27 January 2024

Consumentenbond heeft duurzaamheid verwijderd uit test smartphones

Consumentengids feb 2024

In de Consumentengids van februari 2024 is duurzaamheid weggelaten uit de test van smartphones. 

 • Op pag 49 staat een tabel met 25 smartphones. Het testoordeel is samengesteld uit 10 eigenschappen. Duurzaamheid zit daar niet bij. Apple (iPhone) staat op nummer 1. Fairphone komt niet in de lijst voor. 
 • In het zelfde nummer staat een artikel van duurzaamheids expert Jorien van Hoogen: 'Toch niet zo groen' (pag. 44-45). In het artikel worden verschillende bedrijven genoemd die aan greenwashing doen. Apple of Fairphone worden niet genoemd.
 • In de smartphone test door smartphone expert Wouter Rensink: "Er zijn nog veel meer merken, zoals Nokia, Xiaomi, Sony, Fairphone en Cat. Die zijn minder in trek, al hebben ze wel elk hun eigen charme. Zo focust het Nederlandse Fairphone op maatschappelijk verantwoord ondernemen." (pag. 47).
 • Op de pagina reacties van lezers (pag. 64) staat een ingezonden brief van Matthijs   Kooijmans: "Al jaren klagen jullie met enige regelmaat (terecht!) over de korte softwareondersteuning voor smartphones. In de Consumentengids van december lees ik een review van de nieuwe Fairphone 5, maar tot mijn verbazing vergeten jullie te vermelden dat deze telefoon minimaal acht jaar (en als het lukt zelfs tien jaar) beveiligingsupdates krijgt, inclusief vijf nieuwe Android-versies. Wat een gemiste kans! Overigens zie ik ook op de website niets over de beloofde softwareondersteuning. Het lijkt erop dat dit in het Testoordeel niet wordt meegenomen."

Dit is een tweetblog, een kort en snel blog met uitsluitend feiten naar aanleiding van de actualiteit. 

 

Postscript 31 jan 2024

Op 31 jan heb ik deze mail verstuurd naar de Consumentenbond:

Geachte Redactie Consumentengids,
Rubriek: Reacties (ontvangen brieven, mails en andere berichten)

In de Consumentengids van februari 2024 staat een tabel met Test smartphones.
Er zijn 10 testonderdelen: 25%+15%+15%+10%+10%+10%+5%+5%+3%+2%=100%.
In totaal dus 100%.
Duurzaamheid staat er niet bij als testonderdeel.
Gaat de Consumentenbond duurzaamheid toevoegen als een testonderdeel dat meetelt voor het eind Testoordeel? 

Met vriendelijke groet,
Gert Korthof 

 

Postscript 1 Feb 2024

Geachte heer Korthof,


Bedankt voor uw reactie.

Op dit moment telt de duurzaamheidsscore mee bij het vaststellen van de predicaten Beste uit de Test en Beste Koop. We zijn doorlopend bezig om het duurzaamheidsaspect in onze testen te verbeteren. We kunnen op dit moment nog niet toezeggen of en wanneer het oordeel een wegingspercentage krijgt. Maar weet dat we ons hier zeker voor inzetten.

Met vriendelijke groet,
Consumentenbond

Nienke Franzen
redacteur Consumentengids

 

2 comments:

 1. Je kunt niet alle merken, modellen, criteria en scores op aspecten kwijt in een tabel op papier. Maar wel op de website. Daar vind je dus ook de scores van Fairphone. Later, een stuk lager (7,1).
  Maar je vindt dan ook de scores op “duurzaamheid” en daarbij alle aspecten die daar weer onder vallen (10 tal). Misschien verrassend: fairphone scoort goed op duurzaamheid over alle aspecten heen (8,4), maar iPhone scoort nog hoger (9,3)! Wel kun je bij Fairphone de accu zelf wisselen… en bij iPhone niet. Zelfs dat staat erbij.

  ReplyDelete
 2. Dank voor je comment. Dank voor je comment. Inderdaad moet je in de papieren editie een keuze maken, en ze hebben gekozen om duurzaamheid weg te laten uit test. Maar mijn probleem zit hier: als je in de papieren versie de wegingspercentages van alle testonderdelen optelt 25+15+15+10+10+10+5+5+3+2=100%. Maar duurzaamheid staat niet in de tabel en telt dus mee voor 0% (nul). Als je duurzaamheid zou toevoegen online kom je boven de 100%. Duurzaamheid is dus niet alleen weggelaten door ruimtegebrek maar ├╝berhaupt weggelaten uit de test van smartphones. Daar zit mijn probleem.

  ReplyDelete

Comments to posts >30 days old are being moderated.
Safari causes problems, please use Firefox or Chrome for adding comments.