Charles Darwin |
"In the long history of mankind those who learned to collaborate and improvise most effectively have prevailed".Dit zogenaamde Darwin citaat is in geen enkel boek, tijdschriftartikel, manuscript, logboek, reisverslag, aantekenigenschrift, biografie, autobiografie of brief van Darwin terug te vinden volgens de site Darwin Online [1], [2]. Zelfs het woord 'collaborate' [2] geeft nul hits. Dat laatste is lichtelijk verbijsterend, je gaat bijna twijfelen aan de zoekmachine van Darwin Online. Maar woorden als 'collaboration' komen wel voor (in een niet relevante context). Er is een heel kleine kans dat het citaat in een brief voorkomt die nog niet ingescand is [2],[3]. Maar dat het citaat in The Origin of Species (alle editie's) ontbreekt, is op zich al behoorlijk significant, want dat is Darwin's hoofdwerk, waarin hij zijn evolutietheorie uiteenzet. Daarom mag met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid geconcludeerd worden dat dit citaat niet van Darwin is.
Desondanks vindt men het op talloze plaatsen op het internet en zelfs in boeken [4]. Van Hooff had de authenticiteit van het citaat moeten controleren, vooral omdat er geen exacte bronvermelding van het citaat bestaat. (Ik ga er vanuit dat Kruithof van Hooff correct geciteerd heeft; ik was er zelf niet bij).
Mocht U dit nog niet overtuigen: er is een website met fake Darwin-quotes genaamd Six things Darwin never said – and one he did. Makkelijker kan het niet. Er circuleert ook nog een variant:
"In the long history of humankind (and animal kind, too) those who learned to collaborate and improvise most effectively have prevailed."en die is net zo min van Darwin. Hoe het citaat ontstaan is niet duidelijk en dat hoef ik ook niet aan te tonen om het citaat te ontmaskeren. Ook ben ik niet verplicht om synoniemen van het woord 'collaborate' te controleren [5]. Het citaat blijft immers fout. Hoewel het interessant is, hoef ik ook niet na te gaan of de intentie van het citaat terug te vinden is in Darwin's werk. Ik ben van plan dat wel te doen, want ik ben nieuwsgierig geworden wat Darwin nu werkelijk over samenwerking gezegd heeft.
Als het citaat bedoeld is om aan te tonen dat samenwerking in Darwin's evolutietheorie een belangrijke rol speelt, dan is dat mislukt. En dat zou wel eens boomerang effect kunnen hebben. Daarentegen komen de begrippen 'competition' en 'struggle' veelvuldig voor in Darwin's boeken. Het zijn essentiële onderdelen van zijn theorie. Voor Darwin's theorie van natuurlijke selectie was altruisme [6] een groot probleem. Hij kon alleen speculeren over een mogelijke oplossing. Een formele oplossing van het probleem altruisme en samenwerking is pas honderd jaar later door Axelrod, Hamilton, Trivers gepubliceerd. Een leesbare uiteenzetting vindt men in [7].
Postscript
Vrijdenker Dec 2014 |
Ik heb een verkorte versie van dit verhaal aangeboden aan 'De Vrijdenker'. Het is verschenen in het december nummer, pag. 30 in het kleinste lettertype onder de nietszeggende kop 'INGEZONDEN' (alsof het niet mocht opvallen!). Op dezelfde pagina was plaats voor een foto van ... SinterKlaas! Het ironische is dat de inzet het onderwerp 'samenwerking' was! Maar als een buitenstaander (buiten het bestuur en redactie) een ingezonden (maar kritische) brief stuurt dan wordt het zo onopvallend mogelijk ergens in een hoekje op pagina 30 weggestopt. (15 dec 2014).
Postscript 14 Nov
Debunking Fake Albert Einstein Quotes: ook aan Einstein worden fraaie fake quotes toegeschreven. Het mechanisme daarachter is waarschijnlijk ook: als Einstein het heeft gezegd, moet het wel een heel diepe wijsheid zijn.
14 nov: kleine toevoeging in de tekst.
Noten
- Darwin Online (John van Wyhe) is de grootste en meest complete gedigitaliseerde full-text doorzoekbare online bron voor alle teksten van Darwin en een aantal over Darwin. Men kan per document of in 1 keer alle documenten doorzoeken. Ik gebruik de 'Advanced Search'. De site vermeldt "Does not contain the (complete) correspondence of Darwin." De site is populair: "400 million hits since 2006". Zonder deze site zouden we nooit zo'n citaat kunnen controleren en ontmaskeren, want het is ondoenlijk alles zelf te lezen. Dat zou vele jaren kosten. Maar nu kan iedereen een 'Darwin expert' zijn!
- Alternatieve site die Darwin's correspondentie bevat: Darwin Correspondence Project maar die heeft ook nog niet alle brieven gedigitaliseerd. Het woord 'collaborate' wordt 8x gevonden in brieven aan Darwin, dus niet relevant.
- Maar degene die dat moet aantonen is degene die de claim van het Darwincitaat heeft gedaan. Als goede wetenschapper moet je altijd de bron van een citaat (met paginanummer) geven, en dat is hier niet gedaan.
- Google books vindt 2 boeken met het letterlijke citaat (management boeken!). Het variant citaat wordt zelfs in 87 boeken gevonden, waaronder van beroemdheden als J. Craig Venter! (gecontroleerd). Maar google books geeft veel false positive hits (dat verwacht je niet!).
- 'collaboration' en 'cooperation' komen wel voor, maar niet in een relevante context.
- Darwin gebruikt het woord 'altruism' niet. Zoek op: 'social animals', 'social insects', 'sympathy', etc.
- Lee Lan Dugatkin (2006) The Altruism Equation. Seven Scientists Search for the Origins of Goodness. In het eerste hoofdstuk wordt beschreven hoe Darwin worstelde met het altruisme probleem en wat zijn oplossing is.
Gert,
ReplyDeleteHet internet is inderdaad niet te vertrouwen en de bronnen zouden altijd geverifieerd moeten worden. Dat heb je in jouw bericht dus gedaan.
Het zou inderdaad interessant zijn te weten wat Darwin er van dacht.
Nu heb ik verschillende blogs geschreven over verwantenselectie ofwel kin selection of inclusive fitness en daar kwam ter sprake dat Richard Dawkins vasthoudt aan kin selection terwijl E.O. Wilson vasthoudt aan groepsselectie. Deze twee liggen voortdurend overhoop, ook recentelijk heeft E.O. Wilson Dawkins een ‘journalist’ genoemd met de bedoeling hem te beledigen.
Ik vond in mijn oude blogbericht een citaat, in het Nederlands, dat zou weergeven wat Darwin er van dacht in The Descent of Man:
“Hoewel een hoge morele standaard slechts een klein, of helemaal geen, voordeel oplevert voor de individuele man en zijn kinderen ten opzichte van de andere mannen van dezelfde groep […] zal een hogere morele standaard zeker een groot voordeel geven aan één groep over de andere.”
Ik weet niet meer hoe ik aan dit citaat kom maar misschien is dit terug te vinden in het betreffende boek. Ik heb al gezocht, maar kan het niet vinden. Dit citaat zou dus geverifieerd moeten worden.
Marleen zei "Ik weet niet meer hoe ik aan dit citaat kom..." Oei!
ReplyDeleteGeeft niet hoor, het is makkelijk te vinden in Descent of Man:
"It must not be forgotten that although a high standard of morality gives but a slight or no advantage to each individual man and his children over the other men of the same tribe, yet that an advancement in the standard of morality and an increase in the number of well-endowed men will certainly give an immense advantage to one tribe over another. There can be no doubt that a tribe including many members who, from possessing in a high degree the spirit of patriotism, fidelity, obedience, courage, and sympathy, were always ready to give aid to each other and to sacrifice themselves for the common good, would be victorious over most other tribes; and this would be natural selection."
fraaie redenering, maar: GROEPS-SELECTIE!!!
en dat is nogal controversieel.
o.a. omdat Darwin zich niet bewust was van het probleem van cheaters = profiteurs.
Ondertussen heb ik al een paar interessante passages in The Origin gevonden: in hfdstk 'Difficulties' en in 'Instincts'. Ook daar komt Darwin met groeps-selectie (steriele bijen en mierenkolonies). Erg interessant.
Ik weet niet over prof van Hooff het daar over gehad heeft. Dat zou je beter kunnen doen dan een fake citaat.
Heel mooi dat je dat gevonden hebt Gert. Hartelijk dank. Ik hoop dat het bijdraagt. Bovendien kan ik mijn oude blog nu updaten met een kloppende verwijzing naar The Descent of Man.
ReplyDeleteIk moet het slecht (terug)vertaald hebben in het Engels waardoor het niet te traceren was.
Marleen, kun je de link naar dat blog geven?
ReplyDeleteHet blog is het volgende. Niet alles is correct wat ik daar schreef. Het is een wat ouder blog ook.
ReplyDeleteVerwantenselectie
en groepsselectie
ReplyDeleteGert,
een citaat van Darwin dat mij aanspreekt is : “The love for all living creatures is the most noble attribute of man.” (Heb die op mijn blog staan.) Dit schijnt mij wel in de geest van Darwin.
Theo, interessant citaat! waar heb je het vandaan?
ReplyDeleteTheo, de complete quote is deze:
ReplyDelete"They might insist that they were ready to aid their fellow-apes of the same troop in many ways, to risk their lives for them, and to take charge of their orphans; but they would be forced to acknowledge that disinterested love for all living creatures, the most noble attribute of man, was quite beyond their comprehension."
De context wordt meestal weggelaten in zo'n quote maar die is interessant: Darwin heeft het over de ethische en mentale vermogens van "An anthropomorphous ape" die hij met de mens vergelijkt. De aap zou moeten toegeven dat de mens de enige soort is de belangeloze liefde voor alle levende wezens heeft en die aap zou daar niets van snappen. Het paradoxale is dus dat de mens in een opzicht beter is dan de mensapen... De mens die zichzelf het beste dier vindt: ironisch! Tsja, hoeveel mensen hebben die belangeloze liefde voor alle levende wezens? In de wereld van van vandaag is het een minderheid, in Darwin's tijd moet het helemaal zeldzaam zijn geweest (in zijn jeugd schoot hij zelf vogels voor zijn collectie, dat was toen gangbaar).
Gert,
ReplyDeletein die context is het een ander verhaal, ik vond de tekst op zichzelf mooi. Zou je Darwin willen beschrijven als iemand met gevoel voor alle schepselen? Of ben ik hier zelfs Darwin aan het idealiseren.
Theo, Darwin had voor zijn tijd meer belangstelling en bewondering voor de levende natuur dan de meeste van zijn tijdgenoten. Echter in zijn jeugd deed hij aan het schieten van vogels, wat in die tijd normaal was. En wat in de tijd normaal was om van 'lagere' en 'hogere' dieren te spreken en men bedoelde dat letterlijk. Tegenwoordig zijn het versteende begrippen zonder waardeoordeel (tenminste als wetenschappers ze gebruiken). De uitspraak 'disinterested love for all living creatures' deed hij later in zijn leven, 10 - 20 jaar later dan The Origin, in Descent of Man (1871-1882). Een mens verandert in de loop van zijn leven. Evenzo verandert de maatschappij waarin je leeft. In die tijd kwam de anti-slavernij beweging op. In die context moet je Darwin zien. Het opkomen voor onderdrukte minderheden: vrouwen en slaven waren eerst aan de beurt, daarna dieren. Vergeet niet dat de beroemde Alan Turing (in Engeland) vervolgd werd omdat homophilie verboden was! Dat was nog maar 50 jaar geleden.
ReplyDelete"Of ben ik hier zelfs Darwin aan het idealiseren."
Zie ook: Debunking Fake Albert Einstein Quotes: Surely, if Einstein had said these things, then they must be wise indeed!.
Gert,
ReplyDeletenog een vraagje, omdat jij daar veel meer in thuis bent, heeft die belangstelling voor de natuur van Darwin (dus) geleid tot de evolutietheorie?
Dan nog één vraag, (je was tot zover bereid tot een reactie), was de evolutie theorie wel zo origineel dat Darwin deze bedacht, of bestond die aanname toch al veel langer.
Die blangstelling van Darwin voor de natuur, samen met zijn opleiding en afkomst heeft geholpen dat hij met de Beagle meemocht een wereldreis maken en daardoor heeft hij veel planten en dieren gezien die hij thuis nooit gezien had. En dat heeft geholpen bij het opstellen van zijn theorie.
ReplyDeleteVerder: William Paley had een werk geschreven (dat Darwin goed gelezen had) waarin hij alle aanpassingen van organismen aan God toeschreef. Darwin wilde daar gaten in schieten. Hij wilde het beter dan dat doen.
"Dan nog één vraag, (je was tot zover bereid tot een reactie)"
ik ben blij dat je het vraagt!
"was de evolutie theorie wel zo origineel dat Darwin deze bedacht, of bestond die aanname toch al veel langer."
Het (vage) idee van evolutie, dat soorten in de loop van (miljoenen) jaren veranderen was al ouder. Lamarck had een soort evolutietheorie, maar daar ging evolutie in een rechte afstammingslijn en ontstond er steeds nieuw leven tot op de dag van vandaag, en zijn mechanisme was dat als de voorouders van giraffes maar vaak en lang genoeg hun nek strekten om bij de bladeren te komen, zouden hun nakomelingen dat erven. We weten nu dat dat fout is.
Darwin heeft het idee van evolutie overgenomen maar had een vertakte evolutie: nieuwe soorten ontstaan door afsplitsing van bestaande soorten: oftwel: vertakte evolutie, oftwel: Tree of life; boom des levens.
Ten tweede: Darwin had een goed mechanisme: toevallige kleine variaties die door natuurlijke selectie uitgeselecteerd worden, oftwel: survial of the fittest. Dat had Lamarck niet.
Alfred Wallace had tegelijkertijd met Darwin ook natuurlijke selectie en vertakte afstamming ontdekt, maar hij schreef het op in 4 kantjes. Darwin had in The Orign of Species een volledige en consistente theorie ontwikkeld die hij consequent op alle aspecten van de biologie en geologie toepastte. Bovendien nam Darwin zijn taak zo serieus dat hij ook problemen van zijn theorie openlijk besprak en probeerde op te lossen. En dat deed niemand anders.
" of bestond die aanname toch al veel langer."
het is geen aanname, maar een theorie. Een theorie kun je testen, een aanname niet.