30 May 2011

Vis Noch Vlees actie ontlokt felle protesten onder linkse omroepmedewerkers

Dat vond ik nog het meest geslaagde onderdeel van de vpro documentaire Vis Noch Vlees gisteravond: hoe mensen reageren wanneer je ze hun vleeskroketten afpakt in de VPRO-VARA-NTR-personeelskantine!
Lennart van der Meulen, directeur VPRO: Wat vleeskroketten verbieden!? Nee! Het is hier geen Noord-Korea! Ik denk dan: hoe zit het met rookverbod? Riep hij toen ook: het is hier geen Noord-Korea? Hoe durft hij het ontbreken van vlees tijdens de lunch te vergelijken met Noord-Korea! Moet hij honger lijden? Is dat directeur van de linkse omroep VPRO?
Jan Tromp, die aardige grijze VARA tv-presentator, doet de verplichte vleesloze lunch denken aan het voorstel van de Christen Unie om in de grondwet vast te leggen dat Nederland een Christelijke natie is! "De vrije wil van de vrije mens wordt uitgeschakeld"! Er komt helemaal geen grondwetwijziging! Het is alleen de lunch gedurende 5 werkdagen! Is Jan Tromp links? Zo leer je linkse tv-presentatoren  kennen. De verwende, onnadenkende Westerse vleesconsument. Wat als al die miljoenen die nu nog te arm zijn, straks hun vrijheid gaan opeisen om evenveel vlees willen eten als Jan Tromp? Kan de aarde dat opbrengen? Notabene: het gaat alleen om de lunch! Niet wat je thuis eet! Is dat al zo heftig dat je over 'de vrije wil' begint?
Erik Hogeboom, eindredacteur NTR: "De dictatuur van het verantwoord eten"! Hoe durft zo iemand het woord dictatuur in de mond te nemen gezien de recente doden die er vallen in landen (Iran, Libië, Jemen, etc) die zich aan een dictatuur proberen te ontworstelen? Je leert linkse tvmakers pas goed kennen als je ze hun vleeskroketten afpakt. Dat was nog het meest leerzame van de documentaire.

Verder was het aardig de gezichten te zien van een aantal bekende namen:

Charlotte Metsaers (schrijfster, anti-bioindustrie), Dick Veerman (foodlog.nl, kritisch), Carel Drijver (WNF), Louise Fresco (hoogleraar duurzaamheid, had goede dingen te zeggen), Dirk-Jan Verdonk (historicus, auteur van Het dierloze gerecht Een vegetarische geschiedenis van Nederland, had goede dingen te zeggen), Roos Vonk (hoogleraar psychologie, iniatiefneemster pleidooi tegen intensieve veehouderij, begrip 'meervoudige onwetendheid', etc).

Uitspraken van proefpersonen:
- dat ze een rotleven hebben, dat wist ik wel; (gewetenloos?)
- sommige dingen kun je maar beter niet weten; (gewetenloos?)
- als ik bij al dat soort dingen moet stilstaan dan heb ik geen leven meer, dan kun je niets meer eten (letterlijk: geen leven? letterlijk: niets meer eten?)
Woedende VPRO kantine klant: ik ga ontslag nemen! (zonder vlees is het leven zinloos)
"Links lullen, rechts eten" werd er gezegd. Zeer treffend gezegd!
Jammer dat Britta Hosman na de vleesloze week haar excuses aanbood aan de kantine bezoekers! jammer! Het was juist een zeer geslaagde en onthullende  bewustwordingsactie!
Ikzelf: stop met alle vleeswaren op de boterham, om een daad te stellen.

Overpeinzing:
als iedereen het recht heeft (meer dan 2) kinderen op de wereld te zetten, idem alle volgende generaties, en die hebben allemaal recht op (onbeperkt) vis, vlees, een huis (met tuin), (onbeperkt) electriciteit, water, een auto, en  een vliegvakantie: hoe lang kan dat goed gaan?


Links:
WakkerDier actie tegen kantinevlees
Dialoog Megastallen van het Min. Economische Zaken

8 comments:

 1. "Overpeinzing:
  als iedereen het recht heeft (meer dan 2) kinderen op de wereld te zetten, idem alle volgende generaties, en die hebben allemaal recht op (onbeperkt) vis, vlees, een huis (met tuin), (onbeperkt) electriciteit, water, een auto, en een vliegvakantie: hoe lang kan dat goed gaan?"

  Als dat op dit ogenblik het geval zou zijn, dan denk ik dat we het nog geen jaar uit zouden zingen.

  ReplyDelete
 2. Sorry, probeerde met mijn Google account, maar dat ging mis. Daarom maar zo.

  Anton

  ReplyDelete
 3. Doe al 20 jaar zonder. Alleen dat vegetariërs niet dik kunnen worden, blijkt een mythe :(

  ReplyDelete
 4. Anton, ja, je bedoelt ieder mens ter wereld op dit moment.
  Rene, ja, een vegetarisch dieet met veel aardappels, patat, chips, veel suiker in de koffie enzo, dan moet het wel lukken toch?

  ReplyDelete
 5. Rene, dat ontzenuwt in ieder geval de mythe dat een vega dieet geen voldoende voedingswaarde zou bevatten! Je hoeft dus geen vlees te eten om op gewicht te blijven.

  ReplyDelete
 6. Anton, een aardig boek van Johan van Rhijn (2010) Hoe rekbaar is onze planeet? feiten en fictie over de draagkracht van de natuur. Hij doceerde Milieu- en natuurwetenschappen aan de Open Universiteit.

  ReplyDelete
 7. Aankondiging: vanavond 19:45 Ned 2 Beagle updates met geneticus Spencer Wells

  ReplyDelete
 8. Overigens hoop ik niet zo pessimistisch over te komen als mijn eerste reactie suggereert. Wat ik met deze reactie wel wil benadrukken is de waarde van de wetenschap voor de mens.
  Daarom wil ik deze overpeinzing er aan toevoegen, hoelang zou de mensheid het uitzingen als de wetenschap nu zou stilvallen (bijvoorbeeld door religieuze inmenging)?
  Men staat er niet bij stil hoe groot de bijdrage van de wetenschap nu al is op het overleven van de mens.

  ReplyDelete

Comments to posts >30 days old are being moderated.
Safari causes problems, please use Firefox or Chrome for adding comments.