"Niemand zal bij het eten van een rookworst van vlees denken heel gezond bezig te zijn. Het vet druipt er vanaf en is voor een groot deel van de ongezonde verzadigde soort. Ook zijn rookworsten flink zout."
Consumentegids Februari 2022 De vegavariant Eet smakelijk? |
Nadat de Consumentenbond heeft erkend dat
vleesrookworsten ongezond zijn, gaan ze vrolijk vegetarische en
veganistische rookworsten testen ... op gezondheid! Als vleesrookworsten
zo ongezond zijn, zou je verwachten dat ze die gaan testen. Niet
dus. Consumentenbondlogica.
vet
Volgens de Consumentenbond zijn vegaworsten niet per se gezonder: "het totale vetgehalte is met maximaal 23 gram per 100 gram niet per se lager". Maar hoe kun je twee dingen vergelijken als je niet twee getallen hebt? De vetgehalte van de 7 geteste vegaworsten staan netjes in de tabel (hartelijk dank), maar de vetgehaltes van vleesworsten krijgen we niet te zien. Dit komt omdat je eigenlijk niet het vetgehalte moet vergelijken, maar het percentage verzadigd vet. En dan blijkt:
"Het gezondheidsvoordeel zit hem in het kleinere aandeel verzadigd vet: het percentage verzadigd vet ten opzichte van het totale vetgehalte. Bij 3 vegaworsten is dit rond de 10% aanzienlijk lager dan de ongeveer 40% in rookworsten van rund- of varkensvlees" (p.12). Met recht zou er dus een kopje gemaakt kunnen worden: "Vegaworst 4x gezonder dan vleesworst". Gemiste kans.
zout
Mag ik dus concluderen dat sommige vegaworsten gezonder zijn? Niet te snel! Er bestaat ook nog zo iets als zout. Uit de test blijkt dat vegaworsten ruim 2 gram zout per 100 gram bevatten. Dat is vergelijkbaar met het origineel (=vleesworst). Dus even slecht? Helaas, er zijn 2 vegaworsten die minder zout bevatten. Geen nood, dat noemen ze: 'enigszins bescheiden' met zout. Dat klinkt niet positief. Alsof het uit zuinigheid gedaan is. Noem het gewoon: 'niet te veel zout'. Beter: twee vegaworsten zijn gezonder dan vleesworst wat betreft zout.
eiwit
Wat hebben we nog meer? Eiwit natuurlijk. (Leuk woord trouwens: ei-wit) Eiwit is gezond schrijft de Consumentenbond. Echt vlees bevat 20% eiwit. Er is maar één vegaworst die dat haalt en nog twee andere komen aardig in de buurt. De 'slechtste' twee halen nog geen 10%. De eiwitgehaltes (gram) staan niet in de tabel. Er staan alleen maar 'rapportcijfers' in de tabel (behalve 1 kolom met vetgehaltes). Niet echt informatief. We kunnen dus niets controleren en niets vergelijken. Wat zijn eigenlijk de eiwitgehaltes van vleesworst? Mijn bezwaar tegen deze benadering: veganisten halen hun eiwitten ook uit bonen, linzen, noten, soja en quinoa en komen dus geen eiwitten te kort. Je moet dus de totale dagelijkse inname bekijken. Niet alleen de worst. Eiwitten zijn ook niet de enige energieleveranciers. Ook koolhydraten en vet leveren energie.
duurzaamheid
De consumentenbond geeft toe dat vegarookworsten duurzamer (=klimaatvriendelijker) zijn dan vleesrookworsten. Dank U! Maar ze voegt er direct een disclaimer aan toe: dit valt soms tegen. Er is nl. een worst grotendeels gemaakt uit melk (dus niet veganistisch). De andere 6 zijn dus wel duurzaam genoeg? Er is dus verschil. Maar duurzaamheid staat niet in de tabel en wordt ook niet meegeteld in het eindoordeel. Niet belangrijk?
plastic
Waar kunnen we nog meer kritiek op hebben? Soms wordt plastic gebruikt
in de verpakking. Het komt niet voor in de tabel. Worden vleesworsten
niet verpakt dan?
Het artikel samengevat in één foto! Duidelijker kan het niet! Dank U wel! |
smaak
Zijn we nu klaar? Nee. Het belangrijkste nadeel van vegaworsten is de
smaak. Smaak is subjectief, maar de Consumentenbond heeft een smaakpanel
laten proeven. Ze smaken niet lekker volgens het panel. Slechts twee
worsten halen nét een voldoende voor smaak. Maar die twee hebben dan
weer een onvoldoende voor voedingswaarde. Helaas. Opvallend is dat smaak
het zwaarste weegt in het eindoordeel: 40%. Daarom krijgt geen enkele
worst het predicaat 'Beste uit de Test'. Klein detail: twee worsten
smaakten aanzienlijk beter wanneer ze in de koekenpan of oven
werden bereid. Goed nieuws? Toch niet. Die resultaten worden dan weer
niet meegeteld in het eindoordeel!
vegetarisch/vegan
Het kenmerk 'vegetarisch/vegan' staat wel in de tabel, maar telt niet mee in het eindoordeel. Helaas. Voor vegetariërs en vooral voor veganisten is dierenwelzijn het belangrijkste argument om voor vegaworsten te kiezen. Er zitten maar twee veganistische rookworsten in de test. Maar er is nog een derde [1] die goed smaakt en gezond is. Toevallig niet in de test? Alleen smaak, gezondheid en etiket (!) tellen mee in het eindoordeel. De bij uitstek belangrijke kenmerken dierenwelzijn en klimaatvriendelijkheid tellen helemaal niet mee in het oordeel! Wat een misser! En die twee zijn de belangrijkste redenen waarom er minder vlees gegeten wordt en er meer vraag is naar vleesvervangers [2].
dierenwelzijn
In een kader in de tekst komt dierenwelzijn zijdelings aan bod. Voor mensen die toch vlees willen eten adviseert de Consumentenbond om rookworsten van hanenvlees te eten. Merkwaardig advies in een test van vegetarische worsten! Consumentenbondlogica. Het is fout, maar minder fout?
Een feit is dat alle vegetarische worsten per definitie beter scoren op dierenwelzijn en klimaatvriendelijkheid dan vleesworsten. En vegan worsten scoren nog hoger. Precies die twee criteria tellen gewoon niet mee voor de Consumentenbond. Waarom? Toeval? Met opzet? Ik durf het bijna niet te vragen: heeft de Consumentenbond vooroordelen tegen vleesvervangers? Net als de meerderheid van de Nederlanders? Nee, het ligt niet aan het smaakpanel, want die ontwerpen de test niet, geven niet het eindoordeel en schrijven het artikel niet.
vezels
Volgens het Voedingscentrum [3] zijn vezels belangrijk voor de gezondheid. Helaas worden vezels niet meegenomen in de tabel. Vezels zitten uitsluitend in plantaardige producten, niet in vlees.
groot en vetgedrukt: gemiddelde smaakoordeel onvoldoende! |
conclusie
De negatieve kanten worden benadrukt, de positieve kanten worden terloops genoemd of tellen zelfs helemaal niet mee.
Ongeacht de uitkomsten van de verschillende testonderdelen bepaalt de Consumentbond zelf hoe zwaar die onderdelen meetellen in het eindoordeel:
smaak 40% + verzadigd vet 20% + zout 20% + eiwit 15% + etiket 5% =
100%
Dierenwelzijn: 0%, duurzaamheid (klimaat): 0%, vezels: 0%, prijs: 0%.
Waarom weegt smaak het zwaarste? Waarom smaak niet 20% of 60% meewegen? Er wordt geen verantwoording afgelegd van de gekozen weging, inclusief waarom
bepaalde kenmerken helemaal niet meetellen. Toch hebben die wegingen een beslissende invloed op het eindoordeel. Zegt het
panel dat smaak het belangrijkste is? We komen het niet te weten. Bovendien bestaan alle
deelbeoordelingen uit oncontroleerbare 'rapportcijfers' van de
Consumentenbond zelf. Waarop zijn die gebaseerd? Ik kan niet zegen dat er fouten in zitten. Ik kan ze gewoon niet controleren. Dat is mijn punt. Het eindoordeel is ook weer
een 'rapportcijfer' dat gebaseerd is op het gewogen gemiddelde van die
ondoorgrondelijke deelrapportcijfers. Al met al is dit een behoorlijk subjectieve en niet-transparante
en dus niet wetenschappelijke manier van testen.
Update 11 feb: kleine esthetische edits in de tekst.
Noten
-
Vivera plantaardige rookworst. bevat 9% eiwit , vitamine B12, ijzer. Zout: 1,5 gr/100 gram (=
laag), verlaagd natrium zout (=gezond), 14 gram vet waarvan
verzadigde vetzuren 5,0 gram (=gezond!). Zie plaatje
hieronder. In een noot op pagina 13 wordt gezegd dat Vivera
"niet op smaak getest is en daarom ontbreekt in de test. Het
verzadigd vetgehalte is door de gebruikte kokosolie flink hoog, het
zoutgehalte is bescheiden." Hoe hoog is het vetgehalte? Wordt niet
gezegd. Wordt ook niet vergeleken met andere vegaworsten of
vleesworsten.
- Vegetarisch aanbod: groei, verbreding en verbetering, Levensmiddelenkrant, 22 okt 2020.
- Hoe krijg ik voldoende vezels binnen? Voedingscentrum
Vivera
plantaardige rookworst |
No comments:
Post a Comment
Comments to posts >30 days old are being moderated.
Safari causes problems, please use Firefox or Chrome for adding comments.