08 September 2015

Waka-waka base10: de eerste testresultaten. wakawaka, duurzame energie, zonnepanelen.


Waka-waka-Base10 zonnepaneel set

 

Eindelijk is ze binnen: Waka-waka-Base10. Op 15 okt 2014 had ik meegedaan met een crowdfunding voor de ontwikkeling van een handzaam zonnepaneeltje met led lampjes en accu-oplader. Voor ieder verkocht exemplaar werd een handzaam zonnepaneeltje met ingebouwde led lampjes, de Waka-waka-light, gratis naar Afrika gestuurd (buy one = give one). Een kind in een electriciteitsloos dorp zou dan 's avonds zijn huiswerk kunnen maken met het licht van een Waka-waka. Hier wordt het hele verhaal in een TED lezing verteld. Na enige vertragingen in de productie kwam het pakket op 4 Sep 2015 eindelijk binnen.

De Waka-waka Base10 set bestaat uit 4 opvouwbare zonnepaneeltjes (zie foto). De oppervlakte van de panelen is ongeveer 6 maal zo groot als het meest eenvoudige model de Waka-waka-light en Waka-waka-power. Het verschil is dat de Base10 model een kleine accu oplaadt (groene doosje op foto). Die accu kun je dan gebruiken om een led-zaklampje op te laden die daarna standalone is te gebruiken of een tweede led-lampje rechtstreeks aan te koppelen. Bovendien kun je er apparaten als iPhone etc mee opladen (heb ik niet getest). Er is een speciale Apple-uitgang en een universele voor andere apparaten.

Ik was enigszins verrast dat die accu zo snel tot 100% opgeladen werd. De accu werd 50% vol geleverd, en ik kreeg hem vol in anderhalve dag door de zonnepanelen binnen voor het raam te zetten bij bewolkt weer met zo nu en dan korte periodes zon. Op een zonnige dag zal de lege Waka-waka accu volledig opgeladen kunnen worden. (ben ik nu aan het testen)Het opladen van KOBO ereader met Waka-waka-Base10
(blauw indicator licht)

 

Ik heb de accu getest met een KOBO eBookreader (zie foto). Een volle Waka-waka-Base10 is meer dan genoeg om een KOBO eBookreader geheel op te laden. In mijn test was de KOBO 60% geladen en binnen 2 uur werd hij tot 100% geladen. De capaciteit van de Base10 daalde daarbij van 100% (4 groene ledjes) naar 75% (3 groene ledjes).

Conclusie

een volle Waka-waka-base10 kan een lege eBookreader volledig opladen in 5 uur. Het apparaat werkt. En behoorlijk goed. Dit is zeker nuttig omdat je de KOBO eReader alleen kunt opladen via een PC en die heb je niet bij de hand op vakantie. Ik ben nu al enthousiast voor de Waka-waka!

Update 1:  

de iPad2 is uitstekend op te laden met de Base10 m.b.v. de door Apple meegeleverde adapter. Daar zit nl. een usb stekker in (met dank aan Roeland Heeck voor de tip).

Update 2: 

de iPad2 is in 4 uur van 22% tot 100% op te laden. Hieruit volgt dat de iPad in plm. 5 uur op te laden is met de Base10. Volgens mij verschilt dat niet zo veel van opladen via het stopcontact. Best een goede prestatie en een goed alternatief voor het stopcontact.

Update 3: 

de volledig opgeladen ledlamp kan 5 uur continu branden op volle sterkte plus nog 3 kwartier op lagere sterkte. Het lampje schakelt automatisch over op lagere sterkte als de accu bijna leeg is. [11 sep 2015]

Update 4: 

De iPhone 6 en de iPad Air kunnen opgeladen worden met de door Apple meegeleverde kabel: gebruik de usb stekker om te verbinden met de WakawakaBase10. Andere modellen en merken, zolang het snoer een usb stekker heeft, zouden ook opgeladen moeten kunnen worden.  (met dank aan Patrick) [14 sep 2015]


De lampjes

De meegeleverde twee led-lampjes (zie eerste foto) kunnen dienen als zaklampjes of om op te hangen zodat ze naar beneden schijnen. Voor thuis zijn die lampjes voor alsnog niet zo handig, want ze hebben geen voetjes om op een tafel te staan. Met een simpele aanpassing zou dat verbeterd kunnen worden (zie foto). En ze hebben maar 1 ledje, terwijl de Waka-waka-Power er 2 heeft, waardoor de laatste geschikter is als leeslamp. Ook mis ik een indicator op het oplaadbare lampje om te zien hoe vol hij is. En waarom niet een zaklamp met 2 ledjes? Ik denk wel dat deze lampjes met enige aanpassingen nuttig kunnen zijn in een wereld met stopcontacten omdat ze simpelweg het electriciteitsverbruik verminderen waar het kan. [paragraaf bijgewerkt 10 sep]

Met een simpele aanpassing zou het lampje
tot een burolampje omgetoverd kunnen worden


Duurzame energie
Dit waka-waka product is primair bedoeld voor een wereld zonder stopcontacten: op reis, vakantie, kamperen, trektochten. Ik heb het nu alleen thuis gebruikt. Ik vind het een leuk en fascinerend idee dat je niet afhankelijk bent van de Big-Brother electriciteitsleverancier, maar je eigen stroom opwekt en opslaat. De vanzelfsprekendheid van altijd aanwezige electriciteit die je niet direct hoeft af te rekenen is niet gunstig voor het consuminderen van je electriciteit. Het stopcontact nodigt uit tot gedachtenloze electriciteitsconsumptie. Electriciteit is überhaupt véél te goedkoop, en het stopcontact is veel te makkelijk en te betrouwbaar. 
Het gunstige effect van dit soort kleinschalige huis-tuin-en-keuken energieproductie is energiebewustzijn. Je laat nooit meer lampen onnodig branden als je de electriciteit zelf geproduceerd hebt. Het is bovendien veel leuker om licht en stroom te gebruiken dat je zelf 'gemaakt hebt'.
Uiteindelijk komt mijn fascinatie voor dit soort producten misschien ook wel door het wonderlijke-geniale van fotosynthese, dat al het leven op aarde mogelijk maakt.
Postscript 2 Oct 2015
 

WakaWakaBase10 charging a Sony camera battery
(adapter and cable not included)

 

Het blijkt mogelijk om de Sony A580 batterij NP-FM500H op te laden met de WakaWakaBase10 met een adapter en usb-kabel (dit zijn geen WakaWaka producten, maar moeten bij andere webwinkels besteld worden: deze and deze). 
Met een volledig geladen WakaWaka kan de kamera batterij van 12% tot 100% in 4 uur geladen worden. Dus, nu heb ik een solar powered kamera! [2 Oct 2015]


Postscript 10 okt 2015

Maurits Groen is de nieuwe nummer één van de Duurzame 100 van Trouw.
Maurits Groen is de man achter de WakaWaka.Info


6 comments:

 1. Gert,
  Boys & Toys!

  Alleen snap ik jouw Apple-probleem niet. De nieuwe lightning-kabeltjes zijn aan één kant gewoon USB en aan de Apple-kant "lightning". Al die nieuwere apparaten worden met zo een kabeltje geleverd. Ben je het al kwijt soms?

  En zet je zonnecel niet te dicht bij je raam. Zorg voor voldoende ventilatieafstand om barsten in je raam te voorkomen.

  Roeland

  ReplyDelete
 2. Verhip! Roeland! je heb gelijk! Ik stop die iPad adapter oplader altijd in het stopcontact, maar die stekker is los te maken en is een prachtig usb stekkertje! Even kamerbreed over t hoofd gezien. Hij staat nu met het bekende wakawaka blauwe ledlicht op te laden! Geweldig bedankt!

  ReplyDelete
 3. Update 4: De iPhone 6 en de iPad Air kunnen opgeladen worden met de door Apple meegeleverde kabel: gebruik de usb stekker om te verbinden met de WakawakaBase10. Andere modellen, zolang het snoer een usb stekker heeft, zouden ook opgeladen moeten kunnen worden. [14 sep 2015]

  ReplyDelete
 4. Gert,

  Niet alleen andere modellen, maar ook andere merken.
  Als er maar een USB-stekker aan kan.

  Roeland

  ReplyDelete
 5. Roeland, OK, ga ik verwerken, wist ik niet zeker. Donderdag komt de Engelse versie van het blog.

  ReplyDelete
 6. Postscript 10 okt 2015 Maurits Groen, de man achter de WakaWaka, is de nieuwe nummer één van de Duurzame 100 van Trouw.

  ReplyDelete

Comments to posts >30 days old are being moderated.
Safari causes problems, please use Firefox or Chrome for adding comments.