14 March 2016

God In Nederland. Aantal autisten is weer toegenomen *Update*

God in Nederland, Kruispunt tv zondag 13 mrt 2016
bron: God in Nederland Kruispunt tv zondag 13 mrt 2016

Overige religies: inclusief islam. (wordt verder geen aandacht aan geschonken in de uitzending, wél aan het feit dat de 'kleine prostestantse kerken' ietsje zijn gestegen.)
Geen belangstelling voor een categorie als humanisten.
Dit zien we niet terug in de uitzending:
"Bijna een kwart van de ondervraagden noemt zichzelf atheïst, dat was in 2006 nog 14%" (niet te zien in de tabel hierboven) ( bron )
Ook niet in de uitzending: "Het aantal ‘ietsisten’ (zij die geloven in iets als een hogere macht) is ook gedaald: van 36 naar 28 procent." (niet te zien in de tabel)

82% van de Nederlanders komt nooit meer in de kerk.

De stijging van het aantal buiten-kerkelijken (6,8%) is identiek aan de netto daling van 'binnen-kerkelijken'.  
Voor een representatief beeld zijn er wel erg weinig mensen geinterviewed: 2100.

Verder geen commentaar. De cijfers spreken voor zich.

tabellen uit het boek

POSTSCRIPT 16 MAART:


Aantal autisten/atheïsten is toegenomen van 14% in 2006 tot 24% in 2016

zie: Taede Smedes De interessante correlatie tussen autisme en atheïsme 1 juni 2012, 13:11
"Er is dus een correlatie tussen autisme en atheïsme, die vermoedelijk te maken heeft met het verminderde sociaal-cognitieve vermogens. Met andere woorden, gelovigen hebben een normale of sterker ontwikkelde vaardigheid tot mentalizing dan autisten, die daardoor ook vaker atheïst zijn ."
Als er echt een sterke correlatie zou bestaan tussen autisme en atheisme dan zou dat betekenen dat het aantal autisten in Nederland is toegenomen van 14% in 2006 tot 24% in 2016, en verviervoudigd in de afgelopen 50 jaar. Dat is zeer onwaarschijnlijk, zo niet onmogelijk aangezien autisme een sterke genetische component heeft en erfelijke factoren kunnen niet zo sterk toenemen in een paar decennia.
https://drive.google.com/file/d/0B7Q-cFSS1aLEWnFJazN5NmE1bms/view
https://en.wikipedia.org/wiki/Heritability_of_autism

8 comments:

 1. Op naar een tweederdemeerderheid van niet-gelovigen zodat we de wetten aan kunnen passen, en god alleen nog voorkomt als hobby die men vrij en zonder angst moet kunnen beoefenen.

  ReplyDelete
 2. Ja, en gezien de steeds toenemende ontkerkelijking is het meer dan de hoogste tijd dat God van de Euro verdwijnt! ik heb daar in het verleden meermaals over geblogd. Maar wetgeving aanpassen aan de nieuwe situatie moet zeker prioriteit krijgen.

  ReplyDelete

 3. las ergens dat ook het 'weetnietisme' is toegenomen

  ReplyDelete
 4. Dat kan ik niet vinden. Wel dit: "Het aantal ‘ietsisten’ (zij die geloven in iets als een hogere macht) is ook gedaald: van 36 naar 28 procent."
  het klopt dat agnosten zijn toegenomen: verdubbeld in de afgelopen 50 jaar van 16% naar 34%.
  zie:
  https://drive.google.com/file/d/0B7Q-cFSS1aLEWnFJazN5NmE1bms/view

  bizar feit: RKK leden telt 7% atheisten!!!

  ReplyDelete
 5. Ik herinner mij een zeer controversieel blog van Taede Smedes: De interessante correlatie tussen autisme en atheïsme 1 juni 2012, 13:11
  Als dat waar is zou dan het aantal autisten in Nederland toegenomen zijn? is dat plausibel? mogelijk? als autisme grotendeels wordt bepaald door aanleg (in de hersenen) en erfelijke factoren, dan is het onmogelijk dat erfelijke eigenschappen in een paar decennia zo sterk veranderd zijn. Dan moet de toename van atheisme door culturele factoren verklaard worden.

  ReplyDelete
 6. Gert,

  [kwoot] .als autisme grotendeels wordt bepaald door aanleg . . . dan [unkwoot]

  dan is het makkelijker voorstelbaar dat jong opgedrongen godsgeloof het volwassen gedrag bepaalt dan dat een atheistische opvoeding autisme zou genereren. (smile plse)
  Kinderen neigen naar nuchterheid!
  Ook elders is dat bekend:

  Evidently, writing fantasy fiction for children is a metaphorical walk in a minefield, because while children may love and understand that this is pure fantasy, some adults are clearly incapable of doing the mental arithmetic required to separate this from Real Life.


  Roeland

  ReplyDelete
 7. @Roeland, je hebt toch zeker wel eens van de magische wereld van het kind gehoord.

  ReplyDelete
 8. Egbert,
  Jawel. En als opvoeders dan hun eigen magische wereld niet bij hun kind corrigeren, dan blokkeer je het gezonde afscheid nemen van hun met fantasie opgevulde bergripsgaten.

  Het ging me echter om de als. . dan constructie van Gert waar ik een extra illustratie voor aandroeg.

  Roeland

  ReplyDelete

Comments to posts >30 days old are being moderated.
Safari causes problems, please use Firefox or Chrome for adding comments.