06 April 2021

Seks bij pimpelmezen en heggenmussen. 6 april: zon en sneeuwbuitjes

Vanochtend 6 april 2021 zon afgewisseld met sneeuw- en hagelbuitjes. Vorige week dit:

boven: mannetje pimpelmees,
onder: vrouwtje


Als een pimpelmees paartje een nestkast gekozen heeft en nestmateriaal aanslepen, let dan de dagen er na goed op het vrouwtje. Wanneer het vrouwtje met trillende uitgespreide vleugels op een tak zit, dan is dat signaal voor het mannetje. Houd je camera gereed!

pimpelmezen op heter-daad betrapt (27 maart)

Ook hier heb ik het moment-suprême niet kunnen vastleggen. Net als bij de Turkse tortels in een vorig blog. Het is in ieder geval een paring waarvan we niet weten of er bevruchting heeft plaats gehad.

soort naspel

Na de daad zie je een soort naspel. Tenminste daar lijkt het op.

 

heggenmus verzamelt nestmateriaal (mos) 17 mrt

links: mannetje. rechts: vrouwtje heggenmus


Als je het vrouwtje heggenmus voortdurend met vleugels en staart ziet trillen terwijl ze op de grond zit, en het mannetje is in de buurt, pak dan je camera. Je ziet dan een hoogst bizar tafereel. Het mannetje gaat pikken op de plaats van het cloaca van het vrouwtje. Dat duurt een tijdje. Er wordt gezegd dat dit zou zijn om te zorgen dat het zaad van een vorige paring uitgeworpen wordt. Ik heb nog geen bewijs gevonden. Ook nog geen wetenschappelijke publicaties. Als iemand een publicatie kent, dan hoor ik het graag! Je verwacht dan dat er onmiddellijk daarna een paring plaats vindt. Die heb ik niet gezien. Het mannetje verdween. Ook in een filmpje op youtube volgt er geen paring.

Het is wel waar dat het heggenmus Prunella modularis vrouwtje met meerdere mannetjes paart (Polyandrie). Het vrouwtje heeft dus wel een motief. De vraag blijft als dat pikken naar de cloaca een succesvolle methode is, en het vrouwtje werkt er aan mee, waarom zou het vrouwtje dan met meerdere mannetjes paren? Voor de zekerheid en om de kans op een beter mannetje af te wachten?

Ik heb van het hele gebeuren een video (moet nog ge-edit worden), die zal ik later posten.

Krentenboom begint uit te lopen en te bloeien.


Pimpelmees (nl wikipedia), Eurasian blue tit (Engelse wikipedia)

Heggenmus, Engels: Dunnock (wikipedia)


No comments:

Post a Comment

Comments to posts >30 days old are being moderated.
Safari causes problems, please use Firefox or Chrome for adding comments.