27 March 2012

Ooievaar of oehoe te koop? boycot Marktplaats!

VARA Vroeg Vogels actie tegen het verkopen van wilde vogels op marktplaats:


Geef het door aan zoveel mogelijk familie en bekenden. Vroege Vogels tv was al op bezoek bij Marktplaats, maar de directeur weigert om mee te werken.

Hier een voorbeeld van een te koop aangeboden Oehoe: 


die in een veel te krappe kooi wordt gehouden, en op deze manier geen leven heeft. Als je zoekt op oehoe zie de meest exotische soorten te koop aangeboden: Turkmeese Oehoe, Europese Oehoe, Afrikaanse Oehoe, etc. Dit soort vogels horen überhaupt niet in een kooi. Over grasparkieten en kanaries valt nog te twisten. Maar voor wilde vogels als ooievaar, oehoe, etc is iedere kooi te klein. Vogels moeten kunnen vliegen. Trekvogels als de ooievaar leggen duizenden kilometers af. Daar zijn ze op gebouwd. Daarom horen ze niet in gevangenschap. Vogels zijn geen objecten die je te koop aanbiedt! Vogels horen vrij te zijn zoals deze buizerd die ik afgelopen weekend fotografeerde:

Buizerd hoog in de lucht
is de plaats waar deze vogels thuishoren
Niet in een kooi!
Je gaat deze gave vogel toch ook niet in een hokje stoppen? Iedereen kan aanvoelen dat zo'n dier een ellendig leven heeft in een hok.

Wat kun je nog meer doen behalve een handtekening zetten?
 • Maak gebruik van de mogelijkheid om een tip te geven dat een te koop aangeboden 'object' in strijd is met de regels van marktplaats. (u hoeft geen account te hebben om te tippen). Als veel mensen een te koop aangeboden vogel 'tippen' dan gaat marktplaats de aanbieding beoordelen.
 • email deze adverteerder
Volgens de info op marktplaats over beschermde dieren zijn 'Sommige exotische vogels (zoals veel typen Zuid Amerikaanse parkieten, adelaars en valken)' beschermde dieren en mogen niet verhandeld worden. Als adelaars en valken verboden zijn, waarom zou je dan wel mogen handelen in Oehoe's?

Volgens Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren (GWWD) (ook op marktplaats vermeldt) is het verboden 'bij een dier onnodig pijn of letsel te veroorzaken, of zijn gezondheid of welzijn aan te tasten en een dier de nodige verzorging te onthouden'. Wie durft te beweren dat het welzijn van vogels zoals de oehoe in een te krappe kooi niet is aangetast? Als iedereen een roofvogel kan kopen, wie garandeert dat zo'n dier de nodige verzorging krijgt? De vogelbescherming werd gebeld door een meisje of haar uil die ze als verjaardagskado had gekregen ook iets anders at dan witbrood! Dat soort dingen dus ...

Postscript zondag 1 april 


Ondertussen zijn meer dan 18.000 handtekeningen verzameld. Méér handtekeningen zijn nodig. Ondertussen staan meer dan 13 organisaties achter de actie tegen Marktplaats, waaronder Vogelbescherming, Dierenbescherming, Milieudefensie en WNF. Actuele info op Vroege Vogels website.

Postscript 15 april

Op zaterdag 14 april besteedde het VARA consumentenprogramma Kassa aandacht klachten over een handelaar in papegaaien die jongen van de Grijzeroodstaart papegaai verkocht (500 euro), die later besmet bleken te zijn met een dodelijk virus. (de diertjes gingen vroegtijdig dood). De handelaar verkocht zijn papegaaien via Markplaats. Hoe kun je zo dom zijn om dit soort vogels via marktplaats te kopen? Weer een voorbeeld dat marktplaats meewerkt aan een immorele handel waar niet alleen de dieren zelf maar ook de kopers slachtoffer worden.

Postscript 29 april

De handtekeningactie tegen marktplaats staat nu op 33.000 handtekeningen. Er zijn vele politieke partijen, waaronder CDA (!) die de actie steunen.

Postscript 23 mei

Nepadvertenties tonen aan: Marktplaats staat illegale handel in wilde dieren toe. Vroege Vogels hebben door middel van lok advertenties aangetoond dat illegale handel van vogels gewoon mogelijk is op Marktplaats! Slimme actie! Voor elk aangeboden dier in de tussentijd is al een koper gevonden. Andere advertenties werden zelfs helemaal niet verwijderd, ook niet na tips van de politie. Hardere acties zijn nodig. De directeur is een koppig iemand en is kennelijk niet af te brengen van een eenmaal genomen besluit. Het wordt tijd dat er een hardere actie komt met radiospotjes die het imago van Marktplaats verder beschadigen. Wakker Dier heeft goede ervaringen met dat soortacties. Meestal zijn organisaties wel gevoelig voor imagoschade want dat is schadelijk voor de omzet.

Postscript 23 maart 2013

Vroege Vogels petitie werpt vruchten af
Sharon Dijksma (PvdA)

Staatssecretaris Sharon Dijksma van natuur presenteert maandag volgens ingewijden de 'Positieflijst voor Zoogdieren'. Hiermee wordt de handel in wilde dieren, zoals op Marktplaats, aan banden gelegd. Een succes dat mede te danken is aan jouw steun!

16 comments:

 1. Nieuws: Richard Fortey, paleontoloog, komt op woensdag 4 april in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam een lezing houden: info.

  ReplyDelete
  Replies
  1. er zijn natuurlijk ook mensen die deze dieren op een verantwoorde manier houden. maar daar wilt u natuurlijk niet over praten.
   vara he. smerige slinkse sukkels daar. allemaal!

   Delete
  2. Mag ik bij U komen kijken? welke dieren houdt U? hoe komt U er aan? bent U lid van vogelbescherming?

   Delete
  3. Uitstekende reactie van je, Gert.

   Delete
 2. Beste heer Korthof,

  Ik vind dit een sympathiek initiatief van Vroege Vogels, en van u om daar aandacht aan te besteden. Men zal het echter zonder mijn handtekening moeten doen, en wel om de volgende redenen.
  Ik heb inmiddels gebladerd in de Flora- en Faunawet en de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren, zonder dat mij nu echt duidelijk werd wat wel en niet mag. Verder is er nog een rode lijst van soorten van het ministerie van Landbouw met vogels die niet gehouden of verhandeld mogen worden vanwege hun zeldzaamheid. De oehoe staat daar niet op, maar wel de kerkuil. En jawel, op Marktplaats kan men ook kerkuilen kopen. Bovendien is er nog het of de CITES, waar op Marktplaats veelvuldig een beroep wordt gedaan. En ongetwijfeld zal er nog wel meer wetgeving zijn.
  Als ik mijn handtekening zet weet ik graag vooraf wat de juridische stand van zaken is. Een mededeling als “de handel in wilde dieren is wettelijk toegestaan” op de site van Vroege Vogels is mij veel te kort door de bocht, en vermoedelijk op of over het randje van misleiding.

  a) Het is niet toegestaan om oehoe’s etc. te houden en te verhandelen. De aangewezen weg lijkt mij dan een melding aan de toezichthoudende instanties dan wel aan een van de 500 animal cops die wij hebben aangesteld.

  b) Het is wel toegestaan, maar gebeurt onder toestanden waarbij hun welzijn etc. wordt geschaad. Idem, zaak voor toezichthoudende instanties of animal cops.

  b) Het is toegestaan om oehoe’s etc. te houden en te verhandelen. Wil men dit laten verbieden, dan is de aangewezen weg een petitie te richten, niet aan Marktplaats, maar aan de Partij van de Dieren. Die partij slaagde er immers in bijna de godsdienstvrijheid te laten schrappen in het geval van ritueel slachten. Die partij moet dan toch zeker in beweging zijn te krijgen voor wantoestanden op Marktplaats ?

  ReplyDelete
 3. Mensen die sollen met dieren vertonen verachtelijk gedrag.
  Daar heb ik geen wetboek voor nodig.

  ReplyDelete
 4. A. Atsou-Pier,
  aan de buitenkant ziet U betoog er rationeel uit, maar er zitten wel erg veel jurische en burocratische (kronkel)gedachtes en zijpaadjes in. ik vrees dat het gemotiveerd wordt door een gebrek aan gevoel, medeleven, mededogen voor onze gevederde medeschepsels. Dus: letterlijk meedogenloos, gevoelloos en on-empathisch.

  ReplyDelete
 5. Correctie, de PvdD heeft op 10 april al vragen in de Kamer gesteld, met de wet in de hand. Dat had ik natuurlijk eerst moeten checken.

  Is Kamerlid Ouwehand nu ook medogenloos, gevoelloos en on-empathisch ?

  ReplyDelete
 6. A. Atsou-Pier, U bent in ieder geval wel eerlijk dat U terugkomt op iets wat je eerder geschreven hebt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. beste Gert;IK VINDT T TOF DAT ER NOG ZOVEEL DIERENVRIENDEN ZIJN,maar wat ik niet snap is dat de valkeniers steeds aangevallen worden?ik vind dat alle dieren vrij horen te zijn ook koeien schapen paarden etz; vissen worden in een vissekom gehouden op de keukentafel maar heb nog nooit een blije vis gezien,dus laten we niet hyprociet zijn en niet alleen de valkeniers in t vizier nemen.ps.inderdaad een mooie foto van die buizerd maar er staan jaarlijks tientalle vergiftigde of afgeschoten roofvogels in de krant,waarom reageert men niet hierop??GROETJES

   Delete
  2. vito, roofvogels zoals valken behoren niet in gevangenschap gehouden te worden. Ook niet wanneer ze door valkeniers gehouden worden, want dan worden ze toch weer in kooien gehouden ondanks dat ze zo nu en dan mogen rond vliegen. En ze worden daardoor handelswaar, ze kosten en brengen geld op. dat is niet goed. En die kapjes op hun kop zijn ook onnatuurlijk.
   Over je vergelijking met vergiftigde of geschoten roofvogels: dat is een drogreden: net zo als iemand die aangehouden wordt voor snelheidsovertreding zegt: de politie zou meer achter bankovervallers aan moeten zitten in plaats van nette burgers te bekeuren voor ietsje te hard rijden.

   Delete
 7. Wel wat ik hier allemaal lees WOW
  Kijk er zijn nu eenmaal mensen die het niet nauw nemen met het verzorgen en goed behandelen van dieren. Die moet men opsporen en bestraffen, en deze straffen mogen van mij zeer zwaar zijn zoals in Amerika waar men er in de gevangenis voor gaat.
  MAAR, er zijn ook mensen die roofvogels houden op een verantwoorde manier, het betreft dan ook vogels gekweekt in gevangenschap van klein af aan gevoed door deze eigenaars, die elke dag ermee gaan vliegen, die bij het minste bij een dierenarts staan met hun roofvogel, die een hechte band hebben met hun dier. Dit zijn de echte Valkeniers, deze mensen zijn gepassioneerde roofvogel liefhebbers en zien trouwens ook de vogels zeer graag in de natuur zelf, nadat de bijna verdelgt zijn geweest door de boeren met insecten verdelg middelen of er gewoon op werd geschoten.
  En inderdaad er zijn mistoestanden maar hoeveel honden katten konijnen enz worden er op marktplaats verkocht die in erbarmelijke toestanden zitten?????
  Er zou een duidelijke wetgeving moeten komen daar ben ik mee akkoord en diegene die daar voorstander van zijn, zijn de VALKENIERS zelf geloof me.
  Deze week heb ik een Europese Oehoe gekocht gewoon omdat hij mishandelt werd, ik kan hier niets tegen doen, maar ik kan nu wel zorgen dat ze voor de rest van haar leven wel goed behandeld zal worden.Dit is wat elke Valkenier zou doen die ik ken.
  Dus degelijke wetgeving oke strengere controle en straffen ook oke maar niet afgeven op de valkeniers aub want 99,99999% zijn echte dierenvrienden geloof me maar.
  De Backer Ronny (Belgë)
  De Backer Ronny ( België )

  ReplyDelete
 8. Hallo De Backer Ronny, bedankt voor je reactie.

  Bij wat voor iemand heb je die Europese Oehoe gekocht? particulier? kweker? handelaar? valkenier? via Martkplaats?
  Je motivatie om het dier te redden is goed, MAAR: je kunt toch moeilijk alle slecht behandelde dierrn in Nederland en België gaan opkopen? M.a.w: dat is geen oplossing. Bovendien: het houdt de handel in stand, die handelaren verdienen er dus aan. Er moet dus een wettelijke regeling komen. Het liefst met vergunningen en eis om een cursus te volgen. Overigens: wat heb je er voor betaald? (ongeveer)

  Standpunt Nederlandse Vogelsbeschrming:

  --- Vogelbescherming is tegen het houden van roofvogels en uilen door particulieren (zijnde niet-erkende valkeniers) en het houden van roofvogelshows en –demonstraties of andere voorstellingen met (levende) roofvogels en/of uilen voor publiek. Zij beschouwen roofvogels en uilen als wilde dieren die niet in een hok thuis horen.
  ---Roofvogels en uilen dienen te worden opgenomen op een negatief,- dan wel positieflijst voor huisdieren, met name uit oogpunt van faunavervalsing bij ontsnapping en kwaliteit van leven van deze vogels in gevangenschap. Alleen erkende valkeniers, met een valkeniersdiploma, mogen deze vogels houden.
  ---Vogelbescherming wil het aantal valkeniers niet verder uitbreiden, nog het aantal (zowel inheemse als uitheemse) soorten waarmee gejaagd wordt of waarmee schade bestreden wordt.
  ---Vogelbescherming is tegen jacht of schadebestrijding in Natura 2000-gebieden met roofvogels en uilen; ook niet door erkende valkeniers.
  ---Vogelbescherming vindt dat houders van roofvogels en uilen (niet zijnde erkende valkeniers) hun vogels niet mogen laten vliegen, zowel in als buiten ‘het veld’.
  ... ...

  Ook staat het rapport Roofvogel- en uilenshows in Nederland op de site van de Vogelbescherming met de conclusies:

  Werkgroep Roofvogels Nederland, Kerkuilenwerkgroep Nederland, de
  Slechtvalkenwerkgroep en Stichting Oehoewerkgroep Nederland zijn allemaal tegen demonstraties met roofvogels en uilen. Ook zijn deze organisaties van mening dat uilen en roofvogels geen geschikte huisdieren zijn en niet door particulieren zouden moeten worden
  gehouden. Naast welzijns- en ethische aspecten worden de volgende mogelijke effecten op de natuur genoemd:

  ---ontsnapte hybriden verstoren wilde roofvogels;
  ontsnapte hybriden kruisen met wilde verwante soorten;
  ---demonstraties en legale handel bevorderen de wens zelf een roofvogel of uil te bezitten en verhogen daarmee de druk op wilde roofvogels (o.a. het illegaal uithalen van eieren
  en jonge vogels).

  ReplyDelete
 9. Bij het houden van reptielen schijnen ook nogal veel misstanden aan de orde te zijn, hoewel dat vaak ook vaak wel met onwetendheid heeft te maken.

  Als je bijv slangen wilt gaan aanschaffen kun je het beste starten met een eenvoudige beginnersslang, die niet al te snel gestrest raakt en een gemakkelijke eter is, op dat terrein zou een beetje meer voorlichting ook niet verkeerd zijn want er schijnt nogal een wildgroei in het houden van deze dieren gaande te zijn, moeilijk ook om het e.e.a. te controleren, juist omdat ze altijd uit het zicht gehouden worden.

  De buren worden er meestal ook niet echt vrolijk van als ze weten dat je een slang in huis hebt.

  ReplyDelete
 10. Egbert, reptielen heb ik nooit gehad, ik voel me meer aangetrokken tot vogels, maar tegenwoordig ben ik ervan teruggekomen om ze als huisdier te houden. Ik denk dat het plezier in feite aan één kant ligt: mensen vinden het leuk, maar vindt het dier het ook leuk? het dier heeft geen keuze...
  Ik geniet van dieren in de tuin en in de natuur...

  ReplyDelete
 11. Gert: Ik vind reptielen wel fascinerend, maar mijn partner moet er helemaal niets van hebben, dus case closed, vogels vind ik trouwens ook prachtig maar net wat je stelt het is puur voor ons eigen vermaak en eenrichtingsverkeer, het dier heeft inderdaad geen enkele keus.

  Dieren behoren in de vrije natuur en dan valt er voor ons ook genoeg te genieten.

  ReplyDelete

Comments to posts >30 days old are being moderated.
Safari causes problems, please use Firefox or Chrome for adding comments.