20 June 2024

Evolutiebioloog Gerdien de Jong blogt over boek Bart van den Dikkenberg

Bart van den Dikkenberg (2024)
'De werken van zijn handen:
een kritisch commentaar op theïstische evolutie'

Evolutiebioloog Gerdien de Jong is een serie blogs begonnen over het boek van Bart van den Dikkenberg (2024) 'De werken van zijn handen: een kritisch commentaar op theïstische evolutie'.

Het blog heet Creationisme weersproken. Haar blogs zijn een genoegen om te lezen. Zonder omwegen en terzijdes dringt ze door tot de kern van een bewering van haar opponent. De meest controversiële bewering van de auteur wordt geïdentificeerd en vervolgens met chirurgische precisie ontleed. Niets wordt bij voorbaat voor waar of onwaar aangenomen. Bronnen worden nagetrokken. De diagnose staat niet bij voorbaat vast. Een bewering kan gedeeltelijk waar of onwaar zijn, maar niet de implicaties hebben die de auteur er aan verbindt. Met andere woorden: gedegen wetenschappelijk onderzoek zonder vooroordelen en zonder emoties. Dingen tot op de bodem uitzoeken. Haar vermogen om grote hoeveelheden data te analyseren en te integreren is indrukwekkend. Er zijn maar weinig wetenschappers in Nederland die dit zouden kunnen en willen doen. Aanbevolen. Als U niet alles wilt lezen, lees dan in ieder geval deel 1: Algemeen. De vervolg blogs zijn trouwens goed te volgen door een niet-specialist.

Zeer herkenbare uitspraak:

"Misschien was dit het eerste anti-evolutie boek waarvan de schrijver de moeite gedaan had eerst iets over evolutie te weten? De moeite genomen had om een evolutiebiologie leerboek te lezen? Geen enkele anti-evolutie schrijver van bekende Nederlandse boeken heeft dit ooit gedaan."

  

Blogs op Creationisme weersproken


  1. Boek Van den Dikkenberg (1): Algemeen               18 juni 2024
  2. Boek Van den Dikkenberg (2): Tijd                         19 juni 2024
  3. Boek Van den Dikkenberg (3): paragraaf 22.5 (1)  20 juni 2024
  4. Boek Van den Dikkenberg (4): paragraaf 22.5 (2)  21 juni 2024
  5. Boek Van den Dikkenberg (5): paragraaf 22.5 (3)  22 juni 2024
  6. Boek Van den Dikkenberg (6): paragraaf 22.5 (4)  24 juni 2024
  7. Boek Van den Dikkenberg (7,): paragraaf 22.5 (5) 25 juni 2024 
  8.             Intermezzo: Answers-in-Genesis en Pikaia 26 juni 2024 
  9. Boek Van den Dikkenberg (8): paragraaf 22.5 (6)  27 juni 2024 
  10. Boek Van den Dikkenberg (9): paragraaf 22.5 (7)  28 juni 2024 
  11. Boek Van den Dikkenberg (10): paragraaf 22.5 (8) 29 juni 2024

   

  Gastbijdrages Gerdien de Jong op dit blog

  1. Der geist der stets verneint. Wacht u voor dit boek. 14 dec 2010
  2. Der geist der stets verneint. Weglaten, verkeerd weergeven, verdraaien, misleiden 15 dec 2010. Beide blogs gaan over het boek 'Evolutie - het nieuwe studieboek', van Reinhard Junker en Siegfried Scherer.
    

   

   8 comments:

   1. Dank je, Gert!
    Ik hoop op wat meer lezers.

    Het voornemen is 1 blog per dag. Sommige zijn wat langer, andere wat korter.

    ReplyDelete
   2. Beste Gerdien
    Dank voor de bespreking van dit boek .
    Is de veronderstelling juist dat het niet jouw bedoeling is om hierover verder van gedachten te wisselen ? (In ieder geval op dit of jouw blog )

    ReplyDelete
   3. Andre, het handigste lijkt mij dat je vragen stelt op haar eigen blog.

    Ik zag vanavond 'Wild Scandinavia' van de EO op NPO2. Heel fraaie documentaire. Ik hoorde zinnetjes als "de laatste 600.000 jaar" en "20.000 jaar geleden" voorbij komen. De EO is dus progressiever dan YECs zoals Bart van den Dikkenberg... interessante ontwikkelingen... de EO is niet altijd zo geweest!

    ReplyDelete
   4. De aanpak van Gerdien is volgens mij de enige manier om een gedegen inhoudelijke reactie te geven op creationistische schrijfsels, hier op een boek van Bart van den Dikkenberg. Je moet dus heel erg goed kijken naar de termen en de redeneringen die worden gebruikt en je moet door creationische auteurs aangehaalde bronnen heel erg goed bestuderen (en zelfs kijken naar de secundaire bronnen). Erg tijdrovend en ook alleen maar mogelijk als je zelf heel goed in de materie zit en zelf een heel erg goed overzicht hebt van alle primaire en secundaire bronnen (en deze ook nog eens kunt raadplegen, niet altijd vanzelfsprekend / gemakkelijk bij oudere artikelen die achter een betaalmuur staan).

    De aanpak is volgens mij vergelijkbaar met de aanpak van Bart Klink bij schrijfsels en optredens van de welbekende jonge-aarde creationist Pieter aka Peter Borger aka Peer Terborg. Vlot worden het diepgaande en lange reacties, maar dat is bij dit soort reacties nagenoeg altijd onvermijdbaar. Wat voorbeelden staan op http://www.deatheist.nl/index.php/artikelen/687-nabeschouwing-van-het-debat-met-creationist-peter-borger en op http://www.deatheist.nl/index.php/artikelen/686-nog-meer-wetenschappelijke-dwaalwegen-van-een-creationistisch-bioloog en op http://www.deatheist.nl/index.php/artikelen/680-junk-dna-evolutie-en-creationisten en op http://www.deatheist.nl/index.php/artikelen/312-de-wetenschappelijke-dwaalwegen-van-een-creationistisch-bioloog

    Het kost allemaal erg veel tijd en in ieder geval iemand als Pieter Borger zul je hiermee niet kunnen overtuigen. Dat merk je aan de reacties van Pieter Borger, al was het maar wegens het gebrek aan een inhoudelijke repliek op de kritiek van Bart Klink.

    Ik weet overigens niet hoe Bart van den Dikkenberg aankijkt tegen de inhoudelijke kritiek van Gerdien. Iemand enig idee?

    ReplyDelete
   5. Klaas, Gerdien had al eerder op twitter contact met v d Dikkenberg. Naar aanleiding daarvan is ze de blog serie begonnen. (die nog niet klaar is). Het kan haast niet anders dat v d Dikkenberg de blog serie gezien heeft. De vraag is wat hij gaat doen...

    ReplyDelete
   6. De EO en miljoenen jaren:
    woensdag 3 juli 20:35 NPO1 Planet Earth deel 6: Extremen.
    Interessante uitzending met commentaar David Attenburough.
    NB: geen censuur van miljoenen jaren!
    bv:
    "90 miljoen jaar evolutie"
    "gedurende tenminste 1 miljopen jaar lang"
    "over millions of years ... have evolved adaptations"

    ReplyDelete

   Comments to posts >30 days old are being moderated.
   Safari causes problems, please use Firefox or Chrome for adding comments.