02 September 2015

Schorpioenvlieg, Paardenbijter, Roek, Winterkoning, Landkaartje, Rups

Opening van het blogseizoen 2015/2016: weinig tekst en veel foto's . . .


Schorpioenvlieg (22 aug)
Schorpioenvlieg (let op opvallende snuit!)

Schorpioenvlieg (geen vlieg, geen schorpioen :-)) trof ik aan in eigen tuin. Ik kende het beestje totaal niet en heb hem op waarneming.nl gezet. Marcella Hemkes suggereerde om eens bij schorpioenvliegen te kijken. Het blijft een bizar en intrigerend insect.

Paardenbijter libel (20 aug)
Deze grote libel zat in het topje van onze krentenboom en ik heb hem met telelens vanuit de slaapkamer moeten fotograferen om de bovenkant er op te krijgen. Via libellennet kwam ik op de paardenbijter en libellenexpert Weia Reinboud bevestigde mijn determinatie.

Roek (omgeving Aarhus, 5 aug)
In Nederland zie ik de roek nooit. Ik kom kennelijk in de verkeerde gebieden want volgens de Vogelbescherming is het een 'Talrijke broedvogel' in Nederland. Hij is makkelijk te herkennen aan het wit aan de snavelbasis. De vogel is net zo groot als de zwarte kraai. Niet heel erg schuw.


Winterkoning met voer voor zijn jongen (11 aug 2015)
Deze winterkoning –met karakteristieke houding– fotografeerde ik in de vogelkijkhut van het Leersumse veld. Hij gedroeg zich zenuwachtig, kwam steeds dichterbij totdat hij zelfs in de hut ging zitten. Ik had het niet opgemerkt, maar hij had een passend klein en onopvallend nest met jongen onder de golfplaat en hij wilde zijn jongen voeren. Hij werd gehinderd door stomme mensen die dachten dat die hut voor mensen bedoeld was. Leuk om hem van dichtbij te zien, want ik zie hem bijna nooit in onze tuin.

Landkaartje (9 aug 2015)
Landkaartje (9 aug 2015)
Twee maal het Landkaartje gefotografeerd op dezelfde dag op verschillende lokaties. Een donkere vorm en een lichtere. Het bijzondere van het landkaartje is dat het twee generaties heeft, –een voorjaarsvorm en een zomervorm– die er zo anders uitzien dat je meent met verschillende soorten te maken te hebben. Wat het eventuele evolutionair nut daarvan is ontgaat mij op dit moment eventjes. 

rups Sint Jakobs vlinder (10 aug)
Tenslotte een rups met knallende kleuren. De determinatie is nogal onorthodox: ik heb de foto in Google Image Search by Example gegooid en de meest gelijkende die tevoorschijn kwam was Sint-Jakobs vlinder. Vast geen toeval: ik trof deze rups aan op een plant die zeer veel gelijkenis vertoont met Jakobskruiskruid, de waardplant van de rups/vlinder. Ik wens U een prettig leuk blogseizoen.

1 comment:

  1. Hallo Bert,
    welkom terug na de vakantie, en dank voor de interessante tip.
    ach ja, in augustus is er veel te fotograferen en heb ik tijd over omdat ik niet hoef te bloggen...

    ReplyDelete

Comments to posts >30 days old are being moderated.
Safari causes problems, please use Firefox or Chrome for adding comments.