Nieuws

12 feb: Darwin jarig en nieuw essay: Who created the first Tree of Life? op mijn website.
2 feb: positieve bespreking van 'From Bacteria to Bach and Back: The Evolution of Minds' van Daniel C. Dennett in Nature vandaag.
22 jan Alweer een apparaat op te laden met Waka-waka
16-20 jan: EO 'Rot op met je religie' 5-delige reality-tv serie met 5 deelnemers. Leerzaam, schokkend, entertainment
12 jan: Over representaties van de werkelijkheid, 8 colleges Studium generale Utrecht.
2 jan: José van Dijck, Wim Saarloos: Wetenschap is niet 'maar een mening', nrc
30 dec: Goed nieuws: China verbiedt algehele handel in ivoor vanaf eind 2017, nrc.
29 dec: De wereld wordt steeds beter. Kijk maar naar de data! nrc

*) zie hier. [ Archief Actualiteiten ]

12 oktober 2015

Is dit een Goudvliesbundelzwam?

Goudvliesbundelzwam (?) 10 okt 2015

Ik ben geen paddestoelenexpert. Maar ik vond hem té mooi, om niet te fotograferen. Ik heb hem opgezocht in De Grote Paddenstoelengids voor onderweg van Ewald Gerhardt (Tirion Natuur/Natuurmonumenten) en vond hem wel erg lijken op de Goudvliesbundelzwam. De gids werkt met foto's en de betreffende foto komt goed overeen met mijn exemplaar. Voorkomen: "Sep-Nov; op levende en dode loofbomen, vooral op beuken, in bundels groeiend" (klopt). Maar zeker weten doe ik het niet. Is de gevorderde mycoloog het met mij eens?


Goudvliesbundelzwam (?) 10 okt 2015

Ik ben ook geen Neerlandicus, ik schrijf automatisch 'paddestoelen', maar de titel van het boek is 'paddenstoelen'. Is dit een stoel voor padden? Nooit gezien!

3 opmerkingen:

Trouwe Lezeres zei

Gert,
Dat is wel heel leuk: gister zag ik ook een enorme 'bundel' van dergelijke zwammen op een dode boom! De exemplaren die al een beetje ouder waren hadden een dikke doorzichtige laag gekregen waardoor het onderliggende 'weefsel' er parelmoerachtig en goudkleurig doorheen glansde! Het was werkelijk schitterend!
Nagekeken blijken er meerdere Bundelzwammen te zijn maar ik vermoed ook ik ook de Goudvliesbundelzwam heb gezien. Ze stonden er trouwens bij 'bosjes', bundels dus...!
Het valt mij op dat er dit jaar erg veel paddestoelen zijn.

Trouwe Lezeres zei

Bundelzwammen en Vlamhoeden zijn met elkaar te verwarren las ik. Van jonge exemplaren ziet de steel er weer anders uit dan van de oudere, dus ik waag mij niet aan een benaming...

gert korthof zei

Ha! eindelijk iemand die van de natuur houdt!
Ik heb de mijne met de Prachtvlamhoed vergeleken: maar dat is hem toch niet. De mijne heeft donkere vlekjes op de hoed. Het is eigenlijk verrassend dat van de 1000 paddenstoelen in de gids de mijne vrij makkelijk alleen op het uiterlijk te identificeren is ....