04 January 2011

Labyrint uitzending

 gastbijdrage Labyrint

Aflevering Technologische evolutie 
dinsdag 11 januari 21.25 uur Nederland 2

De mens is van nature kunstmatig en alle technologie in beginsel menselijk. Vanaf het begin van zijn bestaan maakt de mens al gebruik van techniek om te overleven. Erg uniek is dit niet, want ook de Neanderthaler jaagde bijvoorbeeld met speren. Maar hoe weten we dat zo zeker?
Neem nou het onlangs gevonden schedeldakje van de ‘eerste Nederlander’ genaamd Krijn. Hoe kunnen we aan een klein stukje bot zien dat Krijn een Neanderthaler was? Of zelfs hoe hij gejaagd heeft?


Het antwoord op deze vragen is vrij simpel: door het te bestuderen met steeds geavanceerder rakende technologie. Deze nieuwste technologieën stellen ons in staat steeds moeilijkere vraagstukken te beantwoorden. Het is nu mogelijk het leven van Krijn te reconstrueren: van hoe hij eruit zag tot wat hij at en hoe hij liep. Nooit eerder keken we zo goed 50.000 jaar terug in de tijd. Labyrint bezocht het Max Planck Instituut in Leipzig, de enige plek in de wereld waar al deze moderne technologieën samenkomen voor het onderzoek naar de menselijke evolutie.
Dit jaar promoveerde Gerard  Jagers op Akkerhuis op zijn onderzoek naar een patroon in de evolutie van alles. Dit patroon stelt hem in staat te vertellen welke weg de evolutie in zal slaan in de toekomst. Zal de mens nog gaan veranderen of heeft de huidige technologie het ons zo makkelijk gemaakt dat veranderen niet meer nodig is? De mogelijkheden lijken eindeloos. Je kunt technologie zelfs beschouwen als een extensie van de mens, ga maar eens na hoe afhankelijk je er van bent tijdens je dag maar ook je nacht. Wat zal de explosieve ontwikkeling van technologie vandaag de dag als gevolg hebben voor de evolutie in de toekomst?

Direct na de uitzending kun je doorpraten met wetenschappers in de wekelijkse Labyrint Twittersessie. 
Kijk mee op de site en stel je vragen via Twitter of chat:

1 comment:

  1. Labyrint:
    de complimenten voor de mooie programma's die jullie maken! Vooral degene over arseen bacteries was een topper!

    ReplyDelete

Comments to posts >30 days old are being moderated.
Safari causes problems, please use Firefox or Chrome for adding comments.