|
Huisspitsmuis † Crocidura russula 11 juli 2025 |
Als je voelt dat je dood gaat, ga je dan op de bestrating liggen? Of kruip je weg in een donker hoekje om rustig te sterven? We vonden dit beestje —8,7 cm van kop tot staart— 's ochtends op de bestrating in onze tuin. In plain sight.
Er kropen al tientallen mieren over en rondom het beestje. Doodsoorzaak onbekend. Geen uiterlijke verwondingen. Geen bloed. We hebben alle mogelijke maatregelen genomen om katten uit onze tuin te weren. Toch weet je het niet. Een ekster? Een Vlaamse gaai? Een virusziekte? Gewoon ouderdom? Aangevallen door een soortgenoot die zijn territorium verdedigde? In Nederland worden huisspitsmuizen regelmatig dood gevonden. Komt dat misschien omdat dode huisspitsmuizen makkelijker waar te nemen zijn dan levende? Opvallend: dezelfde dag meende ik nog een Huisspitsmuis tussen de beplanting te zien rondlopen.
Twee opvallend lange snijtanden in de kleine onderkaak |
Merkwaardig detail: twee opvallend lange snijtanden in het midden van de onderkaak tegenover twee kleine snijtanden in de bovenkaak. De hele kaak ziet er wat onevenwichtig uit. Het lijkt mij onhandig. Let ook op de lange snorharen.
Er komen 7 spitsmuizen voor in Nederland waarvan 3 algemeen:
- de Huisspitsmuis ( Crocidura russula ) vrij algemeen
- de Gewone Bosspitsmuis ( Sorex araneus ) algemeen
- de Dwergspitsmuis ( Sorex minutus ) vrij algemeen
We zien al jaren de Gewone bosmuis ( Apodemus sylvaticus ) (dat is geen spitsmuis) in onze tuin (opvallende oren!), maar hadden de Huisspitsmuis nog niet gezien. Ik heb over de Gewone bosmuis al in 2012 geblogd. En we zagen hem 's nachts op de wildcamera verschijnen en soms zelfs heel brutaal gewoon overdag. Maar dat is dus een andere soort.
Bronnen
Waarneming geeft 7 spitsmuizen in Nederland. Ze zijn van 3 geslachten (genus, genera), dus de naam 'spitsmuis' zegt niet alles!
Waarneming geeft 27 soorten met 'spitsmuis' in de naam, waarvan 19 kevers!
Zoogdiervereniging geeft zeer bruikbare en interessante beschrijvingen ('Een huisspitsmuis kan maximaal 2 tot 3 jaar oud worden, maar slechts een zeer klein deel overleeft een tweede winter'! )
No comments:
Post a Comment
Comments to posts >30 days old are being moderated.
Safari causes problems, please use Firefox or Chrome for adding comments.