18 December 2013

Van Rossum redux in Reformatorisch Dagblad. Gastbijdrage Gerdien de Jong

Het Reformatorisch Dagblad heeft ter gelegenheid van de eerste verjaardag van de promotie van Joris van Rossum aan de VU een interview met professor Ronald Meester. Ik mocht wat opmerkingen maken over dat proefschrift.

Het interview met Meester*): Prof. Meester: Evolutie vaak ideologie (Reformatorisch Dagblad 18 Dec 2013)


Volledige reactie Gerdien de Jong naar aanleiding van interview prof. Meester
(Reformatorisch Dagblad 18 Dec 2013)

Voor de liefhebber, maar nieuws  biedt het niet.

Gerdien de Jong.

Vorige blogs over dit onderwerp:*) Het meeste recente boek van Ronald Meester:

Ronald Meester (2014) Arrogant. waarom wetenschappers vaak minder weten dan ze denken, Ankh-Hermes B.V., Uitgeverij, 15 jan. 2014 - 256 pagina'sPostscript 25 juli 2015

The Evolution of Sex Determination
Leo W. Beukeboom & Nicolas Perrin
Oxford University Press
ISBN 9780199857148
Hardcover, 240 pagina’s, 69 euro

 

In een inteview met de Groninger evolutionair geneticus Leo Beukeboom in BioNieuws 30 aug 2014:

‘Waarom seks bestaat is inderdaad nog steeds een mysterie. Het is in ieder geval heel makkelijk om alle kosten van seks te benoemen, terwijl dat voor de baten veel lastiger is. Er zijn de kosten van de meiose zelf, omdat het aantal chromosomen dat wordt doorgegeven halveert. Het maken van bloemen of geslachtsorganen is ook kostbaar en dan zijn er natuurlijk de tweevoudige kosten van alle nutteloze mannetjes.’

Dit betekent volgens hem niet dat het oorspronkelijk ontstaan van seks onverklaarbaar is. ‘Seks is al heel vroeg in de evolutie ontstaan en de geslachtscellen zijn heel lang min of meer gelijkwaardig of isogaam geweest. Zo’n systeem is niet zo kostbaar en waarschijnlijk ontstaan om genetische reparatie mogelijk te maken. Het is lastiger te verklaren waarom niet meer soorten seks weer zijn kwijtgeraakt en waarom er zo vaak ongelijke geslachtscellen zijn ontstaan. Per definitie zijn grote geslachtscellen vrouwelijk en kleine mannelijk. Het bestaan van mannetjes en vrouwtjes is pas laat uitgevonden, miljoenen jaren later dan het hebben van seks. Slechts weinig mensen realiseren zich dat’, aldus Beukeboom.

3 comments:

 1. Nou ja, toch maar wel een kleine reactie, zeker voor de wetenschap zelf dan wel niet zo interessant, maar ik meende de 'bezwaren' (tegen de promotoren) weer wat beter de begrijpen. (Er stond 'promototen', maar ja, in 'taal' van mevrouw is het dat bijna).

  Wat ongelooflijk: ik snapte het commentaar van Gerdien (zie haar wel zeer specialistische maar adembenemende site) ook nog, nou ja ongeveer dan, via het eerder veelvuldig bezoek aan deze site: zo 'simpel' is het 'allemaal'niet.

  Zie vooral haar eigen 'uitzoekerij' met die 'stomme' evolutie. Geen mosterd na de maaltijd, meer 'heel hard werken' en dus zo'n type aanslag. Fascinerend, de kleurrijke merels. zeker die met zoveel verstand van zovele zaken in haar domein.

  Dat 'riekt' naar een andere Brit, en dat klopt, hoewel ik hier Churchill voor ogen nam en niet Darwin. De 'pragmatische' kant ten opzichte van de 'inzichtelijke' kant van het bestaan.

  Inderdaad, bij nog wat dieper nadenken, geen issue, en weer wat dieper nadenken weer wel (Gerts vlees en de huiver voor vlees en zijn/haar -wat zou het zijn in de 'gender' studies- afkomst?

  Dodelijke Trojaanse Paarden voor de Deur, zo sprak geen enkel Orakel van Delphi, want zij 'wist' dat zij behept was met 'gebrek' aan kennis.

  Zo iets Gert, als het om de 'betekenisgeving' gaat ( Gerdien gaat het klooster nooit in, weet te veel). Zoiets dus ook?

  ReplyDelete
 2. Theo Smit: mocht je de leeftijd hebben, ik geef een cursus 'evolutiebiologie' bij het Hoger Onderwijs Voor Ouderen in Utrecht

  ReplyDelete
 3. Beste Gerdien, het is niet zo dat ik 'de grote lijn van de 'evolutiebiologie' als inderdaad wel Oudere niet kan volgen. (Hoeveel extra ik waarschijnlijk nog zou kunnen opsteken bij de cursus! Maar praktische bezwaren staan soms zaken in de weg.)

  Het ging me hier (waarschijnlijk weer wat te cryptisch) om je bemoeienis met de 'wetenschappelijke' methode of het 'wetenschappelijk' beleid, waar je je dan mee 'bemoeit' via een (dit) blog. Ik wilde wijzen op je eigen blog en de euvele moed van het 'geploeter' en zoeken, waar die 'bemoeienis' dan op 'gebaseerd' is.

  Al de 'virulente' strijd naar inzicht. Ik ben alleen maar blij dat ik hier en daar op internet kan onderscheiden 'waar' het hoe dan ook 'serieus' over gaat, als gemiddelde VK-lezer.

  Een strikt 'verboden' ad-hominem op zich is het door mij verwijzen naar jouw eigen site. Zeker op filosofisch niveau zijn er veel bibbermomenten bij het lezen van hoe jouw 'vak' eigenlijk 'echt' in elkaar zit, juist daar.

  Tja, dan pas snap je de 'beleids- oprispingen' een beetje beter.... het gaat je aan je hart dat er geen onzin verkocht wordt (Vandaar de flauwiteit van mijn kant over Churchill en de 'waakzaamheid').

  De dierenarts is tegenwoordig en vaak vooral ook ondernemer (als pars pro toto voor veel soortgelijke mensen), en dat is niet altijd geestig. Ik heb een hond en een kat. Als er iemand over zo iets precairs als wel of niet toegelaten kunnen worden tot de Orde van Zeergeleerden, maak je je op die manier 'druk'. Mijn hond dit en mijn kat dat.

  Inderdaad moet de 'verantwoordelijkheid' ook naar de promotoren, dus zo'n kleinigheid is dat 'niks nieuws' dus niet!

  ReplyDelete

Comments to posts >30 days old are being moderated.
Safari causes problems, please use Firefox or Chrome for adding comments.