01 April 2012

Indische gans waargenomen.

Koppeltje Indische gans Anser indicus, Hoogekampse plas, t.N.v Utrecht
Hoewel ik ze nooit eerder in het wild in Nederland gezien had (voor zover mijn geheugen gaat) is dit onmiskenbaar de Indische gans (Bar-headed Goose, Anser indicus): gele snavel en poten, typerende koptekening. Volgens de vogelgids zijn dit uit gevangenis ontsnapte vogels die in zeer kleine aantallen vooral 's winters in Nederland gezien kunnen worden. De vogels waren behoorlijk tam, dus makkelijk te fotograferen met een eenvoudig toestel. Hij hoort in Centraal-Azië thuis. Hij is bekend omdat hij over de Himalaya trekt, dat is op meer dan 8 km hoogte. Hij is daarmee de hoogst vliegende vogel. Heeft speciale aanpassingen voor het vliegen op grote hoogte (maar die heeft hij in Nederland niet echt nodig!).

PS het blijkt op waarneming.nl  dat twee andere waarnemers ook deze ganzen waargenomen hebben op dezelfde plaats en dezelfde dag en op 31 maart. Wat ik ook vond op waarneming.nl is dat Anser indicus hybridiseert met andere ganzen, een evolutionair interessant gegeven!

2 comments:

  1. ik heb de Indische gans op 16 december 2012 in Spijkenisse gezien en een foto genomen, er zat er een tussen een groep grauwe ganzen

    ReplyDelete
  2. w p hengelmolen bedankt voor je waarneming. Er wordt vaker een indisch gans waargenomen zie waarneming.nl meestal 1 a 2 soms een grotere groep. Het zijn mooie vogels.

    ReplyDelete

Commentaar wordt gemodereerd bij posts ouder dan 30 dagen.