29 September 2022

Zijn de testen van de Consumentenbond objectief? De mythe van de goedkope elektrische auto

Tweetblog

Consumentenbond: De kosten rijzen de pan uit

"Door de stijgende energieprijzen en leveringsproblemen is de autobranche sterk in beweging. Voor de automobilist helaas niet in de goede richting. Wat is de invloed van de literprijzen op je autokosten? En is elektrisch rijden echt zo veel goedkoper?"

De titel van het artikel is: 'De kosten rijzen de pan uit'. De illustratie: een elektrische auto aan de laadpaal! Toeval? De suggestie is duidelijk! De kosten van de elektrische auto rijzen de pan uit. 

En dan de suggestieve vraag: "En is elektrisch rijden echt zo veel goedkoper?" Dit klinkt als: wij gaan die mythe wel eens eventjes ontkrachten! Was het een mythe? Je kunt ook gewoon zo formuleren: "En wat is het effect van de stijgende elektriciteitsprijzen op elektrisch rijden?" Dat is al stukken neutraler. 

En als er voordelen lijken te zitten aan elektrische auto's dan is de Consumentenbond er als de kippen bij om dat te relativeren:

"Volledig elektrische auto's zijn nog steeds vrijgesteld [van motorrijtuigenbelasting], maar dit voordeel zal waarschijnlijk per 2025 verdwijnen. Er klinken in de Haagse politiek geluiden om de belastingvoordelen voor elektrische rijden al eerder in te perken, dus wees gewaarschuwd." (p.36)

De boodschap: consumenten koop geen elektrische auto! Wij hebben jullie  gewaarschuwd!

En hier de zgn. 'mythe':

Bij nieuw en gebruikt bedragen de kosten voor onderhoud en banden [van de elektrische auto] ongeveer de helft van die van vergelijkbare benzine-auto."(p. 36)

De helft? Dus onderhoud van de benzine auto is tweemaal zo duur? Is die mythe dan toch geen mythe? Dat mag niet waar zijn! We bedenken wel een nadeel:

"Al zijn in het duurdere segment de kosten voor banden wel erg hoog."
Was het echt een mythe? Dit is wat de Consumentenbond zelf schrijft:

"Vorig jaar konden we nog blij concluderen dat elektrisch rijden goedkoper was geworden dan rijden op benzine." (p.36)

Maar die vreugde was van korte duur:

"Maar vooral de fors hogere stroomtarieven zijn de maandkosten voor beide soorten weer naar elkaar toegegroeid."

Iets eerder schreven ze nog:

"Heb je wel zonnepanelen of een vast energiecontract met lagere tarieven, dan vallen de stroomkosten per maand natuurlijk een stuk lager uit." (p.36)

Natuurlijk!


Verder lezen

 

Dit is een tweetblog: een kort blog naar aanleiding van de actualiteit.

No comments:

Post a Comment

Comments to posts >30 days old are being moderated.
Safari causes problems, please use Firefox or Chrome for adding comments.