14 March 2012

Is een beetje straling gezond?

Afgelopen zaterdag 10 maart stond er in de wetenschapsbijlage van de nrc een artikel:  OF EEN BEETJE STRALING OOK GOED KAN ZIJN.

Het is naar aanleiding van het boek Stralingstekort - Stel dat straling eigenlijk goed voor je is (2011), wat de Nederlandse vertaling is van: Underexposed: What If Radiation Is Actually Good for You? uit 2005. (de engelse versie is niet meer leverbaar).
Er staat een bespreking van de Ned. vertaling op Wetenschap24, dus dat ga ik niet herhalen. De titel spreekt voor zich: de claim dat een lage dosis radioactiviteit goed voor je is.

In verband met mijn blog serie over DNA licht ik één passage uit het nrc artikel:
"Het betoog van Hiserodt is in het kort: ja, straling is altijd ongewenst want het kan tot kanker leiden. Maar DNA-beschadiging is sinds het bestaan van leven op aarde aan de orde van de dag en de cel beschikt over zeer effectieve DNA-reparatiemechanismen. En waar de reparatie tekortschiet, is er nog apoptose: de georganiseerde celdood en -afvoer. Niks geen kanker".
Mijn grootste bezwaar is dat 'het lichaam kan het hebben' niet hetzelfde is als 'het is gezond'. Als het gezond zou zijn, zou je leidingwater licht radioactief moeten maken, net zoals er vroeger fluor aan het drinkwater werd toegevoegd.

Ten tweede: ja, er bestaan DNA-reparatiemechanismen. Daar heb ik eerder over geblogd. Bezwaar: er bestaat genetische variatie voor die DNA-reparatie mechanismen onder mensen. Ik had al genoemd dat sommige mensen DNA-repair defecten hebben (DNA repair-deficiency disorder): Werner's syndrome, Cockayne's syndrome, Xeroderma pigmentosum. Mensen die toch al problemen hebben met DNA-repair zou ik niet een lage dosis radioactiviteit aanbevelen. Maar behalve deze extreme vormen, bestaan er meer dan 1000 genetische varianten van ruim 60 DNA-repair genen. Deze genetische variatie kan zowel positief als negatief uitpakken. Er zullen dus veel mensen in de bevolking zijn die niet ziek zijn, maar wel een minder efficient DNA-repair systeem hebben. Die mensen zullen dus meer moeite hebben met een lage dosis radioactiviteit. Daarom zou ik nog even wachten met radioactief drinkwater.


Vorige blog over DNA repair


2 maart 2012: Stabiliteit van DNA wordt schromelijk overdreven

Verder lezen: klik op label 'DNA'

11 comments:

 1. Jan Hoeijmakers en zijn club ontdekten dat je het DNA reparatie mechanisme stimuleert door een 'dieetrestrictie' zoals zij het noemen. Dan stopt het lichaam zijn energie niet in groei, en obesitas!, maar in onderhoud. Survival respons noemen ze dat, want die is bedoeld om een crisisperiode te overleven. Als je die reactie permanent op zou kunnen wekken, zou je dus gezonder ouder moeten worden. Minder eten dus. Vasten!, zullen sommigen nu roepen: zie je wel. We leven van metaforen! ;-)

  ReplyDelete
 2. ha die harry! lees jij ook de vpro gids!?
  Geeft niet hoor!

  :-)

  ReplyDelete
 3. gelukkig dat je het niet erg vindt gert!

  ReplyDelete
 4. Goed voor het DNA: zo weinig mogelijk blootstelling aan schadelijke stoffen en straling (zoals sigarettenrook en UV-straling); minder/beter eten:

  http://www.allesoverdna.nl/mens/kanker/dna-reparatie-in-de-strijd-tegen-kanker.html

  ReplyDelete
 5. Nand, dannk voor de link. Ik ken de site wel, maar had dit nog niet opgezocht.

  ReplyDelete
 6. Lang zullen we leven RTL4 serie over DNA op zaterdagochtend 11 uur.
  Alles is opgebouwd uit DNA. Alles in de natuur, dieren, onze voeding en ook wijzelf. DNA is de bouwsteen van het leven!

  In Lang Zullen We Leven ontmoet Koert-Jan de Bruijn wetenschappers, hoort hij de verhalen van patiënten en doet hij testjes in het lab.

  (uitzendingen op internet: alleen voor microsoft meelopers)

  ReplyDelete
 7. Ik ben opgebouwd uit DNA, ik lees de VPRO gids én ik ben een microsoft meeloper.


  Heb ik nu wat gewonnen ?

  ReplyDelete
 8. Rob, "Ik ben opgebouwd uit DNA" valt me van je tegen, want er zijn alternatieven voor DNA! vpro? daar kan ik moeilijk iets van zeggen, je begrijpt wel wwaarom (ik heb mezelf verraden). microsoft? ook daar zijn alternatieven voorhanden: dit vind ik nu zo aardig van de belastingdienst: die maken het óók voor linux bezitters mogelijk om belastingaangiften op hun eigen computer te doen!

  ReplyDelete
 9. Alternatieven voor DNA...
  Weet je, ik doe het mijn hele leven al met dat spul en tot nu toe heb ik niets te klagen.
  Bovendien weet ik niet of die alternatieven wel beter zijn. De geleerden zijn het er volgens mij nog niet over eens...

  ReplyDelete
 10. daar komt ik zeker nog een keer op terug. Het leven van een organisme en het hele evolutieproces is een gevecht tegen degradatie van de informatie opgeslagen in DNA. Dat is eigenlijk wel opmerkelijk: de zwakheden van DNA bestrijden met systemen die uiteindelijk ook weer opgeslagen worden in ...
  DNA!

  ReplyDelete
 11. kies voor groene energie, we zullen er later geen spijt van krijgen

  ReplyDelete

Comments to posts >30 days old are being moderated.
Safari causes problems, please use Firefox or Chrome for adding comments.