20 September 2022

Worden kokosnoten geplukt door apen? Keuringsdienst van waarde uitzending 15 sept 2022







In de uitzending over Kokos van de Keuringsdienst van waarde 15 sept 2022 werd onthuld dat voor de oogst van kokosnoten in Thailand apen gedwongen werden om kokosnoten uit hoge kokospalmen te halen. 

De Keuringsdienst heeft ter plekke gefilmd. De apen worden eerst 5-6 maanden getraind in een speciaal trainingscentrum. Daarna worden ze verkocht aan kokosplantages. Daar moeten ze kokosnoten uit bomen plukken die te hoog en te gevaarlijk zijn voor mensen. Deze gedwongen arbeid is te vergelijken met slavernij: de dieren zitten aan de ketting. Net zoals de zgn. kettinghonden vroeger in Nederland op het platteland. Gedwongen werk noemen we slavernij. Vergelijk dit ook met wilde dieren in een circus die getraind worden om kunstjes te doen. Dit gaat tegen hun natuur in. Het gebruik van wilde dieren in circussen is in Nederland verboden. Denk ook aan de redenen waarom kinderarbeid verboden is. Deze apen zijn even weerloos als kinderen.

Kokosmelk en andere kokosproducten komen in veel voedingsmiddelen voor. Nu zijn er blikjes kokosmelk in de handel met een logo 'NO MONKEY LABOUR'. Maar het bleek dat dat geen erkend keurmerk is. Het wordt niet gecontroleerd door een officiële instantie zoals Max Havelaar of het ECO keurmerk. In de uitzending werd nog gemeld dat het ondoenlijk is om alle kokosproducten uit betrokken landen te controleren op het gebruik van apen. Dus is een keurmerk geen garantie.

Het ironische is dat deze kokosmelk of kokosolie juist voor veganisten een probleem is. Ze hebben kaas vervangen door plantaardige kaas uit oogpunt van dierenwelzijn. En nu blijkt dus dat die kaasvervanger kokosolie bevat. Dus niet diervriendelijk. Door deze affaire is "100% plantaardig" opeens niet meer diervriendelijk. Dan blijft er voor de principiële veganist maar één oplossing over: etiketten lezen en stoppen met alle producten waar kokos in zit. En zoeken naar diervriendelijke vervangers.  

 

Naschrift

Voor mij was de info in de uitzending nieuw. Maar het bleek dat er in februari 2021 al een artikel in de National Geographic over het onderwerp had gestaan. Dat artikel was op zijn beurt gebaseerd op een undercover onderzoek dat PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) in 2019 had uitgevoerd. Dit verklaard waarom sommige fabrikanten 'NO MONKEY LABOUR' op hun producten zetten. En dat label trok de aandacht van de Keuringsdienst van waarde.

The Vegan Society heeft een lijst met 'goedgekeurde' vegan producten. Hun keurmerk gaat voor zover ik kan nagaan voornamelijk over de ingrediënten van ons voedsel. Maar ik zie in hun eisen niets over het gebruik van apen voor het plukken van kokos. Er staan vegan recepten met coconut op hun website. Navraag leverde dit op:

"We are aware that monkeys are used to harvest coconuts on small farms in certain territories although, it is unlikely that these coconuts would enter the global supply chain. If we are made aware that a product uses coconuts that are harvested by live animals, then this product would not be eligible for the Trademark. 

Since we became aware of this issue in 2016, we have been conducting research and contacting suppliers. The majority of coconut suppliers we've spoken to confirm that humans with long sticks or machinery are used in the harvesting process in these regions." [21 sep 22]


Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) heeft naar aanleiding van de uitzending een eigen onderzoek gedaan. De resultaten staan op hun website.  

1 comment:

  1. What insights you post provide about monkeys harvesting coconuts and its implications? Tel U

    ReplyDelete

Comments to posts >30 days old are being moderated.
Safari causes problems, please use Firefox or Chrome for adding comments.