13 May 2019

Mei Li Vos: kijk hoe mooi is dat! God, wat heb je dat toch mooi gemaak!

laatste update:  3 februari 2023
 
Mei Li Vos in Adieu God 28 april 2019
"Hoe een zaadje een plant wordt: dat is natuurlijk God. ... Sjonge, wat heb je dat toch mooi gemaakt". ... God moet er toch wel heel veel plezier gehad in hebben om zo'n kind te maken. Om dat zo te ontwerpen." ( 6:25 - 7:40. Adieu God 28 april 2019)
Blauwe winde (Ipomoea). Is het geen wonder: zo'n
grote bloem op zo'n klein plantje uit 1 zaadje
in zo'n klein potje grond? ©Susan
What God hath done is rightly done! (listen) BWV 99

 

Politica en politicologe Mei Li Vos bewondert het kiemplantje dat groeit uit een minuscuul zaadje. Op zich is dat prima. Maar, zij doet dat op een religieuze, christelijke manier en gebruikt daarbij het woord 'God'. Wat heeft God dat toch mooi gemaakt. Hetzelfde geldt voor een baby. Wat heeft God dat toch mooi gemaakt.

Twee jaar!
Ook de ontwikkeling van eicel tot
baby wordt door DNA gestuurd.
Fouten in hetzelfde DNA veroorzaken tumoren.
En God zag dat het goed was

Voor een bioloog zijn dat geen wonderen. De wetenschappelijke verklaring is –kort samengevat– DNA. Biologen weten dat de groei van het kiemplantje gestuurd wordt door een ontwikkelingsprogramma dat vastligt in het DNA in het zaad. Verder is er niets nodig. Gewoon een beetje aarde en water toevoegen.

Ik heb er géén bezwaar tegen om DNA een wonderlijk mooi molecuul te noemen. Ik heb er vele malen over geblogd. DNA is een verbazingwekkende en zeer geslaagde vondst om het leven op aarde op dit molecuul te baseren. Maar dat is allemaal metaforisch taalgebruik. Als je een kiemplantje of baby onderzoekt vindt je niets dan moleculen. Er is nooit hogere macht gevonden die sturend werkt. Want:

baby met een ernstige vorm van microcefalie
ten gevolge van het Zika virus (zie mijn blog)
Des HEEREN werken zijn zeer groot


Je zal het maar hebben: De ziekte van Ullrich (aangeboren erfelijke spierziekte).

De ziekte van Ullrich

Zie de documentaire Als Mara lacht.
 

Mei Li Vos verwoordt haar bewondering in religieuze termen. Dat gaat op twee fronten fout: 

  1. het wetenschappelijke aspect: de oorzaken van het ontwikkelingsproces zijn biochemisch en niet bovennatuurlijk
  2. het morele aspect: ongewild bewonder je een immorele God
Bijvoorbeeld:
Toxoplasma gondii parasiet (©wikipedia)
En God zag dat het goed was

De Toxoplasma parasiet kan zich vestigen in de menselijke hersenen. Deze eencellige parasiet kan levensbedreigend zijn voor de ongeboren vrucht. Tevens kan ze blindheid veroorzaken. Heeft de God van Mei Li Vos ook deze bewonderenswaardige parasiet geschapen?

Shigella flexneri bacteria (Nature)

De Shigella bacteria doodt jaarlijks meer dan 200.000 mensen, inclusief kinderen, maar ontwikkelt resistentie tegen antibiotica. O, wat heeft God dat toch mooi geschapen!

brandnetelhaartjes (bron)
Wir danken dir, Gott, wir danken dir!

Mei Li Vos kan er niet aan ontkomen om het kiemplantje van een brandnetel even bewonderenswaardig te vinden. Als ze consequent is moet ze 'het ontwerp' van de brandnetel die een cocktail van acetylcholine, histamine, serotonine en mierenzuur in je huid spuit ook bewonderen. Wat heeft God dat toch mooi gemaakt!
Maar er is een plant die volgens hetzelfde principe werkt maar vele malen giftiger en pijnlijker is:


De giftige Gympie Gympie plant (Dendrocnide moroides)
(by Cgoodwin - Own work, CC BY 3.0)
Gott, man lobet dich

De brandharen bevatten het gif moroïdine dat na contact met de huid zeer ernstige jeuk en ernstige brandende pijn doet ontstaan. Zo erg zelfs, dat sommige mensen hierdoor zelfmoord hebben gepleegd (NOS). Wat heeft God dat toch mooi gemaakt! Tel je zegeningen! Heeft U er nog niet genoeg van? Hier is een lijst met de 10 giftigste planten die God heeft geschapen.

Kwallen kunnen er ook wat van:

Avispa marina cropped.png
box jellyfish (kubuskwal) ©wikipedia
Wat zit er toch een hoop gif in de natuur!
Gott hat alles wohlgemacht!

De kubuskwal (box jellyfish) is een van de dodelijkste dieren op aarde. Contact met een kubuskwal kan tot de dood leiden binnen 2 - 5 minuten. Wat heeft God dat toch mooi ontworpen!

©Jenny (JennyHuang) from Taipei - Flickr, CC BY 2.0
Valentinni's sharpnose puffer
Puffervissen bevatten tetrodotoxin
See, what His Love can do! (BWV 85)


Wat heeft God de buxusmot toch mooi ontworpen! (eigen foto)
Was Gott tut, das ist wohlgetan! (luister)
mooi!


Ook de buxusrups is prachtig om te zien!
©Didier Descouens, wikipedia
Lobe den Herren! (youtube)


Black mamba is een van de dodelijkste slangen ter wereld. ©wikipedia
Wat heeft God dat toch mooi ontworpen! Glorie aan God
"Bites from venomous snakes kill more than 100,000 people a year"
zie verder: List of dangerous snakes

door muggen verspreide infectieziekten, NOS 12 juni 2019
chikungunya, knokkelkoorts (dengue), zandmuggenziekte (leishmaniasis), hersenvliesontsteking
Wat heeft God die muggen toch mooi gemaakt! [3],[4]
teek: overbrenger van de Lymeziekte (©wikipedia)
Wat heeft God dat toch mooi gemaakt!
zo'n klein beestje dat zoveel ellende kan veroorzaken!


En zo zijn er nog veel meer bewonderenswaardige dodelijke dieren in de natuur. Je kunt lijstjes vinden op het internet zoals Top 10 Deadliest Animals. Wat heeft God dat toch mooi ontworpen! [2]

Schurftmijt. bron: NOS & Mary Evans/ Picture Library Ltd.

Schurft (scabiës) is een aandoening die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Het diertje graaft gangen in de huid en legt daar eitjes. Dit veroorzaakt jeuk en een ontstekingsreactie. Oh! Wat mooi!

 

Vliegenzwam ©Gert Korthof
Wat heeft God de vliegenzwam toch mooi ontworpen!
zie: Mushroom poisoning
zie: List of deadly fungus species

Paddenstoelen staan bekend om hun rijkdom aan giftige stoffen. De Vliegenzwam (zie foto) bevat giftige stoffen zoals muscimol en ibotenic acid. De Groene knolamaniet is een van de giftigste paddenstoelen ter wereld. 

Groene knolamaniet (wikipedia)

In het Engels wordt de paddenstoel 'death angel' genoemd! Niets wordt aan het toeval overgelaten: veel giftige paddenstoelen lijken op eetbare paddenstoelen zodat de kans op dodelijke vergissingen groter wordt! Tel je zegeningen!

Cactus uit Peru bevat mescaline (hallucinerende stof)
Wat heeft God dat toch mooi ontworpen!
Wir danken dir, Gott, wir danken dir!

En zo zijn er nog honderden plantensoorten die psycho-actieve (hallucinerende) stoffen bevatten: List of psychoactive plants. Wat heeft God dat toch mooi ontworpen.

poliovirus ©wikipedia
Wat heeft God dat toch mooi ontworpen!
En God zag dat het goed was!

©www.turbosquid.com
Plasmodium falciparum: veroorzaker van malaria.
En God zag dat het goed was!

Wat heeft God de Cholera bacterie toch mooi gemaakt!
Een wonder van nanotechnologie: zoveel venijn in zo'n kleine bacterie!

©wikipedia
De Cholera bacterie maakt 3–5 miljoen mensen ziek en doodt 58.000 – 130.000 mensen per jaar.

Mycobacterium tuberculosis (© wikimedia commons, Kennislink)
Wat heeft God de tuberculose bacterie toch mooi gemaakt! Een topper!
Der Herr denket an uns! (youtube)

De tuberculose bacterie weet zich slim te verstoppen in ons immuunsysteem. Met 1,5 miljoen slachtoffers per jaar is tuberculose al jaren een van de top tien doodsoorzaken wereldwijd! Echt een topper! Tel je zegeningen!


DNA animation
Als DNA perfect is, waarom dan dood, erfelijke ziekte, kanker?
~DNA: een godsgeschenk!~



Het zal de lezer niet veel moeite kosten om informatie over aangeboren en erfelijke aandoeningen te vinden. Bijvoorbeeld: erfelijkheid.nl en informatie van diverse patiëntenverenigingen. Wat heeft God dat toch mooi ontworpen!


You made them all in wisdom (Psalm 104)


Mei Li Vos 'vergeet' dat vele baby's nooit levend geboren worden en voortijdig eindigen in spontane abortussen (miscarriage). Tel je zegeningen!!

Het morele aspect: ook de grootste moordenaar aller tijden is geboren als een schattige, onschuldige baby. Wat heeft God dat toch mooi ontworpen!

De bewondering van Mei Li Vos valt wat mij betreft in de categorie: 

regenboog (wikipedia)
'Kijk een regenboog! Dat is God! Wat heeft God dat toch mooi ontworpen!

Bliksem en donder! God is boos! Dat is niet meer van deze tijd.

Het kan zijn dat Mei Li Vos weet dat biologen kiemplantjes en baby's tegenwoordig met DNA en evolutie verklaren [1]. Goed. Ze selectief verwonderd. Alleen onschuldige baby's en kiemplantjes toeschrijven aan God.

Als ze wel consequent en eerlijk is en het ontwerp van giftige planten [5] en dieren (etc) toeschrijft aan God, en aangeboren en erfelijke ziektes toeschrijft aan God, dan kun je die God geen moreel wezen meer noemen. Verklaar je deze zaken met DNA, dan heb je géén moreel oordeel uitgesproken. Dat is het grote voordeel van een wetenschappelijke verklaring.

 

The Seeds of Life

Ik kan Mei Li Vos aanbevelen om de geschiedenis van de biologie te lezen. Eén van de meest indrukwekkende en geslaagde boeken, die ook goed leesbaar is voor niet-biologen, is:

Edward Dolnick (2017)

Edward Dolnick (2017): 'The Seeds of Life: From Aristotle to da Vinci, from Sharks' Teeth to Frogs' Pants, the Long and Strange Quest to Discover Where Babies Come From'. Ik heb er eerder over geblogd.
 

Ik leerde uit dit boek hoe weinig ze vroeger wisten, hoeveel misverstanden en vooroordelen vroeger een rol speelden, en hoe veel we de afgelopen eeuwen te weten zijn gekomen over hoe het leven in elkaar zit. Die kennistoename vind ik veel bewonderenswaardiger dan de naïeve uitroep: Wat heeft God dat toch allemaal mooi gemaakt.

Postscript

16 mei 2019

In een bespreking van het boek van Philip Ball (2019) How to Grow a Human: Adventures in Who We Are and How We Are Made  kwam ik deze uitspraak tegen: 'This awe evokes some much-needed humility'. 
Dit was naar aanleiding van de verrassende complexiteit van het inwendige van de cel. Met als gevolg enige bescheidenheid van de wetenschap over wat we weten en begrijpen. Het is dus niet zo dat wetenschappers per definitie arrogant zouden zijn en menen dat ze alles weten of begrijpen. Er is en blijft voldoende in wetenschappelijk onderzoek om je over te verwonderen. Maar het voegt totaal niets toe om dat wonderlijke met het woord 'god' te beschrijven. (Bespreking in Nature 13 mei 2019.)
Tenslotte: als de wetenschap niet heel diep in de details van de werking van de cel duikt, zul je nooit een therapie vinden voor welke ziekte dan ook. Heel cru gezegd: met God kun je geen ziekte genezen, met sommige medicijnen wel.




Updates: regelmatig worden er mooie plaatjes toegevoegd. Tips zijn welkom!


Noten

  1. Als ze wel van DNA gehoord heeft is het waarschijnlijk onbegrijpelijk ingewikkeld. Vervolgens ziet ze dat aan voor onbegrijpelijk in het algemeen. Ze kan als leek niet inschatten hoeveel biologen begrijpen van ontwikkelingsprocessen. Samengevoegd met Gods Alwetendheid en Wijsheid is het voor haar een wonder. Ze zegt dus eigenlijk: ik begrijp het niet en niemand kan het begrijpen, want wat God gemaakt heeft is nooit door mensen te bevatten. [ woensdag 15 mei ]
  2. In het nieuws: "Mensen die rauw vlees eten, kunnen de Toxoplasma-parasiet binnenkrijgen en de infectieziekte toxoplasmose krijgen. ... kankerpatiënten en zwangere vrouwen lopen meer risico. De infectieziekte kan leiden tot miskramen, vroeggeboorten en hersen- en oogafwijkingen bij het kind." (NOS 15 mei 2019). Wat heeft God dat toch mooi gemaakt die Toxoplasma parasiet! [ woensdag 15 mei] Wat het Zika virus ons leert over de potenties van het embryo
  3. Wat heeft God het DNA en de hersenen van de steekmug toch mooi gemaakt:  Mosquito brains encode unique features of human odour to drive host seeking, het DNA en hersenen van de steekmug zijn specifiek geprogrammeerd, gefinetuned om mensen te vinden! 26 mei 2022
  4. Het gaat nog verder: malaria parasieten veranderen de geur van hun menselijke 'gastheren' zodat ze aantrekkelijk worden voor muggen, die de parasiet weer naar een volgend slachtoffer kunnen transporteren! Daar is over nagedacht! Niets is aan het toeval overgelaten!  Zika, dengue viruses make victims smell better to mosquitoes. Science 30 Jun 2022 
  5. Elizabeth A. Dauncey & Sonny Larsson (2018) 'Plants That Kill: A Natural History of the World's Most Poisonous Plants'. PRINCETON UNIV PR. Volledigheidshalve: er bestaat ook een boek met de titel: 'Plants That Cure: A natural history of the world’s most important medicinal plants'.! 13 Sep 2022 


Bronnen

 

Zie ook deze blogs

 

6 comments:

  1. gert

    hebben we hier niet gewoon te maken met onwetendheid?
    (met als gevolg een weldadige mate van stompzinnigheid die ze vervolgens weer makkelijk weg kan praten met metaforen- omdat je metaforen voor alles kunt gebruiken, zelfs als je ze letterlijk gelooft :-) )


    ReplyDelete
  2. Harry, onwetendheid! op vele gebieden zijn jij en ik volkomen onwetend! We zijn zelfs onwetend op gebieden waarvan we nog nooit gehoord hebben. Ik weet niets van kwantummechanica en de gevolgen van de handelsoorlog tussen Amerika en China voor de internationale handel en de prijzen van consumentenproducten.

    Ik weet voldoende van biologie om te zeggen dat zij onwetend is op het gebied van de biologie. Maar verder weet ik niets van haar. Accepteert zij evolutie? klimaat? etc ik weet het niet. Ik weet niets van haar carrière, etc. Op welke gebieden ben jij onwetend? Wat weet jij van de geschiedenis van de biologie?

    Het desastreuze van het geloof in een alwetende God is de gelovigen denken en dat al die wetenschappers bij elkaar dus niets weten en bij lange na niet in de buurt komen van Gods alwetendheid. Dus wetenschap is niet interessant, het is prutswerk. Dit soort gedachten houdt gelovigen dom want het weerhoudt hun van zich te interesseren in wetenschap. En dan krijg je dat soort uitspraken die Vos doet.

    ReplyDelete
  3. gert,

    op welke gebieden ik onwetend ben? Daar probeer ik dus al mijn hele leven achter te komen, ik lees me te pletter, maar word alleen maar onwetender (vrij naar Plato).

    ik bedoelde: maak je niet zo druk om een stuk onbenul als Vos. We komen tijd te kort. Snel weer aan de slag!

    bijvoorbeeld dit al gezien:

    https://doi.org/10.1038/s41586-019-1192-5

    ?

    gr h

    ReplyDelete
  4. Total synthesis of Escherichia coli with a recoded genome:
    dat ziet er waanzinnig interessant uit!
    Dank! Dank! Dank!

    ReplyDelete
  5. Harry, ik had dat artikel gemist hoewel ik het Nature nummer van 16 mei bekeken had. Het artikel is een NEWS AND VIEWS 16 May 2019 maar staat toch niet in het 'Nature nummer van 16 mei' (heb ik gecontroleerd achteraf) terwijl er in ieder Nature nummer een sectie News and Views is. Misschien komt het nummer van volgende week donderdag?
    Dit is nogal verwarrend: Website en het traditionele Nature nummer dat altijd op donderdag verschijnt verschillen, lopen niet synchroon.
    Ook het originele research artikel 'Total synthesis of Escherichia coli with a recoded genome' (Published: 15 May 2019) staat op de website van Nature, maar NIET in het nature nummer van donderdag 16 mei. Er worden dus doorlopend artikelen gepubliceerd op de website, en de donderdag editie is kennelijk uitsluitend een kopie van de papieren editie?
    Ik moet dus in het vervolg de hoofdpagina van de website eerst bekijken om niets te missen...

    ReplyDelete
  6. Het blijkt dat het artikel 'Total synthesis of Escherichia coli with a recoded genome', in het Nature nummer van donderdag 23 mei is verschenen. Het blijft verwarrend omdat in dat nummer artikelen ziet met verschillende data: 8, 13, 15, 16, 20, 21, 22 May en zelfs eentje met 17 april als datum. Kennelijk is het donderdag nummer een verzameling van een hoop 'oude' artikelen. Er is geen enkele met datum 23 May!

    ReplyDelete

Comments to posts >30 days old are being moderated.
Safari causes problems, please use Firefox or Chrome for adding comments.