Een onbekend insect in mijn tuin: leek op wesp, maar had geen wespentaille, had ook iets sprinkhaan-achtigs vanwege de poten. Eenmaal op waarneming.nl geplaatst als onbekend insect, suggereerde een vriendelijke bezoekster eens te zoeken tussen de boktorren.
Op het Nederlands soortenregister kun je door de afbeeldingen van 112 boktorren bladeren. Kom je in de buurt dan kun je met de functie 'gelijkende soorten' bepalen welke soort het meest op jouw exemplaar lijkt. Gelukkig is het patroon van gele vlekken uniek en niet verwarren met een andere soort. Het is een Kleine wespenboktor. Dat is een enorm schadelijke (:-) boktor, zit in hout.
Bloeiende Sansevieria met nectar druppels |
Sansevieria met nectar druppels |
Ik heb de Sansevieria nooit zien bloeien zolang hij bij ons in de vensterbank stond. En omdat hij verschillende verhuizingen heeft meegemaakt kan hij best eens 30 jaar oud zijn. Toen hij eenmaal begon met bloemen te vormen, zag ik tamelijk grote druppels hangen. Dat moet nectar zijn. Ook dat heb ik nooit eerder gezien. Het schijnt zoet te smaken, maar ik aarzel om het zelf te proeven. Als je de plant buiten zet, komen er wespen op af, die zijn er niet bij weg te slaan.
merelvrouwtje met witte bef. 21 juli 2015 |
Ons nieuwe merelvrouwtje 2015 is duidelijk te herkennen aan de witte borstvlek, zo ongeveer als een beflijster, en een lichte streep boven de ogen, die bij veel vogels voorkomt, maar niet echt bij merels. Ze moet nog wennen aan fotograferen.
koolmeesjong 2015 |
Koolmees jong, niet hier geboren. Alleen maar op visitie.
zonnebadende heggemus, 11 juli 2015 |
Het ziet er heel vreemd uit: een zonnebadende heggemus: vleugel omhoog, staart gespreid, kop zijwaarts naar de zon gedraaid. Ik had dit niet eerder gezien bij de heggemus, wel bij onze vorige merel:
zonnebadende merel, 8 april 2011 |
Tenslotte: de maand augustus is blogvakantie.