22 May 2017

Zonnebadend gedrag nu ook bij pimpelmees waargenomen

zonnebadende pimpelmees (©GK)
14 mei 2017

©GK

©GK

zonnebadende merel (vrouwtje)  ©GK
17 mei 2017

©GK

Het gedrag en de houding is exact hetzelfde: zonnige plek opzoeken, vleugels spreiden, snavel open en in de richting van de zon, veren rechtop zetten, en doodstil blijven zitten. De pimpelmees en de merel doen het op dezelfde wijze. Al eerder had ik over de merel geblogd. Het effect bij de pimpelmees is komisch omdat de rechtopstaande kopveren hem een punk uiterlijk geven. Ik had het nog niet eerder gezien bij de pimpelmees, en had het geluk dat ik de camera had klaar staan. 

De pimpelmees is op een warm stuk natuursteen van de serre van de buurman gaan zitten. Soms gaat hij op de metalen afdekstrip van ons zonnescherm zitten. Ook warm, neem ik aan.

Als ik nauwkeuriger naar de foto's kijk, zie ik dat de merel dwars op de zon zit, en is haar snavel dus niet in de richting van de zon gericht. Ze heeft de vleugels niet echt gespreid zoals de pimpelmees, vooral op de 3e foto goed te zien.

Ook heb ik waargenomen dat de merel met de rug naar de zon en met gespreide staartveren zit. 

5 comments:

 1. Leuke foto's!

  Het doet me denken aan tijden waarin 'degelijke huisvrouwen' hun beddegoed en ander textiel in de zon hingen om te 'wierje' (Fries): om het bloot te stellen aan buitenlucht en zonlicht (UV-licht?). Hoewel men toen nog geen weet had van eventuele ziekteverwekkende micro-organismen, wist men wel dat het goed was voor de hygiëne en dus de gezondheid.

  Weet jij wat het doel is van het zonnebaden van deze vogels?

  ReplyDelete
 2. Sorry Gert, heb het even gegoogeld en het blijkt inderdaad zo te zijn dat het gaat om parasieten e.d. te bestrijden.

  ReplyDelete
 3. Hoi Trouwe Lezeres! Ja, die verklaring van de parasieten komt me bekend voor. Er zijn meerdere verklaringen geopperd, maar geen is echt onderzocht. En, gek genoeg, zijn er wel veel waarnemingen gedaan, een paar mensen hebben er zelfs over geschreven, maar het is niet onderzocht. Welke parasieten? verdwijnen ze echt? wat als een vogel vaak zit te zonnebaden? zijn de parasieten dan weer teruggekomen?
  Ate Dijkstra schrijft in Drentse vogels dat zonnebaden ook voorkomt bij kauwen, zanglijster, houtduif, torenvalk, ekster, heggenmus, spreeuw, zwarte kraai.
  http://natuurtijdschriften.nl/download?type=document;docid=552118
  méér dan ik dacht!
  de pimpelmees komt niet in dat rijtje voor. Die kan er dus aan toegevoegd worden!

  ReplyDelete
 4. De ooievaar (zie vorige blogs) staat centraal in de 2e aflevering van Stadsmormels, zaterdag 27 mei NPO 1 22:05 uur.

  ReplyDelete
 5. Ik vond de aflevering Ooievaars met de commentaarstem van Sesamstraat acteur Aart Staartjes de toon en nivo van het jeugdjournaal hebben. Helaas. Hier en daar aardige opnames, maar geen natuurdocumentaire.

  ReplyDelete

Comments to posts >30 days old are being moderated.
Safari causes problems, please use Firefox or Chrome for adding comments.