Laagstaande zon geeft vaak schilderachtige taferelen: de belichting is anders, de schaduwen zijn langer, de kleuren zijn zachter. 's Ochtends vroeg rond zonsopkomst spelen de door bomen gefilterde zonnestralen een betoverend spel met de grondmist alsof een schilder aan het werk is.
Een klassiek spinnenweb, dat overdag niet te zien zou zijn, licht op magische wijze op door de aanwezige nog niet verdampte dauwdruppels en de manier waarop de zon er op schijnt. Verder is er nog een netwerk van losse draden te zien. Overblijfsels of een nieuw web in aanbouw?
Er zijn ook 'alternatieve' spinnenwebben met een chaotische 3-dimensionale structuur! Ongetwijfeld van een andere soort spin. Hoe dat werkt en hoe de spin zich hierin kan bewegen is me niet duidelijk.
Wanneer je écht tegenlicht hebt, verdwijnen de kleuren bijna helemaal.
Later op de dag legde ik deze laag vliegende boerenzwaluw vast door lukraak een hele serie foto's te maken in de richting waar ze ongeveer vlogen, met deze als treffer. Het bijzondere is dat hij/zij op dit moment op zijn/haar zijkant vliegt! Dat kan hij natuurlijk niet lang volhouden, want als je je vleugels verticaal in plaats van horizontaal houdt dan val je snel op de grond. Het zal wel vlak voor of na een scherpe bocht zijn.
De opnames zijn genomen in een fraai natuurreservaatje ten zuid-oosten van Denekamp dichtbij de grens. Klik op foto's voor vergroting.
Hierbij verklaar ik het blogseizoen voor geopend! :-)
Prachtige foto's, Gert! Vooral wat deze specifieke sferen betreft is de herfst weer een schitterend jaargetijde!
ReplyDeleteDank je Trouwe Lezeres! Ik kan het niet laten, omdat ik van de natuur net zo veel kan genieten als van een goed boek! beide heb ik dan ook gedaan in mijn vakantie!
ReplyDeletehallo gert
ReplyDeleteje kunt dus meteen beginnen! ;-)
Gert,
ReplyDeleteHet leuke is, dat we door naar die foto's te kijken tegelijkertijd ook even via jouw ogen (naar de natuur) kijken, jij toont ons wat jij daar gezien, ervaren hebt.
Jij hebt het moment 'stilgelegd', jij hebt een compositie van vormen en kleuren en structuren samengesteld, je hebt een beeld van pure schoonheid gemaakt.
Als je schoonheid zó kunt waarnemen, als je (de natuur) zo kunt ervaren als jij laat zien, moet die schoonheid ook (eerst) in jezelf aanwezig zijn, anders herken je (die) schoonheid niet!
Trouwe Lezeres: whaooouw! dat heb je mooi gezegd!
ReplyDeleteJa, inderdaad, die foto's geven vast een kijkje in mijn ziel ...
Harry, bedoel de verkeizingsuitslag of Encode?
ReplyDeleteJa, helaas is GroenLinks ingestort, (Tifok Tamboeki effect) maar is gelukkig een principiele partij als PvdDieren gelijk gebleven op 2 zetels temidden van alle economische crisissen.
En de ENCODE: goed werk maar de PR is verziekt door een bijzonder ongelukkige definitie van het begrip 'functioneel': welke bv introns omvat die meestal niet funtioneel zijn!. Bijzonder ongelukkig. Verder is het ENCODE project onvermijdelijk nadat we het menselijk genoom in kaart hebben gebracht 10 jaar geleden.
gert
ReplyDeletewe doen hier niet aan politiek, toch? ;-)
ja ik bedoelde dat ENCODE project: een hype volgens sommigen
De hele discussie is heel leerzaam is voor buitenstaanders als ik. Maar ik begin me intussen wel af te vragen of we hier alleen maar met een hype te maken hebben en of de kritieken (Coyne, Moran etc) niet het kind met het badwater weggooien. Soms krijg je het idee dat ENCODE alleen maar ouwe koek gehypt heeft. Hebben zoveel onderzoekers, na zoveel tijd, na zoveel data analyse, dan helemaal niks nieuws te melden?
Ik snap niet wat je hier met onvermijdelijk bedoelt.
onvermijdelijk: heb je het human genome project afgerond dan weet je alleen de sequence. Maar zijn dode letters ATCG. Wat je vervolgens heel graag wilt weten: wat doen die letters? waar zijn ze voor? waar, wanneer, hoe vaak en in welke mate worden ze afgelezen? Dat onderzoek is onvermijdelijk omdat je aan dode letters niets hebt! Daarom is ENCODE gewoon een noodzakelijke stap. We weten nu iets van welke deel van het genoom afgelezen wordt (transcriptie) in welke celtypes, maar nog niet (voor zover ik weet) wanneer (in de ontwikkeling) en in welke mate. Dat wordt onderzoek voor de komende decennia.
ReplyDeletegert
ReplyDeleteik snap het allemaal, maar onvermijdelijk vond ik in dit verband een grappig begrip
overigens over onvermijdelijkheden gesproken
24 oktober verschijnt
George M. Church, Ed Regis Regenesis: How Synthetic Biology Will Reinvent Nature and Ourselves.
heb het besteld. must read, als je het mij vraagt