12 December 2016

Een vreemde vogel

vreemde vogel: de dakreiger
Dat het een vogel is, is duidelijk. Maar het is wel een vreemde vogel. Ziet er een beetje prehistorisch uit. Weird. Een vreemd naar beneden hangende kop ,en een scherpe knik in de hals. In de vleugels zit ook een scherpe knik. En dan die lange stelten van poten die er onderaan bungelen. Te lang om op te vouwen onder je veren? Bepaald geen aerodynamische en elegante vormgeving. En wat doet zo'n vogel op een dak? Bij/op een schoorsteen? Wat is het?

(De foto is niet gemanipuleerd!)

NB: Het zal we erg onhandig zijn om met het onderste deel van je poten naar voren gevouwen te vliegen, ook al vouw je je tenen samen. 


bron

bron
Pterodactylus overeenkomsten: grote vleugels, lange stevige snavel, redelijk lange poten die naar achter steken, onhandige vliegend. Misschien moeten de vliegende reconstructies van Pterodactylus afgebeeld worden met een ingetrokken hals naar het voorbeeld van de blauwe reiger! De poten van de Pterodactylus zijn wat korter dan steltlopers als de reigers en hij was dus niet een echte steltloper. Een blauwe reiger komt beter tot zijn recht staande aan de slootkant. En lopen kan hij ook prima.

(Met dank aan Egbert voor de suggestie Pterodactylus.)

6 comments:

 1. Iets anders dan een blauwe reiger kan ik er niet in zien.
  Wel lees ik een serie mooie bijgedachten van je.
  R.

  ReplyDelete
 2. Roeland, klopt! ik vraag me af of een blauwe reiger in staat is om zijn poten op te vouwen tijdens het vliegen. Misschien kan het, hij doet dat tenslotte ook tijdens het broeden op het nest, maar is het tijdens het vliegen te inspannend, kost te veel energie misschien... Maar met gestrekte nek vliegen zou toch geen probleem moeten zijn? De staart steekt recht naar achteren, zodat we links en rechts alleen een dun streeptje zien; wijst wel in de goede richting. Hij zat op de schoorsteen en vloog weg, schuin naar beneden.
  Verder moeten we natuurlijk niet vergeten dat het rare beeld op de foto, een moment opname is. Je zou het op film moeten zien...

  ReplyDelete
 3. Gert,

  Die reiger lijkt net van de schoorsteen of van de nok af te zijn gesprongen, dan heeft hij nog geen tijd gehad om zijn poten en zijn nek in positie te brengen. Als je kijkt hoe dicht hij nog bij de nok van het dak is, moet de foto gemaakt zijn vlak nadat hij zich afgezet heeft.
  Als je even googelt op reigers in de vlucht, zie je meer reigers in dat soort startposities.
  Bij mijn buren zit ook regelmatig een reiger op de nok van het dak. De kans is niet gering dat ze op zoek zijn naar mooie koikarpers in de dichtstbijzijnde vijver....

  ReplyDelete
 4. Hallo TL! de foto heb ik vanuit mijn zolderraam genomen! Het klopt dat de reiger net wegvliegt van de schoorsteen. Ik heb naar andere foto's gezocht op het internet en het typische beeld bij een horizontale vlucht is een ingetrokken nek, in een S-vorm, strak opgegevouwen; (Bij mijn foto zal hij net bezig zijn met intrekken) en de poten steken dan recht naar achteren en de tenen zijn ingetrokken. Zover was deze reiger nog niet.
  Ja, ik heb ook zitten denken aan vijvers met vissen, alleen ik weet niet of die ergens verscholen zitten achter schuttingen en hagen. het lijkt waarschijnlijk, want wat moet dat beest hier anders? Ik zie hem hier vaker. Het blijft een bizar gezicht zo'n reiger op het dak waar normaal alleen kauwtjes zitten. En die zijn wel een maatje kleiner! Laten we hem noemen: de dakreiger!

  ReplyDelete
 5. @Gert: Het lijkt wel een Pterodactylus uit de prehistorie, die haalden ook op een dergelijke wijze met uitgestrekte poten(klauwen) hun prooi van de grond.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Pterodactylus

  ReplyDelete
 6. Egbert, dank voor de suggestie! Ik heb twee plaatjes en tekst toegevoegd. De blauwe reiger vliegt wat onhanidg met die lange poten en lange nek, maar die Pterodactylus soorten waren echt onhandig zo te zien, klunzig zelfs, misschien zelfs slecht aangepast...

  ReplyDelete

Comments to posts >30 days old are being moderated.
Safari causes problems, please use Firefox or Chrome for adding comments.