische aardverschuiving teweeg gebracht hebben als Harris de is-ought barriere had geslecht. Bovendien vindt Orr dat er geen 'wetenschap van  goed en kwaad' kan zijn. Dit klinkt allemaal vernietigend maar Orr ziet toch positieve en nuttige zaken in het boek. Het boek is waardevol om andere redenen. Ik ga het boek nog lezen, al was het alleen maar om Orr's oordeel te controleren. Het review van Orr is de moeite waard om te lezen omdat het evenwichtig en deskundig overkomt. Voor mensen die geen tijd hebben om het boek van Harris te lezen is het review van Orr handig. Het is vrij beschikbaar.


Op verzoek van Studium Generale Universiteit Utrecht hierbij het bericht dat Prof. dr. Frans de Waal (Primatologie, Emory University, VS) de openingslezing van het festival deBeschaving verzorgt op zaterdag 18 juni, vanaf 11.00 uur in de Botanische Tuinen, De Uithof, Utrecht.


vanavond 23:00 Ned 2 Profiel (Human) uitzending over filosoof Hans Achterhuis.Creationisten boeken overwinning bij ministerie van OCW (blog Taede Smedes)


2 comments:

  1. Dit lijkt me een aanrader.

    http://www.bol.com/nl/p/engelse-boeken/the-good-book/1001004011008459/index.html#product_description

    ReplyDelete

Comments to posts >30 days old are being moderated.
Safari causes problems, please use Firefox or Chrome for adding comments.