08 March 2021

Gronings viroloog en youtuber Sebastian Lequime ontvangt KNAW prijs op 5 maart 2021

Sebastian Lequime (RijksUniv. Groningen)

Op 5 maart 2021 ontving de Franse viroloog Sebastian Lequime (32) een belangrijke KNAW virologie prijs voor zijn wetenschappelijk werk. Sinds kort is hij assistent professor bij de Rijksuniversiteit Groningen. Hij deed onder meer onderzoek naar het West Nile virus, mazelen virus, runderpest virus, en het dengue virus. Hij publiceerde in vooraanstaande wetenschappelijke bladen als Nature en Science. Bovendien heeft hij kans gezien om naast zijn drukke wetenschappelijke werk ook nog aan wetenschapsjournalistiek te doen in de vorm van een youtube channel:

youtube channel of Sebastian Lequime

Ik had een video al eens voorbij zien komen. Maar nu ik weet dat het van een prijswinnaar is, geef ik er aandacht aan via dit blog. Tot nu toe zijn er 3 episodes gepubliceerd met Franse en Engelse voice-over. Evolutie staat centraal. Virussen zijn vrijwel synoniem met evolutie. De titel van zijn eerste youtube episode 'The Light of Evolution' is een referentie naar de beroemde uitspraak van de beroemde evolutiebioloog Theodosius Dobzhansky "Nothing in Biology Makes Sense Except in the Light of Evolution". 


"Wij mensen maken ongeveer een willekeurige fout per 100 miljoen tekens die gekopieerd worden,
met andere woorden, er worden gemiddeld 30 fouten gemaakt per volledige kopie van ons genoom."

Virus: "Elke kopie zal een of twee willekeurige veranderingen hebben" [1].

 

Tijdens dezelfde plechtigheid kreeg viroloog Ralf Bartenschlager de KNAW Virologie Prijs voor zijn bijdragen aan de strijd tegen hepatitis C. Tevens was de Wageningse viroloog Jelke Fros (35) aanwezig bij de virtuele plechtigheid. Hij ontving vorig jaar de KNAW prijs voor zijn wetenschappelijk  werk. Alle 3 virologen hielden een korte ZOOM lezing na het virtueel in ontvangst nemen van de prijs. Ik hoop dat de lezingen online gezet zullen worden, want die geven een goede indruk van hun werk. Ironisch is dat door het SARS-COV-2 virus de prijsuitreiking en de lezingen online gehouden moesten worden. Opvallend was dat geen van de drie virologen onderzoek had gedaan aan SARS-COV-2. Echter, in de derde episode Understanding epidemics van zijn youtube channel besteedt Sebastian Lequime aandacht aan de MERS epidemie. Dat is ook een coronavirus.

Sebastian Lequime ontdekte door een nieuwe onderzoeks aanpak dat mazelen en runderpest veel eerder ontstaan zijn dan tot nu toe werd gedacht. Ze gaan terug tot 2600 jaar geleden. Dat viel samen met de groei van steden. De verklaring is dat er toen meer mensen dicht op elkaar gingen leven, wat de verspreiding van virusziektes makkelijker maakte.

de groei van steden en het ontstaan van epidemieën

In het plaatje zie je epidemieën die uitdoven wanneer de steden onder een kritische dichtheid blijven (links) en zich handhaven wanneer steden boven een kritische dichtheid komen (rechts).

Jelke Fros ontdekte dat virussen die door insecten worden overgedragen naar zoogdieren hun RNA moeten aanpassen aan tegenstrijdige eigenschappen van insecten en zoogdier DNA. Dat veroorzaakt conflicterende evolutionaire selectiedrukken. Zeer interessant. Kom ik op terug, misschien in een update van dit blog.

 

 

English summary:

The Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences  has awarded Ralf Bartenschlager the M.W. Beijerinck Virology Prize for his efforts to combat hepatitis C. Virologist Sebastian Lequime received the Beijerinck Premium for young virologists at the same event. Previous year the Academy Beijerinck Premium has been awarded to Jelke Fros (1985). Fros is receiving the Beijerinck Premium for his the original way he links research data on mammalian, insect and plant viruses.


References: 

Beijerinck Virology Prize for research on hepatitis C and Beijerinck Premium for research on viral evolution. (KNAW)

Academy Beijerinck Premium awarded to original thinker in virology. 3 Mar 2020 (Jelke Fros). (KNAW)

Jelke Fros (2021) An adaptive compromise - Conflicting evolutionary pressures on arthropod-borne Zika virus dinucleotide composition in mammalian hosts and mosquito vectors.


Research page Sebastian Lequime with 3 of his most important publications.

VirEvo youtube channel of Sebastian Lequime.

 

Noten

  1. Dat zou betekenen dat gemiddeld na 30.000 replicatie rondes iedere positie in het SARS-coronavirus genoom gemuteerd is en na 1 miljoen replicaties heeft iedere positie 3x een mutatie gehad. Maar dat zie je niet in de sequences. Er moet dus selectie opgetreden zijn. [11 Mar 21]

No comments:

Post a Comment

Comments to posts >30 days old are being moderated.
Safari causes problems, please use Firefox or Chrome for adding comments.