Nieuws

21 nov 16: Persbericht: KNAW: genome editing vraagt om publiek debat en heldere regelgeving
18 nov 16: Volkswagen schrapt 30.000 banen door dieselschandaal en transitie naar elektrische auto
16 nov 16: 100.000e elektrische auto rijdt op de Nederlandse weg (AD)
10 nov 16: Is Erik Verlinde de nieuwe Einstein? Sterrenkundige Margot Brouwers resultaten wijzen er op dat Verlindes theorie klopt!
8 nov 16: Nederlander Erik Verlinde komt met baanbrekende theorie over zwaartekracht
8 nov 16: Chimpansees winden draderige algen als spaghetti om een stokje nrc
6 nov 16: The Origami Code. NPO 2 Zondag 6 nov 2016 19:15. Kijk de aflevering hier terug. Is zeer de moeite waard!

*) zie hier. [ Archief Actualiteiten ]

12 oktober 2015

Is dit een Goudvliesbundelzwam?

Goudvliesbundelzwam (?) 10 okt 2015

Ik ben geen paddestoelenexpert. Maar ik vond hem té mooi, om niet te fotograferen. Ik heb hem opgezocht in De Grote Paddenstoelengids voor onderweg van Ewald Gerhardt (Tirion Natuur/Natuurmonumenten) en vond hem wel erg lijken op de Goudvliesbundelzwam. De gids werkt met foto's en de betreffende foto komt goed overeen met mijn exemplaar. Voorkomen: "Sep-Nov; op levende en dode loofbomen, vooral op beuken, in bundels groeiend" (klopt). Maar zeker weten doe ik het niet. Is de gevorderde mycoloog het met mij eens?


Goudvliesbundelzwam (?) 10 okt 2015

Ik ben ook geen Neerlandicus, ik schrijf automatisch 'paddestoelen', maar de titel van het boek is 'paddenstoelen'. Is dit een stoel voor padden? Nooit gezien!

3 opmerkingen:

Trouwe Lezeres zei

Gert,
Dat is wel heel leuk: gister zag ik ook een enorme 'bundel' van dergelijke zwammen op een dode boom! De exemplaren die al een beetje ouder waren hadden een dikke doorzichtige laag gekregen waardoor het onderliggende 'weefsel' er parelmoerachtig en goudkleurig doorheen glansde! Het was werkelijk schitterend!
Nagekeken blijken er meerdere Bundelzwammen te zijn maar ik vermoed ook ik ook de Goudvliesbundelzwam heb gezien. Ze stonden er trouwens bij 'bosjes', bundels dus...!
Het valt mij op dat er dit jaar erg veel paddestoelen zijn.

Trouwe Lezeres zei

Bundelzwammen en Vlamhoeden zijn met elkaar te verwarren las ik. Van jonge exemplaren ziet de steel er weer anders uit dan van de oudere, dus ik waag mij niet aan een benaming...

gert korthof zei

Ha! eindelijk iemand die van de natuur houdt!
Ik heb de mijne met de Prachtvlamhoed vergeleken: maar dat is hem toch niet. De mijne heeft donkere vlekjes op de hoed. Het is eigenlijk verrassend dat van de 1000 paddenstoelen in de gids de mijne vrij makkelijk alleen op het uiterlijk te identificeren is ....