Boyan Slat start het crowdfunding project |
Een Delftse student Boyan Slat wil iets gaan doen aan de vervuiling van de oceanen door plastic. Hij heeft een Stichting The Ocean Cleanup opgericht en die stichting is gestart met crowfunding om haar doel te realiseren. Ze zitten nu op een kwart van de 2 miljoen die ze nodig hebben om het project uit te voeren. Er zijn al meer dan 11 duizend crowdfunders.
Er zijn nog 89 dagen te gaan (3 maanden). U kunt hier meedoen. Ik heb een paar dagen geleden mijn bijdrage geleverd. Ik vind het zondermeer een goede doelstelling. Als niemand iets doet gebeurt er niets. En er moet iets gebeuren. (zie hieronder). De Stichting heeft een uitgebreide feasibility study (rapport van 500 paginas) uitgevoerd met positief resultaat.
Een prototype van de Ocean Cleanup machine die automatisch plastic verzameld en wordt aangedreven door zonne-energie |
Bezwaren als 'je moet bij de bron beginnen, anders ben je aan het dweilen met de kraan open' zijn onzin, want dat lost het probleem van het plastic dat nu in de oceanen drijft niet op. En dat plastic veroorzaakt de dood van honderden, zo niet duizende dieren. Dus daar moet nu wat aan gebeuren.
Ik heb het feasibility (haalbaarheids) rapport niet gelezen, het is een kwestie van vertrouwen [1]. Pragmatisch ingesteld, accepteer ik het risico dat het project mislukt of niet voor 100% zijn doelstellingen haalt, en dat ik een bedrag verlies ter grootte van een avondje uit eten of een aardig boek. Dat zou voor mij een acceptabel verlies zijn. De winst is dat er begonnen wordt met het uitvoeren van een concreet plan om de oceanen plasticvrij te maken. Thuis op de bank voor de tv zitten en roepen 'Wat erg!' is voor mij geen optie.
Verder ben ik sterk gemotiveerd door 2 uitzendingen van Kassa Groen: Wat gebeurt er met plastic? De documentaire ‘Bag It!’ die het programma vrijdag 13 juni uitzond zet het wereldwijde plastic afval probleem in zijn wetenschappelijke en sociale context. Dat heeft mij over de streep getrokken om mee te doen. Het OceanCleanup project wordt niet besproken in die documentaire omdat de documentaire uit 2010 is, maar is nu weer zeer actueel.
Laysan albatros komt voor in de documentaire Bag It! |
Vrijwel iedere dode Laysan albatros op de Hawaii eilanden heeft plastic in zijn maag. En dat plastic is tevens de doodsoorzaak [2]. Dit is een van de vele voorbeelden uit de documentaire.
Dode albatros uit de wikipagina marine debris Je kunt het plastic zien! |
De overblijfselen van een Laysan albatros jong met plastic. Great Pacific garbage patch (wikipedia) |
18 juni 2014: Obama to create world's largest ocean preserve
Noten
- Ik ken één persoon die meegewerkt heeft aan de feasibility studie: Marleen Roelofs en die vertrouw ik! Ze blogt op Op zoek naar de klepel, maar heeft zelf niet over het project geblogd om te voorkomen dat ze reclame maakt voor haar eigen project. Daarom doe ik het maar. Bovendien, is de studie beoordeeld door 3 onafhankelijke wetenschappers (peer-review) hoor ik net. Zie gratis te downloaden rapport.
- Volgens het wiki artikel heeft de Laysan albatros ook nog last van vele andere bedreigingen. Aan het plastic gevaar wordt nauwelijks aandacht besteedt. Op de wikipagina marine debris staat een foto van een dode albatros met plastic in zijn maag (dat zou een Laysan albatros zijn gezien de link).
Mooi blog Gert, dank voor deze aandacth en ruimte.
ReplyDeleteVandaag begint er een conferentie Our Ocean 2014 onder leiding van John Kerry. Boyan Slat is er uitgnodigd en zal waarschijnlijk Kerry spreken. Deze internationale conferentie kan vanaf vanmiddag 15:30 u gevolgd worden op
http://ourocean2014.state.gov/
Als oud zeezeiler ben ik zeer geïnteresseerd. Kan er een rekeningnummer op dit blog bekend gemaakt worden, ik zit in het buitenland, dus.
ReplyDeleteCor.
Cor, oud-zeezeilers kunnen ook meedoen:
ReplyDeletehttps://fund.theoceancleanup.com/
je kunt meedoen via iDEAL, credicard of PayPal.
Dit was het artikel dat ik zocht over zeevogels. Het onderzoekt (slechts) 13 soorten.
ReplyDeletehttp://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0025326X14002707
Prevalence of marine debris in marine birds from the North Atlantic: Grote pijlstormvogel en Noordse stormvogel hadden het meeste plastic in zich.
ReplyDeleteDroevig dat er überhaupt vogels bestaan die ONS plastic in hun maag hebben! Het bewijst grof wangedrag van zogenaamd de meest intelligente soort! waar we ons diep voor moeten schamen.
Gert,
ReplyDeleteHet was een beetje dom van mij dat ik je verwijzing naar Ocean Cleanup over het hoofd gezien heb, was wel slecht te lezen.
Ik heb inmiddels aan mijn “verplichtingen” voldaan en hoop dat de vele christelijke bloggers zullen volgen?
Cor.
Cor, goed gedaan. De vogels, schildpadden en andere betrokken dieren zullen je dankbaar zijn! Op mij PCtje + Firefox kleuren alle links blauw. Werkt dat niet bij jou?
ReplyDeleteGert,
ReplyDeleteJa ook op mijn PC kleuren de verwijzingen blauw. Echter het regeltje “U kunt hier meedoen” had de link “hier” weinig of geen contrast. Domweg overheen gelezen.
Cor.