19 January 2011

Labyrint filmt bij milieuovertreder Thermphos

De Labyrint uitzending van gisteren dinsdag 18 januari was een interessante uitzending over recycling van fosfor uit menselijke poep en pies. Klinkt nogal lachwekkend, maar het is een serieus onderwerp over de oprakende wereldvoorraden fosfor.
 

Maar wat mij opviel was Labyrint directeur Rob de Ruiter van Thermphos (één van de grootste fosforproducenten ter wereld) uitgebreid aan het woord liet. Hij had nuttige dingen over fosfor te vertellen. Maar wat de directeur niet vertelde, en Labyrint ook niet, is dat de VROM-inspectie in 2010 gedreigd had Thermphos (Vlissingen) te sluiten op grond van herhaald overtreden van de milieueisen. (NOS). Het bedrijf stoot te veel dioxine uit en neemt een loopje met milieueisen. De inspectie noemt de situatie bij het bedrijf ernstig en zorgwekkend. Op 15 mei 2009 kwamen er zelfs twee werknemers van Thermphos door een bedrijfsongeval om het leven. Er is ontzettend veel mis met het bedrijf Thermphos (zie complete lijst van de NOS). Een misser van Labyrint. Hun onderwerp was notabene duurzaamheid. Ze hebben een hardnekkige milieuovertreder gekozen in een issue over duurzaamheid. Slecht gekozen.

Er was één hilarische opmerking van de directeur de Ruiter: "Fosfor is fosfor. Je kunt dat niet vervangen"! Leuk hoor, na de Labyrint uitzending  Bacterie ontdekt die arsenicum in plaats van fosfor gebruikt !!!

5 comments:

 1. Tsja, die bacterie staat ter discussie en ook als hij echt is: in mijn moestuin werkt arsenaat toch echt niet zo goed als fosfaat. Dus had hij moeten zeggen: zonder fosfor gaan we allemaal dood, behalve een paar bacteriën in Californië? Lijkt me een nogal vergezochte opmerking Gert.
  En een milieuovertreder kan nog steeds oprechte duurzaamheidsdoelen hebben. Ik neem aan dat labyrint het wel even gecheckt heeft van te voren.

  ReplyDelete
 2. Van wie is bovenstaande reactie?
  Die laatste opmerking van mij was een aardigheidje!!! Een leuke associatie!!!
  Heb jij die links van de NOS over Thermphos opgezocht? Ik vrees dat Labyrint geen vooronderzoek naar Thermphos heeft gedaan. Je kunt verdorie toch wel iemand anders in Nederland vinden die iets over oprakende fosfor voorraden kan vertellen!
  Jij neemt serieus wat je niet serieus moet nemen, en neemt niet serieus wat je wel serieus moet nemen.

  ReplyDelete
 3. Als de reactie van Anoniem 23 januari 2011 00:49 van Layrint zelf is: het is niet mijn bedoeling om Labyrint af te kraken. Ik vind het nog steeds een goed programma, dat ik echt niet ga overslaan! Het ging mij alleen om het onderdeel Thermphos. Ik vind een een bedrijf dat herhaaldelijk milieuwetgeving overtreedt een zeer ernstige zaak! Daarop heb ik kritiek. Ik hoop dat Labyrint hier iets mee doet. Succes!
  Tenslotte: waarom Anoniem?

  ReplyDelete
 4. Bezopen toestand. Wisten jullie dat Thermphos lid is van een vage duurzaamheidsclub? check this: http://www.mvonederland.nl/partner/thermphos-international-bv?l=u. De wereld op zijn kop...

  Dat Labyrint is waarschijnlijk van linkse snit. Vm. minister Cramer van VROM heeft Thermphos ook ooit geduid als een 'parel van Zeeland'. Een gotspe. Het is het smerigste bedrijf van Nederland. Dat hebben NOS, Nieuwsuur en Zembla vastgesteld.

  ReplyDelete
 5. Anonymous:
  www.mvonederland.nl/...
  "U heeft niet voldoende toegangsrechten voor deze pagina."
  De website is overigens zeer informatief!

  ReplyDelete

Comments to posts >30 days old are being moderated.
Safari causes problems, please use Firefox or Chrome for adding comments.